ΑρχικήΑνακοινώσειςΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΑ...

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΤΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ,ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΣΟΙ ΣΧΟΛΑΡΧΕΣ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ!

- Advertisement -spot_img

Όπως ανακοινώσαμε και χθες, εκδόθηκε η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας που βάζει φρένο στις παράνομες απολύσεις των εκπαιδευτικών τον Ιούνιο στα ιδιωτικά σχολεία. Η εγκύκλιος είναι προϊόν στενής συνεργασίας των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας. Στο σημαντικό αυτό κείμενο που υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ κ. Π. Κορφιάτης αναλύονται τα ισχύοντα στην εκπαιδευτική νομοθεσία και καταγράφονται με λεπτομέρειες οι παράνομες εργοδοτικές πρακτικές από τις οποίες επιβαρύνονται τόσο τα δημόσια ταμεία όσο και οι εκπαιδευτικοί. Τέλος, δίδονται οδηγίες για το τι θα πρέπει να κάνουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας για να τηρηθεί η νομιμότητα. Ήδη δεκάδες τέτοιες παράνομες απολύσεις επιστρέφονται ως άκυρες, μετά την παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας.

 

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ: ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΗ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

 

Στο πρώτο μέρος της εγκυκλίου περιγράφεται ο τρόπος πρόσληψης και απόλυσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Οι πράξεις αυτές (διορισμός και απόλυση) ορίζονται από εκτελεστές διοικητικές πράξεις του Διευθυντή Εκπαίδευσης. Επομένως, καμιά άλλη διοικητική ενέργεια υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας (ΟΑΕΔ, Επιθεώρηση) δεν είναι δυνατή, εάν πρώτα δεν υπάρχει η διοικητική πράξη του Διευθυντή Εκπαίδευσης. Τούτο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το θέμα των απολύσεων, καθώς σταματά η προσπάθεια των σχολαρχών να «παρακάμψουν» το διοριστήριο και να δηλώνουν απόλυση στον ΟΑΕΔ πίσω από την πλάτη των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας.

 

Ήδη δεκάδες καταγγελίες σύμβασης σε όλη την Ελλάδα (αναφέραμε χθες κάποιες περιπτώσεις στις Διευθύνσεις Ανατολικής Θεσσαλονίκης και Α’ Αθήνας) επιστρέφονται ως άκυρες, καθώς (όπως είναι φυσικό) δεν υπάρχει η διοικητική πράξη έγκρισης της απόλυσης από το Διευθυντή Εκπαίδευσης.

 

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΣΟΙ ΣΧΟΛΑΡΧΕΣ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΟΥΝ

ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ

 

Με αναλυτικό τρόπο καταγράφονται στο κείμενο της εγκυκλίου οι παρανομίες ενός – δυστυχώς – μεγάλου τμήματος των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος και των συναδέλφων μας. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο που υπογράφει ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ:

 

«…υπάρχουν περιπτώσεις που προκειμένου οι σχολάρχες να αποφύγουν την καταβολή μισθών και ασφαλιστικών εισφορών κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, δηλώνουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ την καταγγελία της σύμβασης εργασίας ορισμένων εκπαιδευτικών της σχολικής τους μονάδας, χωρίς να γνωστοποιούν τις εν λόγω καταγγελίες στην αρμόδια Δ/νση Εκπαίδευσης (η οποία έχει προβεί στον σχετικό διορισμό και είναι αρμόδια για να κρίνει τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα ή μη της καταγγελίας). Με τον τρόπο αυτό, οι εκπαιδευτικοί εγγράφονται στον ΟΑΕΔ για τους θερινούς μήνες και κατόπιν οι σχολάρχες αναγγέλλουν την πρόσληψη των ίδιων εκπαιδευτικών στις αρχές Σεπτεμβρίου. Για το χρονικό διάστημα των μηνών αυτών, αφενός οι εργοδότες δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές και ενδεχομένως μισθούς, και ταυτόχρονα ο ΟΑΕΔ καταβάλλει επίδομα ανεργίας στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς οι οποίοι εμφανίζονται ως απολυμένοι, παρότι δεν είναι.»

 

Οι «επιτήδειοι» που κάνουν το κόλπο καταληστεύουν το κράτος κερδίζοντας τα χρήματα των καλοκαιρινών μηνών, ενώ τα δημόσια ταμεία χάνουν διπλά. Τόσο από τις εργοδοτικές εισφορές που χάνουν, όσο και επειδή ο ΟΑΕΔ χορηγεί επίδομα ανεργίας σε εκπαιδευτικούς που δεν έχουν ουσιαστικά απολυθεί ποτέ (καθώς η σύμβαση εργασίας τους είναι το διοριστήριό τους που κατά κανόνα δεν μπορεί να καταγγελθεί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες)! Σαφές, φυσικά, είναι και το πλήγμα για τους συναδέλφους μας που υφίστανται μεγάλη ηθική και οικονομική ζημία.

 

Τέλος, ο Ειδικός Γραμματέας του ΣΕΠΕ καλεί τις κατά τόπους Επιθεωρήσεις Εργασίας να ελέγξουν άμεσα, εάν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της περιοχής αρμοδιότητας τους  έχουν υποβάλει  στο Π.Σ Εργάνη έντυπα καταγγελιών σύμβασης τον Ιούνιο του 2018 για ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς τόσο ορισμένου όσο και αορίστου χρόνου.  Στις περιπτώσεις αυτές δίδεται η εντολή να διαβιβαστούν τα ευρήματα ελέγχου στις αρμόδιες Εισαγγελίες για περαιτέρω διερεύνησή τους.

 

Η ΟΙΕΛΕ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του Υπουργείου Εργασίας σημειώνοντας ότι επιλύει ένα σημαντικό πρόβλημα ανομίας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Εφιστά, όμως, την προσοχή για την ορθή και πιστή τήρηση της νομοθεσίας για όλους τους εργαζόμενους. Τέλος, η Ομοσπονδία ζητά ο έλεγχος αυτός των ιδιωτικών σχολείων να  επεκταθεί και στα προηγούμενα χρόνια (με εκκίνηση τουλάχιστον από το 2016, όταν και ξεκίνησε να εφαρμόζεται το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση).

 

Δείτε εδώ το κείμενο της εγκυκλίου του Ειδικού Γραμματέα του ΣΕΠΕ.

 

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img