ΑρχικήΑνακοινώσειςΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (PIERCE) ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (PIERCE) ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΥ

- Advertisement -spot_img

Με αφορμή την επικείμενη διάταξη αναθεώρησης ρυθμίσεων του Ν. 4415/2016 που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, ο  Σύλλογος Εκπαιδευτικών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Pierce) εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Ανακοίνωση του Δ.Σ.

Τον Αύγουστο του 2016, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (Pierce) παρακολούθησε με ικανοποίηση την νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για τη ρύθμιση ζητημάτων που συνδέονται με την ιδιωτική εκπαίδευση. Με τον νόμο 4415/2016 (ΕτΚ, φύλλο 159, 6.9.2016), είχε αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα και ο σεβασμός της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η ουσιαστική εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης επέστρεψε στο Υπουργείο Παιδείας και προστατεύονταν τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Μέσα στα σχολεία, ο ρόλος του συλλόγου των καθηγητών αναβαθμιζόταν και υπήρχαν στο εξής εγγυήσεις για την εφαρμογή της εκπαιδευτικής νομοθεσίας και την εξασφάλιση της ποιότητας σπουδών. Με τον τρόπο αυτό, το κύρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης αναβαθμιζόταν και αυτό και η ισοτιμία των εκδιδόμενων από αυτήν τίτλων με τους αντίστοιχους των δημοσίων σχολείων προστατευόταν, όπως προβλέπεται και από την σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Αυτός ήταν και παραμένει ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθούν τα σχολεία τα οποία λειτουργούν σεβόμενα τη νομοθεσία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό όσων την παραβιάζουν.

Φαίνεται, όμως, ότι όλα αυτά δεν άρεσαν καθόλου στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, τουλάχιστον κρίνοντας με βάση τις δηλώσεις και τις ενέργειες των ίδιων και των εκπροσώπων τους. Πιο συγκεκριμένα, σε όλη τη διάρκεια του φετινού σχολικού έτους παρακολουθήσαμε τις άοκνες προσπάθειές τους είτε να πέσει ο νόμος μέσα από κάποια δικαστική απόφαση υπέρ τους είτε να καταφέρουν να τον αλλάξουν χάρη στις παρεμβάσεις κάποιου τρίτου, που στην  περίπτωση αυτή είναι οι «θεσμοί». Με άλλα λόγια, όταν ένας νόμος δεν αρέσει και δεν βολεύει, χρησιμοποιούμε κάθε αθέμιτο μέσο για να τον αλλάξουμε προς όφελός μας. Αντίθετα, όταν ο νόμος βολεύει και κερδίζουμε από αυτόν (π.χ. +2 ώρες στο ωράριο των εκπαιδευτικών), τότε επικροτούμε και αν η άλλη πλευρά διαμαρτυρηθεί, τους κατηγορούμε ως αναχρονιστικούς, τεμπέληδες και λαϊκιστές.

Δυστυχώς, όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, η τακτική των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων απέδωσε καρπούς και ο νόμος 4415/2016 μεταβάλλεται με τρόπο ώστε να απελευθερώνει τις απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, μετατρέποντάς τους και πάλι σε εύκολα θύματα τρομοκρατίας και εκβιασμού. Και είναι οξύμωρο ότι ο νόμος αλλάζει από την ίδια κυβέρνηση που ψήφισε και τον προηγούμενο: δηλαδή μέσα στους μήνες που μεσολάβησαν διέκρινε κάποια δυσλειτουργία ή μήπως πείστηκε από τα επιχειρήματα των σχολαρχών και των «θεσμών»; Κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει σε όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς αλλά και στην ελληνική κοινωνία αυτή την τόσο αντιφατική στάση.

Δηλώνουμε, συνεπώς, κάθετα αντίθετοι τόσο με τις πρακτικές που έχουν ακολουθήσει οι σχολάρχες όλους τους τελευταίους μήνες όσο και με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Αν οι νέες ρυθμίσεις ψηφιστούν, θα σημαίνουν σειρά προβλημάτων σε ό,τι αφορά τη νομιμότητα των τίτλων που εκδίδουν πολλά ιδιωτικά σχολεία, τα οποία θα έχουν αυτομάτως μετατραπεί σε επιχειρήσεις. Για μία ακόμη φορά, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί καλούνται να αποδείξουν το αυτονόητο και να αγωνιστούν ενάντια σ’ ένα παραλογισμό που εξυπηρετεί τα συμφέροντα ελάχιστων – πράγμα το οποίο θα κάνουν με συνέπεια, σοβαρότητα και επιμονή, όπως πάντα.

ΥΓ.       Ως ανέκδοτο διαβάζονται κάποιες δηλώσεις σχολαρχών, που και πάλι δηλώνουν δυσαρεστημένοι και ζητούν ακόμη μεγαλύτερη απελευθέρωση, δηλαδή ουσιαστικά την πλήρη άρση της εποπτείας των σχολείων τους από την πολιτεία. Φαίνεται ότι αγνοούν ακόμα και το Σύνταγμα! Εξάλλου, εξίσου ανεκδοτολογικά ακούγονται και τα σχετικά με την αυτοαξιολόγηση, που επανέρχονται για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο, όπως και το γεγονός ότι το ωράριο των καθηγητών θα επανεξεταστεί με βάση τα όσα ισχύουν στις χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ! Πρόκειται για εξέλιξη που θα μας βρει αντίθετους και θα προκαλέσει την άμεση αντίδρασή μας.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img