ΑρχικήΑνακοινώσειςΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ...

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΒΑΖΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

- Advertisement -spot_img

Τις επόμενες ημέρες εκδίδεται εγκύκλιος  από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από συνεργασία με το Υπ. Παιδείας, σύμφωνα με την οποία καμιά καταγγελία σύμβασης εκπαιδευτικού δεν θα μπορεί να εγκρίνεται χωρίς πρώτα να υπάρξει διοικητική πράξη από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Η εγκύκλιος αυτή βάζει τέλος στην παράνομη πρακτική πολλών ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων που παρέκαμπταν τα νόμιμα διοριστήρια των εκπαιδευτικών (διετίας, αορίστου χρόνου, ή ακόμη και αναπληρωτών συναδέλφων που βρίσκονται σε άδεια μητρότητας, ή εκπαιδευτική άδεια) και κατήγγειλαν τις συμβάσεις τους στον ΟΑΕΔ στο τέλος του διδακτικού έτους (μέσα, ή τέλος Ιουνίου αναλόγως τη βαθμίδα εκπαίδευσης), ώστε να μην καταβάλλουν τις αποδοχές τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά να αμείβονται από τον ΟΑΕΔ.

 

Ήδη γνωρίζουμε ότι μεγάλος αριθμός καταγγελιών σε ιδιωτικά σχολεία της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Α’ Αθήνας επιστρέφονται ως άκυρες  από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπ. Εργασίας (Επιθεώρησης Εργασίας, ΟΑΕΔ).

 

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην υπογράφουν κανένα κείμενο καταγγελίας σύμβασης, υπενθυμίζοντας ότι βάσει της κείμενης νομοθεσίας:

 

  • Για τους συναδέλφους με διοριστήριο διετίας, η καταγγελία μπορεί να γίνει μόνο την 31η Αυγούστου του δεύτερου έτους της σύμβασης (στο τέλος της διετίας μπορεί να καταγγελθεί την 31/8).
  • Για τους συναδέλφους με διοριστήριο αορίστου χρόνου, η καταγγελία μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπει το άρθρο 56 του Ν. 4472/2017. Μετά την έγκριση της καταγγελίας σύμβασης από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της πολιτείας, ο εκπαιδευτικός παραμένει στο σχολείο έως ότου εκδοθεί η τελική διοικητική πράξη της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
  • Για τους συναδέλφους που αναπληρώνουν εκπαιδευτικούς σε άδεια μητρότητας/εκπαιδευτική, η σύμβασή τους λήγει με την επιστροφή του εκπαιδευτικού που βρισκόταν σε άδεια στα διδακτικά του καθήκοντα και μόνο τότε.

Για το σημαντικό αυτό θέμα είχαμε προχωρήσει σε αναλυτική δημοσίευση πριν από περίπου μία εβδομάδα, ενημερώνοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας με μια σημαντική παρέμβαση του Υπουργού κ. Γαβρόγλου έχει ζητήσει από το Υπουργείο Εργασίας να υπάρξει τεχνικά συγχρονισμός των στοιχείων πιθανότατα σε μια κοινή πλατφόρμα, για να αποφεύγονται οι παράνομες μεθοδεύσεις που συσσωρεύουν «μαύρο» χρήμα στα ταμεία κάποιων σχολαρχών. Επαναλαμβάνουμε, επίσης, ότι κάθε τέτοια προσπάθεια παράνομης καταγγελίας σύμβασης θα πρέπει να καταγγέλλεται άμεσα από τους συναδέλφους στην ΟΙΕΛΕ.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img