Φαίνεται ότι οι κακές ασθένειες μεταδίδονται εύκολα. Επιβεβαίωση αυτού του κανόνα έχουμε και στην ιδιωτική εκπαίδευση όπου η ανομία κυριαρχούσε κυρίως σε ιδιωτικά σχολεία αποκλειστικά κερδοσκοπικά, που είχαν φυσικό πρόσωπο ως ιδιοκτήτη. Σε αυτά τα σχολεία κατά κύριο λόγο έβριθαν (και δυστυχώς συνεχίζουν να εμφανίζονται τακτικά) φαινόμενα όπως η αδήλωτη εργασία, η φοροδιαφυγή, η εισφοροδιαφυγή, η αλλοίωση του εκπαιδευτικού αγαθού.
Δυστυχώς, το μικρόβιο της παραβατικότητας μεταδίδεται πλέον και σε ιδιωτικά σχολεία υπεράνω υποψίας. Σε σχολεία μη κερδοσκοπικά και δη σε εκπαιδευτήρια που εποπτεύονται από πρεσβείες χωρών. Το τελευταίο διάστημα γίναμε αποδέκτες εξαιρετικά σοβαρών καταγγελιών για σχολείο που λειτουργεί υπό την επίβλεψη Προξενείου μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές το σχολείο παρανόμως, αν και οι εκπαιδευτικοί του είχαν διοριστήρια συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας (π.χ. 2 ετών), δήλωνε τους εργαζόμενους στις ασφαλιστικές αρχές για μικρότερο διάστημα και με μισθολογικές αποδοχές κατώτερες του νόμιμου. Επί της ουσίας, το σχολείο παρανόμως απέλυε τους εκπαιδευτικούς τους καλοκαιρινούς μήνες, αν και τα διοριστήρια έχουν ημερομηνία λήξης την 31/8, και τους κατέβαλε σημαντικά μικρότερες αποδοχές από τις προβλεπόμενες για ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς βάσει του άρθρου 36 του Ν. 682/1977, πληρώνοντάς τους παρανόμως με βάση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ήτοι με περίπου 40% χαμηλότερες των νόμιμων αποδοχές. Την ώρα, λοιπόν, που το σχολείο απέλυε τους εκπαιδευτικούς μέσω ΙΚΑ, αυτοί εξακολουθούσαν να είναι κανονικά δηλωμένοι ως εργαζόμενοι στο Υπ. Παιδείας με το διοριστήριό τους! Για αυτό το λόγο το σχολείο δεν χορήγησε ποτέ όπως ορίζει ο νόμος τα διοριστήρια στους εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε αυτοί να μην γνωρίζουν την χρονική διάρκεια της σύμβασής τους και να απολύονται παράνομα εν αγνοία τους. Επομένως, το σχολείο υπέπεσε στις σοβαρότατες παραβιάσεις της παραβίασης της μισθολογικής νομοθεσίας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, προκαλώντας σοβαρότατη βλάβη τόσο στο εισόδημα των εκπαιδευτικών όσο και στα δημόσια ταμεία. Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο σχολείο ετοιμάζεται για τσουνάμι μαζικών απολύσεων τo ερχόμενο διάστημα κατά παραβίαση της νομοθεσίας.
Η ΟΙΕΛΕ επιχείρησε το τελευταίο διάστημα μέσω παρέμβασης στις προξενικές αρχές να τερματιστεί η ληστεία των δημόσιων ταμείων και η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειές μας να λυθεί το ζήτημα με διάλογο έπεσαν στο κενό. Απευθυνθήκαμε με επιστολή μας στο Πρέσβη της χώρας την περασμένη εβδομάδα ζητώντας και τη δική του παρέμβαση για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμιά απάντηση.
Η συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά και καταγγελίες για άλλα περιστατικά παραβίασης της νομοθεσίας σε μη κερδοσκοπικά σχολεία φανερώνουν ότι η ανομία αποτελεί συστημική ασθένεια στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι αναγκαίο η Πολιτεία να συνεχίσει ακόμη να ασκεί με ακόμη μεγαλύτερη αυστηρότητα τον εποπτικό της ρόλο.