Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ αποστέλλει σήμερα επιστολή προς όλους τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων στην Ελλάδα, προσκαλώντας τους να συμμετάσχουν στην πανστρατιά ανθρωπιάς και αλληλεγγύης για το ζήτημα των προσφύγων και ζητώντας τους να εγγράψουν στο μαθητικό τους δυναμικό προσφυγόπουλα με υποτροφία. Είναι αναγκαίο η ιδιωτική εκπαίδευση, ως φορέας Παιδείας, να αποδείξει ότι είναι χώρος αγωγής και πολιτισμού, χώρος ουμανισμού και αξιών.
Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ
ΠΡΟΣ
Όλους τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων της χώρας
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
- ΣΙΕΙΕ
- ΓΙΕΙΕ
Στον κοινωνικό στίβο υπάρχουν συχνά αντιθέσεις και συγκρούσεις. Όμως υπάρχουν στη ζωή γεγονότα που αναγκάζουν όλους μας να υπερβούμε τις όποιες αντιπαραθέσεις και να σκύψουμε με φροντίδα πάνω από κοινωνικά ζητήματα με ευρύτερη σημασία.
Ζούμε σε μια εποχή βίαιων ανακατατάξεων και ρευστότητας, πρωτόφαντης για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες από την εποχή του Δευτέρου Παγκόσμιου Πολέμου. Η βαρύτατη οικονομική και κοινωνική κρίση που έχει υπονομεύσει τα θεμέλια του δυτικού κόσμου από το 2008 συνοδεύεται πλέον και από την προσφυγική κρίση. Η χώρα μας έχει δεχτεί, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, εισροή εκατοντάδων χιλιάδων φυγάδων από εμπόλεμες ζώνες καταστροφής. Οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα, όμως, που δυσχεραίνουν την αρωγή του κρατικού μηχανισμού στους πρόσφυγες, ξεπερνιούνται με την γενναία συνδρομή και την αυταπάρνηση ανθρώπων σε κάθε γωνιά της χώρας. Φτωχοί άνθρωποι σε νησιά, στις υποβαθμισμένες συνοικίες των αστικών κέντρων, ανοίγουν τις πόρτες τους στους νέους παρίες της σύγχρονης βαρβαρότητας. Εθελοντές παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες στα κέντρα υποδοχής, κοινωνικές δομές προσφέρουν τρόφιμα, ρουχισμό, ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό. Σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, όπου στήνονται τείχη και φράχτες μίσους, η Ελλάδα – με την εξαίρεση ελάχιστων ευτυχώς περιστατικών ακροδεξιάς ακρότητας – δίνει μαθήματα ουμανισμού στον πλανήτη.
Η εκπαίδευση είναι χώρος αγωγής και πολιτισμού, χώρος ανθρωπισμού και αξιών. Είναι βασικός μοχλός κοινωνικής συνοχής και λείανσης των αντιθέσεων. Μπορεί να εξαλείψει παθογένειες, όπως η προκατάληψη και η εχθρότητα για τον Εθνικό και το Θρησκευτικό Άλλο, και να λειάνει τις ιδιαίτερα οξυμένες ανισότητες.
Η δημόσια εκπαίδευση ανοίγει σταδιακά τις πύλες της για να υποδεχτεί τα παιδιά των προσφύγων, ετοιμάζεται να δώσει τη μάχη για την ομαλή ένταξη των παιδιών στην κοινωνία μας. Θεωρώ πως η ιδιωτική εκπαίδευση, τα σχολεία μας, δεν μπορούν να λείψουν από αυτή την πανστρατιά ανθρωπιάς.
Ζητώ από τον καθένα σας, αναλόγως των δυνατοτήτων κάθε σχολείου, να εγγράψει στο μαθητικό του δυναμικό έστω και μικρό αριθμό παιδιών προσφύγων. Γνωρίζω, άλλωστε, ότι ήδη πολλά από τα ιδιωτικά σχολεία εφαρμόζουν εξαιρετικά προγράμματα καταπολέμησης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και κάποια από αυτά έχουν συγκεντρώσει ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες.
Μια σοφή κινέζικη παροιμία λέει: «Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα, δώσ’ του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή, μάθε του ψάρεμα». Αυτός θα πρέπει να είναι ο δικός μας στόχος. Η σημερινή ανθρωπιστική αρωγή να μεταβληθεί σε εκπαίδευση για τα παιδιά, κατάρτιση για τους ενήλικες σε γλωσσικές και επαγγελματικές δεξιότητες, ώστε οι σημερινοί απόκληροι να γίνουν δυναμικά και χρήσιμα μέλη της κοινωνίας μας και να την εμπλουτίσουν με τη δική τους ιδιαιτερότητα και κουλτούρα.
Ήδη ένα ιδιωτικό σχολείο της Θεσσαλονίκης έχει εντάξει στο δυναμικό του κάποια παιδιά προσφύγων. Ελπίζω να ανταποκριθείτε στο σημερινό μου κάλεσμα και η ιδιωτική εκπαίδευση να δώσει το παράδειγμα ανεκτικότητας και ενεργητικής κοινωνικής συμμετοχής στη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες. Ελάτε να μετατρέψουμε μαζί τη δυσκολία σε ευκαιρία ζωής, σε υπόδειγμα αλληλεγγύης. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι πρόθυμοι και έτοιμοι. Θα αναμείνω τώρα τη δική σας θετική απάντηση.
Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ
Μιχάλης Κουρουτός