Στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ ελήφθη η απόφαση ότι οι εκπαιδευτικοί των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, Πατρών και Ιωαννίνων δεν θα εκπροσωπούνται πλέον από αιρετούς της Ομοσπονδίας μας για ζητήματα που τους αφορούν, αλλά θα πρέπει να απευθύνονται στους αιρετούς των Ομοσπονδιών που έχουν επιλέξει να συμμετέχουν.Για την απόφασή μας αυτή λάβαμε αρκετά ερωτήματα από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι ζήτησαν να περισσότερες πληροφορίες για την απόφασή μας αυτή.
Η απόφαση αυτή ελήφθη, επειδή οι συνάδελφοι των προαναφερθέντων σχολείων επιλέγουν να είναι μέλη σε ΔΟΕ-ΟΛΜΕ. Οφείλουμε να ενημερώσουμε πως με βάση την κείμενη νομοθεσία, οι εκπαιδευτικοί των ισότιμων σχολείων (Κολλέγια-Αρσάκεια) δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, ακόμη κι στις περιπτώσεις που διορίζονται, ή που το Δημόσιο αποτελεί το συνταξιοδοτικό τους φορέα (απόφαση 3816/2000 του ΣτΕ). Αντιθέτως, όπως αναφέρει ρητά και η εγκύκλιος 111445/25-10-2006 του Υπουργείου Παιδείας, η οποία στηρίζεται στην πάγια νομολογία, οι εκπαιδευτικού που υπηρετούν στα σχολεία αυτά συνδέονται με το φυσικό, ή νομικό πρόσωπο στο οποίο ανήκει το σχολείο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου, ή αορίστου χρόνου). Είναι, δηλαδή, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Τούτο, άλλωστε, προκύπτει και από την απόφαση που εξέδωσε ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κ. Ι. Σούκος το Δεκέμβριο του 2015. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η κατάργηση του 13ου, του 14ου μισθού και του επιδόματος αδείας από τους εκπαιδευτικούς είναι παράνομη, επειδή οι εκπαιδευτικοί απασχολούνται στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Η Φ.Ε., ανέφερε το έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας, δεν αποτελεί Νομικό Πρόσωπο του Δημοσίου Δικαίου (ώστε οι υπάλληλοί της να θεωρούνται δημόσιοι), αλλά κοινωφελές ίδρυμα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, άρα είναι σωματείο του Ιδιωτικού Δικαίου και οι εργασιακές σχέσεις των διοικητικών υπαλλήλων της διέπονται από τις διατάξεις του Εργατικού Δικαίου.
Από τη στιγμή, επομένως, που το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών στα Αρσάκεια Σχολεία είναι ακριβώς ίδιο με αυτό των συναδέλφων τους στα υπόλοιπα ιδιωτικά, είναι δυσερμήνευτη η στάση των εκπαιδευτικών των προαναφερθέντων σχολείων που έχουν αποφασίσει να είναι μέλη σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η εκπροσώπησή τους στα υπηρεσιακά συμβούλια, σύμφωνα με το ΠΔ 1/2003, για όλα τα εργασιακά τους ζητήματα γίνεται από αιρετούς της ΟΙΕΛΕ. Πιο συγκεκριμένα, στην παρ. 1 του άρθρου 33 του ΠΔ 1/2003, ορίζονται τα ακόλουθα:
Στις περιπτώσεις που τα συμβούλια εξετάζουν θέματα υπηρεσιακής κατάστασης και πειθαρχικού δικαίου: α) των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στη δημόσια εκπαίδευση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, εκτός των προσωρινών αναπληρωτών και β) των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στις σχολικές μονάδες της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αντί των αιρετών εκπροσώπων των δημόσιων εκπαιδευτικών μετέχουν σ’ αυτά εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που ορίζονται από την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ).
Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να επιβάλει σε οποιονδήποτε να τον εκπροσωπήσει νομικά, ή συνδικαλιστικά. Από τη στιγμή που η απόφαση των συναδέλφων, όχι φυσικά του συνόλου των εκπαιδευτικών στα Αρσάκεια αλλά των προαναφερθέντων σχολείων, είναι να εγγράφονται ως μέλη σε ΔΟΕ-ΟΛΜΕ, θα πρέπει από εδώ και πέρα να αναζητούν εκπροσώπηση (με όποιο τρόπο ενδεχομένως προβλέπει η νομοθεσία και για ζητήματα υπηρεσιακής εξέλιξης, αδειών κ.λπ.) στους αιρετούς εκπροσώπους των συγκεκριμένων Ομοσπονδιών και δεν μπορούν πλέον να απευθύνονται στην ΟΙΕΛΕ.
Διαβάστε ΕΔΩ την εγκύκλιο 111445/25-10-2006 του Υπουργείου Παιδείας