ΑρχικήΑνακοινώσειςΧαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα της ΟΙΕΛΕ στην 86η Τακτική Γενική Συνέλευση της...

Χαιρετισμός του Γενικού Γραμματέα της ΟΙΕΛΕ στην 86η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

- Advertisement -spot_img

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΙΕΛΕ Γιώργος Χριστόπουλος εκπροσωπώντας το ΔΣ της Ομοσπονδίας απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό στην 86η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ:

Αγαπητέ Πρόεδρε, μέλη του ΔΣ, αγαπητοί συνάδελφοι,

Αποδεχθήκαμε με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκλησή σας για να χαιρετίσουμε τις εργασίες της 86ης Τακτικής Γενικής σας Συνέλευσης. Μεταφέρω σήμερα σε σας τις θερμές ευχαριστίες του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ για την έμπρακτη συμπαράσταση που έδειξε η ΔΟΕ, δύο φορές μέσα στην προηγούμενη χρονιά, στις δύσκολες στιγμές για τον κλάδο μας, στην προσπάθειά μας να αποκατασταθούν συνθήκες νομιμότητας και αξιοπρέπειας στο δύσκολο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Ο εχθρός είναι κοινός, συνάδελφοι. Και είναι προ των πυλών. Μέσα στη μάχη της καθημερινότητας συχνά τον αγνοούμε. Όμως είναι εδώ. Και απειλεί τα σχολεία μας, την κοινωνία, τα παιδιά μας και το μέλλον τους. Είναι η εμπορευματοποίηση της παιδείας που επελαύνει στο δυτικό κόσμο και εδώ και μια δεκαετία περίπου δείχνει οργανωμένα πλέον τα δόντια της και στην Ελλάδα. Είναι ο κίνδυνος κατάρρευσης της δημόσιας Παιδείας, της απαλλοτρίωσης του δημόσιου αγαθού από τις ασύδοτες δυνάμεις της αγοράς.

Και πρέπει να τονιστεί εδώ ότι ο κίνδυνος δεν προέρχεται από τα σχολεία της ελίτ που απευθύνονται στο 1% της ελληνικής κοινωνίας, αναπαρήγαγαν και εξακολουθούν να αναπαράγουν την κοινωνική ανισότητα. Δεν προέρχεται από το ιδιωτικό σχολείο της γειτονιάς που απευθύνεται σε μικρομεσαίους και καλύπτει ενδεχόμενες τρύπες του δημόσιου συστήματος. Προέρχεται από το μεταλλαγμένο δημόσιο σχολείο του μέλλοντος που θα περάσει στα χέρια των δήμων, ή της εκκλησίας, ή μη κερδοσκοπικών φορέων και ΜΚΟ. Προέρχεται από το δήθεν ανεξάρτητο γονεϊκό κίνημα της «ελεύθερης επιλογής» και το εκπαιδευτικό κουπόνι που θα απορροφήσει πόρους από τη δημόσια Παιδεία και θα οδηγήσει σε λουκέτο δεκάδες σχολεία, κυρίως σε υποβαθμισμένες περιοχές. Όλα αυτά που σήμερα ακούγονται καινοφανή και «ξένα» είναι ήδη αντικείμενο επεξεργασίας από πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους που ορέγονται το φιλέτο της εκπαίδευσης.

Ποιες θα είναι οι εργασιακές σχέσεις σε ένα τέτοιο τοξικό περιβάλλον; Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ήδη το γνωρίζουν. Και είναι χρήσιμο να θυμόμαστε πως ό, τι συμβαίνει στο δικό μας χώρο, έρχεται με τον έναν, ή άλλο τρόπο στο δικό σας. Είμαστε το πειραματόζωο όπου εφαρμόζονται οι εργασιακές σχέσεις του μέλλοντος και οφείλουμε να προειδοποιήσουμε, όπως το κάναμε όλα αυτά τα χρόνια. Αν η αρνητική αξιολόγηση και η εκδικητική απόλυση, η καθιέρωση του ενδοσχολικού αυταρχισμού και της μονοκρατορίας του Διευθυντή εφαρμοστούν στην ιδιωτική εκπαίδευση, θα έρθει και η ώρα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και των εκπαιδευτικών πολλών ταχυτήτων, της σταδιακής κατάργησης της οργανικότητας, της τιμωρητικής, αντιεπιστημονικής αξιολόγησης, της υποβάθμισης των Συλλόγων  διδασκόντων και στη δημόσια.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι ο χώρος της εκπαίδευσης είναι ενιαίος. Είμαστε όλοι λειτουργοί δημόσιου αγαθού, ο καθένας στο χώρο του. Για να διαφυλάξουμε όμως το αγαθό αυτό, θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι, γιατί όταν η φωτιά καίει στο σπίτι του ενός, θα φτάσει και στο σπίτι του άλλου.

Η ΔΟΕ έχει αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται τους κινδύνους των καιρών. Και το απέδειξε και πρόσφατα με την αταλάντευτη στάση και την αλληλεγγύη της στο δικό μας χώρο, αγκαλιάζοντας τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό και στηρίζοντας τον αγώνα του. Κι αυτό είναι κάτι που εμείς δεν θα το ξεχάσουμε.

Ο Έλληνας δάσκαλος έχει υψηλό βαθμό ευαισθησίας για το δημόσιο σχολείο, για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Γιατί είναι δεμένος, περισσότερο από κάθε άλλον ίσως, με την τάξη του, με το σχολειό, με τη γειτονιά και την κοινότητα, γιατί αποτελεί οργανικό κομμάτι της κοινωνίας. Γιατί είναι ο ίδιος το παιδί του εργάτη, του χαμηλόμισθου υπάλληλου, του αγρότη και αγωνιά για το μέλλον των παιδιών του. Γιατί η μόνη πιθανότητα να εξασφαλίσει για τις επόμενες γενιές την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο είναι  να σταθεί το δημόσιο σχολείο όρθιο.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της Τακτικής σας Συνέλευσης και απευθύνω μήνυμα ενότητας σε όλους τους συναδέλφους. Οι αγώνες μας, οι αγωνίες μας, οι ελπίδες μας είναι κοινός τόπος. Και μαζί θα υλοποιήσουμε το πάντοτε επίκαιρο όραμα για δημόσια, δωρεάν, υψηλής ποιότητας Παιδεία, για το καλό της κοινωνίας, για το μέλλον της νέας γενιάς, για το αύριο της χώρας.

Σας ευχαριστώ.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img