Δεν είναι εύκολο σε μια εκδήλωση 3 ωρών να ζωντανέψουν 60 χρόνια πορείας στο χρόνο. Σήμερα όμως στη μεγάλη εκδήλωση της ΟΙΕΛΕ ξύπνησαν οι αναμνήσεις, βρέθηκαν στον ίδιο χώρο πρόσωπα από διαφορετικές γενιές, ξετυλίχθηκε το κουβάρι της ιστορίας και αναβίωσαν στιγμές που όρισαν τη φυσιογνωμία και την ιδεολογική ταυτότητα της Ομοσπονδίας μας από το 1958 που ξεκίνησε η λειτουργία της μέχρι και σήμερα. Δεν ήταν μόνο η συγκίνηση και η νοσταλγία των παλιών, αλλά κυρίως η αποφασιστικότητα και η δέσμευση των νέων για να συνεχίσουν μια προσπάθεια έξι δεκαετιών, ώστε να παραμείνει η Παιδεία δημόσιο αγαθό για όλους και να μην μετατραπεί σε εμπόρευμα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης παρουσία πλήθους συναδέλφων μας. Καλεσμένοι μας ήταν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου που με το έργο τους έχουν ενισχύσει την προσπάθεια της Ομοσπονδίας για το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης. Μεταξύ αυτών, ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, οι πρώην Υπουργοί Παιδείας κ.κ. Γιαννάκου και Φίλης, το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ κ. Σοφιανός και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης και νομικός σύμβουλος της ΟΙΕΛΕ για πολλά χρόνια Αντώνης Ρουπακιώτης που βράβευσαν τα τιμώμενα πρόσωπα και έκαναν σύντομες τοποθετήσεις.
Από τα ιστορικά στελέχη της ΟΙΕΛΕ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο ιστορικός Πρόεδρος Γιώργος Φυσάκις, οι Πρόεδροι της δεκαετίας του ’90 Βαγγέλης Δριβαλιάρης και Βασίλης Αβραμόπουλος, οι παλιοί Γ.Γ. Δημήτρης Κωσταράκος και Νίτα Γεωργούλη, οι πρώην Αντιπρόεδροι Κωστής Παπαντωνόπουλος, Νίκος Παΐζης και Σταύρος Τζουλάκης, ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών του Κολλεγίου Αθηνών (ΣΕΛΚΑ) Δημήτρης Καραχάλιος. Οι παλιοί συνάδελφοί μας μοιράστηκαν από μικροφώνου αναμνήσεις από την πορεία τους στο κίνημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, μιλώντας για την ανάγκη να συνεχίσει η ΟΙΕΛΕ τον αγώνα της αυτόνομα, μακριά από πολιτικές εξαρτήσεις.
Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την παρουσίαση της διαχρονικής επιστημονικής συνεισφοράς στην ΟΙΕΛΕ στο διάλογο για την εκπαίδευση με συνέδρια Παιδείας, ημερίδες, μελέτες και πρωτογενείς έρευνες. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η μεγάλη έρευνα (δείτε πιο κάτω) σε δείγμα 1200 συναδέλφων για το προφίλ του ιδιωτικού εκπαιδευτικού και τις στάσεις και αντιλήψεις του για την ιδιωτική εκπαίδευσης, το χώρο εργασίας του και για το συνδικαλιστικό κίνημα.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ ξεκίνησε με μια σύντομη τοποθέτησή του το αφιερωματικό τμήμα της εκδήλωσης. Προβλήθηκε εικοσάλεπτο βίντεο με τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της Ομοσπονδίας. Ακολούθησε η αναφορά στους νεκρούς μας, ανθρώπους που σημάδεψαν με το έργο τους την πορεία της ΟΙΕΛΕ. Στο τέλος της εκδήλωσης, εκπρόσωποι των παρατάξεων της ΟΙΕΛΕ και του πολιτικού κόσμου βράβευσαν τους εν ζωή παλιούς αγωνιστές της Ομοσπονδίας σε κλίμα συγκίνησης.
Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, έγιναν από τους βραβευθέντες και μέλη του ΔΣ και των πολιτικών κομμάτων σύντομες τοποθετήσεις για την ΟΙΕΛΕ και την ιστορική της διαδρομή.
Την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο που έχει αναρτηθεί στα social media της ΟΙΕΛΕ.
ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΝΕ-ΓΣΕΕ/ΟΙΕΛΕ: ΥΨΗΛΟΤΑΤΟ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΑΝΟΜΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Στο πλαίσιο της σημερινής εκδήλωσης παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη, μέχρι σήμερα, πρωτογενής έρευνα που έχει διεξαχθεί στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης με τη συμμετοχή 1.150 συναδέλφων. Τα κύρια συμπεράσματα που εξάγονται από αυτήν είναι τα ακόλουθα:
- Το ακαδημαϊκό προφίλ των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι ιδιαίτερα υψηλό. Το 76,12% κατέχουν μεταπτυχιακό τίτλο, ενώ το 20,85% έχει εκπονήσει διδακτορική διατριβή.
- Η ανομία σαρώνει στα ιδιωτικά σχολεία. Χαρακτηριστικά βρέθηκε ότι περίπου 4 στους 10 δεν πληρώνονται έγκαιρα, για 6 στους 10 δεν δηλώνονται οι ώρες απογευματινών δραστηριοτήτων στο διοριστήριο, 4 στους 10 υποχρεώνονται να παράσχουν αμισθί υπηρεσίες εκτός διδακτικών καθηκόντων (διοικητικό έργο, συνοδεία σχολικών λεωφορείων κ.λπ.), ενώ εντυπωσιάζει το εύρημα πως το 41,72% των εκπαιδευτικών δηλώνει ότι του ασκούνται πιέσεις για τη διαμόρφωση της παιδαγωγικής του κρίσης (αλλαγή βαθμολογιών, αλλοίωση ενδοσχολικών διαδικασιών κ.λπ.)
- Χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια εκ μέρους της Ομοσπονδίας για την ενημέρωση των συναδέλφων σε νομοθετικά ζητήματα.
Δείτε εδώ το σύνολο της έρευνας.