ΑρχικήΕιδήσειςΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΙΕΛ ΣΤΡ. ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ ΣΤΟ 18Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΙΕΛ ΣΤΡ. ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ ΣΤΟ 18Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΜΕ

- Advertisement -spot_img

Ο Αντιπρόεδρος του ΣΙΕΛ Στρ. Γεωργουδής απηύθυνε, εκ μέρους του κλάδου μας, τον ακόλουθο χαιρετισμό στο 18ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ:

Πρόεδρε και Μέλη του ΔΣ της ΟΛΜΕ,

Αγαπητοί σύνεδροι,

Ζούμε σε μια ιστορική περίοδο που περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίο να προστατευθούν τα δημόσια αγαθά και να διασωθεί η κοινωνική συνοχή. Γιατί το σχέδιο του νεοφιλελευθερισμού για τη μετάλλαξη του ανθρώπου από κοινωνικό ον σε ιδιώτη χωρίς συλλογική δραστηριότητα, χωρίς άποψη, προχωρά γοργά. Μέσα από τον εκμαυλισμό που γεννά ο καταναλωτισμός, μέσα από την πλύση εγκεφάλου των ΜΜΕ που επιχειρούν να πείσουν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, μέσα από τη συρρίκνωση της ισχύος της πολιτικής και την αντικατάσταση των δημοκρατικών θεσμών από τους θεσμούς της αγοράς, μέσα από τη μετατροπή της Παιδείας και της Υγείας σε είδη εμπορίου.

Η Παιδεία είναι ένα από τα τελευταία προπύργια της δημοκρατικής κοινωνίας. Η δημόσια εκπαίδευση δεν αποτελεί απλώς το μοναδικό όπλο του αδύναμου για να μπορέσει να κάνει ένα βήμα γεφύρωσης των ανισοτήτων, για να μπορέσει να διεκδικήσει μια θέση στον ήλιο. Είναι ο πιο μαζικός, οργανωμένος κοινωνικός φορέας αξιών, ιδεών και αντιλήψεων που η βαρβαρότητα του δόγματος της αγοράς και της επιστροφής του εθνικιστικού ολοκληρωτισμού απειλούν ευθέως. Της αλληλεγγύης, του ουμανισμού, της ισότητας των ανθρώπων ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, κοινωνικής προέλευσης, της συναδέλφωσης των λαών, της ειρήνης, της δημοκρατίας, του σεβασμού στο περιβάλλον.

Όμως η δημόσια παιδεία δεν πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη. Εδώ και δεκαετίες η ανίερη, όπως την περιγράφει ο Michael Apple, συμμαχία των φονταμενταλιστών της αγοράς με τους εκπροσώπους ακραίων κοινωνικών αντιλήψεων εργάζεται με σύμμαχο ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα για την εμπορευματοποίηση του αγαθού αυτού, για την μετατροπή του σε είδος πολυτελείας που θα απολαμβάνουν λίγοι.

Έχουν γίνει ισχυρές αυτές οι φωνές και στη χώρα μας. Ζητήματα που κάποτε θεωρούνταν περιθωριακά, σήμερα σταδιακά τίθενται έντεχνα στο δημόσιο διάλογο. Κι έτσι πλέον ακούμε όλο και πιο συχνά για το εκπαιδευτικό κουπόνι, που θα διαλύσει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Ακούμε για τη δήθεν «ελεύθερη γονεϊκή επιλογή» που θα κλείσει σωρηδόν δημόσια σχολειά στις υποβαθμισμένες περιοχές. Ακούμε για την «αυτονομία» του σχολείου και δεν θα αργήσουμε να ακούσουμε για την παράδοση εξ ολοκλήρου της δημόσιας εκπαίδευσης στη τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να χρεοκοπήσει επισήμως. Και μετά θα εμφανιστούν ως Μεσσίες, οι ιδιώτες, οι ΜΚΟ, τα κάθε λογής θρησκευτικά ιδρύματα για να την «σώσουν» και να επιβάλλουν ένα καθεστώς μορφωτικής εξαθλίωσης για τους μαθητές και εργασιακής ισοπέδωσης για τους εκπαιδευτικούς.

Τα τελευταία χρόνια βρεθήκαμε κοντά στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους. Για την ολομέτωπη επίθεση που δέχεται το εκπαιδευτικό αγαθό στη χώρα, για τον τεράστιο κίνδυνο εμπορευματοποίησης της Παιδείας. Όμως απέναντι σε ένα πανίσχυρο πολιτικά και οικονομικά εχθρό, δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Δεν επιτρέπεται καμιά ρωγμή στην ενότητα του κόσμου της εκπαίδευσης για μικροπολιτικούς λόγους. Είναι ιστορική επιταγή για όλους μας η συνέχιση ενός δύσκολου αγώνα που απαιτεί να υπερβούμε αντιθέσεις παραταξιακές, συντεχνιακές, ανθρώπινες και να στρατευθούμε για τον κοινό στόχο που είναι η διάσωση του δημόσιου σχολείου, της δημόσιας παιδείας.

Η δική μας Ομοσπονδία εγγυάται ότι θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό των αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών, από όποιο μετερίζι κι αν υπηρετούν την Παιδεία. Γιατί όπως έγραψε ο σπουδαίος κριτικός παιδαγωγός και φιλόσοφος Paulo Freire, «όταν νίπτεις τας χείρας σου στη μάχη ανάμεσα στον ισχυρό και στον ανίσχυρο, δεν είσαι ουδέτερος, αλλά παίρνεις το μέρος του ισχυρού». Με το σκεπτικό, λοιπό, ότι οι προκλήσεις για όλους μας είναι κοινές και ότι η αναγκαιότητα ενότητας, συνεννόησης και αλληλεγγύης στο χώρο της εκπαίδευσης είναι μεγάλη, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img