ΑρχικήΑνακοινώσειςΗ ΟΙΕΛΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ...

Η ΟΙΕΛΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ: «Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ»

- Advertisement -spot_img

Η ΟΙΕΛΕ καλεί τον κλάδο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε συμμετοχή στο σημερινό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια στις 6 μμ στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας του Εκπαιδευτικού.

Κεντρικό σύνθημα της Ομοσπονδίας: «Η εκπαίδευση είναι κοινωνικό αγαθό, δεν πωλείται».

Η ΟΙΕΛΕ έχει επισημάνει με τις θέσεις της εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης του δημόσιου εκπαιδευτικού αγαθού λόγω της εφαρμογής ακραίων πολιτικών στο χώρο της Παιδείας. Οι θέσεις μας πηγάζουν από τη σκέψη των κορυφαίων στοχαστών της κριτικής παιδαγωγικής (Apple, Chomsky, Giroux, Freire) που θεωρούν πως η παγκόσμια εκπαιδευτική πολιτική επηρεάζεται την «ανίερη» συμμαχία νεοφιλελεύθερων και νεοσυντηρητικών η οποία επιβάλλει σε αρκετά εκπαιδευτικά συστήματα καταστροφικές ρυθμίσεις, όπως το κουπόνι, η αυτονόμηση των σχολείων και η απόσυρση της κρατικής εποπτείας, οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για γονική επιλογή, η αγοραιοποίηση και ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.Το κοκτέιλ αυτό του σοκ που εφαρμόστηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, στη Βρετανία και σε πολιτείες των ΗΠΑέχει αποδειχθεί από το σύνολο σχεδόν των ερευνών ότι διαλύει τα δημόσια συστήματα και οδηγεί σε κατακρήμνιση την απόδοση των μαθητών και οξύνει δραματικά τις ανισότητες. Ωστόσο, με έναρξη το 2010 το μοντέλο αυτό επιχειρείται από ένα πολιτικό/μηντιακό/επιχειρηματικό μέτωπο με πολύ μεγάλη ισχύνα μεταφυτευθεί στον ελλαδικό χώρο.

Αποτελεί χρέος του οργανωμένου κινήματος της εκπαίδευσης, αλλά και ων συνδικάτων γενικότερα να προστατεύσουν το δικαίωμα για δημόσια, ποιοτική Παιδεία για όλους, για ένα σχολείο για την κοινωνία κι όχι ένα κατάστημα πώλησης τίτλων με μαθητές-πελάτες. Οφείλουμε να πιέσουμε για την εφαρμογή της θεμελιώδους απόφασης του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ που καλεί τα κράτη-μέλη της να θεσπίσουν αυστηρά κριτήρια ρύθμισης των εκπαιδευτικών συστημάτων τους, ώστε να αποτραπεί ο τεράστιος κίνδυνος της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Ομοσπονδία μας τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει έντονες πρωτοβουλίες προχωρώντας σε διάλογο τόσο με πολιτικούς φορείς όσο και με τα συνδικάτα της εκπαίδευσης. Ωστόσο, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Τα συνδικάτα οφείλουν να υπερβούν τις αδυναμίες που προκαλεί η εποχή της ιδιώτευσης και της παθητικής αδιαφορίας, αλλά και μικροπολιτικές σκοπιμότητες και να αντιληφθούν πως ο εχθρός είναι κοινός και βρίσκεται anteportas.

 

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img