ΑρχικήΕιδήσειςΝΙΚΗ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ...

ΝΙΚΗ ΜΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ

- Advertisement -spot_img

Σημαντική νίκη με συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα για τον κλάδο και για τον κόσμο της εργασίας γενικότερα αποτελεί η δικαστική δικαίωση του συναδέλφου Βασίλη Τσιράκη που απολύθηκε εκδικητικά, λόγω συνδικαλιστική δράσης, από το Φροντιστήριο «Ανατολικό». Η νίκη αυτή αποδεικνύει ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Συσπειρωμένοι γύρω από τα πρωτοβάθμια σωματεία μας και την Ομοσπονδία μπορούμε να πετύχουμε πολλά.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

Το δικαστήριο:

Δέχεται ότι αποκλειστικός λόγος απόλυσης του συνάδελφου Βασίλη Τσιράκη ήταν η αντίδρασή του στα σχέδια του εργοδότη να μειώσει τα ωρομίσθια με πρόσχημα την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στα φροντιστήρια.

Αποδέχεται ότι ο συνάδελφος μαζί με το πρωτοβάθμιο σωματείο του κάλεσε τους συναδέλφους του να αντιδράσουν στις μειώσεις και ενημέρωσε το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο (ΟΙΕΛΕ) για να υπάρχει μία πιο αποτελεσματική αντίδραση.

Προσδίδει σχέδιο στην αντίδραση του εργοδότη του «Ανατολικού φροντιστηρίου» Άρη Τεμεκενίδη, καθώς πρώτα αφαίρεσε από τον συνάδελφο το μάθημα στις αρχές Σεπτεμβρίου, κατόπιν του αφαίρεσε πλήρως τις ώρες διδασκαλίας και ενώ είχε αποφασίσει την καταγγελία της εργασιακής σχέσης από τις 25-9-2015, έκανε προσχηματικές διαβουλεύσεις με τα συνδικαλιστικά όργανα όπου υποτίθεται ότι διαβουλευόταν για να εξευρεθεί λύση.

Δέχεται ότι ο τρόπος που έγινε η καταγγελία της εργασιακής σχέσης (ανεξάρτητα από την ακυρότητα της σχέσης ή όχι) προσέβαλε την προσωπικότητα του καθηγητή, μείωσε την επαγγελματική υπόσταση και του στέρησε τη δυνατότητα να εργασθεί σε άλλο φροντιστήριο.

Να σημειωθεί πως η εργοδοσία, ενώ μετά τις αντιδράσεις είχε πάρει πίσω τις μειώσεις ωρομισθίων, προχώρησε σ’ αυτές το επόμενο σχολικό έτος

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο συνάδελφός μας εκπαιδευτικός κ. Βασίλης Τσιράκης με 25ετή προϋπηρεσία σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όντας ενεργό και δραστήριο μέλος του σωματείου του, εργαζόταν τα τελευταία τρία χρόνια στο Φροντιστήριο «Ανατολικό». Την τελευταία χρονιά εργασίας του εκεί είχε 17 ώρες εβδομαδιαίως, γεγονός που καταδεικνύει την ικανότητά του ως εκπαιδευτικού, αλλά και την εμπιστοσύνη που απολάμβανε από την εργοδοτική πλευρά. Πέραν της έντονης δραστηριοποίησης στο σωματείο του, ο κ. Τσιράκης είναι άνθρωπος με καταγεγραμμένη κοινωνική και κινηματική δραστηριότητα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Μαζί με άλλους συναδέλφους του ο κ. Τσιράκης αντέδρασε δημόσια στην ανακοίνωση, εκ μέρους του ιδιοκτήτη κ. Τεκμενίδη, για μείωση ωρομισθίων και των ωρών εργασίας τους λόγω της επικείμενης επιβολής ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και ενημέρωσαν το σωματείο τους και την ΟΙΕΛΕ. Αποτέλεσμα της δραστηριοποίησης του συναδέλφου ήταν η αναγγελία πρόσληψης από τις 2 Σεπτέμβρη (με σημαντική περικοπή ωρών) να μην ενεργοποιηθεί ποτέ. Οι υποσχέσεις για επαναπρόσληψη τόσο προς τον ίδιο όσο και προς το σωματείο του (ΣΕΦΙΕ) αποδείχθηκαν προσχηματικές, με αποτέλεσμα ο συνάδελφος να μην έχει τη δυνατότητα στο κρίσιμο πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτέμβρη να βρει κάπου αλλού εργασία. Παρά τις καλόπιστες προσπάθειες τόσο της ΟΙΕΛΕ όσο και του ΣΕΦΙΕ για προσέγγιση με την εργοδοτική πλευρά, ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου «Ανατολικό» όχι μόνο δεν έδειξε διάθεση συναίνεσης, αλλά προέβη σε καταγγελία της ανενεργού σύμβασής του μέσω εξωδίκου!

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img