ΑρχικήΑνακοινώσειςΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ…

ΩΡΑ ΕΥΘΥΝΗΣ…

- Advertisement -spot_img

ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΙΜΟΙ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΙΣΟΤΙΜΟΙ

Συχνά η Ομοσπονδία κατηγορείται από τους εκπροσώπους των σχολαρχών και από μερίδα των ΜΜΕ ότι αναφέρεται συχνά σε θέματα που αφορούν τη δημόσια εκπαίδευση. Για εμάς η «κατηγορία» αυτή αποτελεί έπαινο και δεν μας ξενίζει, διότι προέρχεται από τους φανατικούς υπέρμαχους του σχολείου της αγοράς. Είναι διαχρονική άποψη της ΟΙΕΛΕ από την ίδρυσή της πως ο εκπαιδευτικός χώρος είναι ενιαίος, πως δημόσια και ιδιωτικά σχολεία παρέχουν δημόσιο αγαθό και πως οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία αυτά είναι ισότιμοι.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ: Η ΚΟΛΩΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Είναι ιδιαίτερη η ευαισθησία μας, ωστόσο, για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Πρόκειται για τους παρίες του εκπαιδευτικού συστήματος που αγόγγυστα προσφέρουν στην Παιδεία υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες. Χωρίς πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα περιφέρονται στις εσχατιές της ελληνικής γης, συχνά υπηρετώντας σε διαφορετικά σχολεία μπαλώνοντας κενά. Είναι αυτοί που φυλάττουν τις εκπαιδευτικές Θερμοπύλες σε περιοχές που κανείς δεν θα πήγαινε εύκολα. Έχουν οργώσει τα μικρά νησιά, τα απομονωμένα ορεινά χωριά, τις ακριτικές περιοχές διδάσκοντας γενιές μαθητών που είναι αμφίβολο, αν θα μπορούσαν να σπουδάσουν στον τόπο τους, χωρίς τη δική τους συνεισφορά.

Δεν ξεχνούμε ότι στους αναπληρωτές συγκαταλέγεται ένας αριθμός εκπαιδευτικών με προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι περισσότεροι εκ των οποίων απολύθηκαν την περίοδο της απορρύθμισης Αρβανιτόπουλου, όταν ορισμένοι σχολάρχες αποφάσισαν να λύσουν τους λογαριασμούς τους με τους «ενοχλητικούς», αυτούς που είχαν κοινωνική δράση, ή απλώς αυτούς που λόγω μεγάλης προϋπηρεσίας ήταν «ακριβοί». Γι’ αυτούς τους συναδέλφους η έγνοια μας ήταν, είναι και θα είναι μεγάλη και η προσπάθειά μας να λυθούν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν θα είναι συνεχής. Έφτασε η ώρα της δικαίωσής τους.

Άλλωστε, ο αγώνας της ΟΙΕΛΕ για τους αναπληρωτές δεν είναι καινούριος. Το 2002 η Ομοσπονδία μας με την Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών (Π.Ε.Α.) με επικεφαλής τους Γιάννη Χαλιωρή και Ν. Παπαχρήστου (νυν Προέδρου της ΟΛΜΕ) και με τη ΓΣΕΕ διοργάνωσαν συνέδριο στο Ξενοδοχείο Park (σήμερα Radisson Blu) που παρακολούθησαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα και σηματοδότησε κρίσιμες εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Αποτέλεσμα των κοινών ενεργειών ήταν η σταδιακή μονιμοποίηση μεγάλου αριθμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Και το 2012 όμως η Ομοσπονδία και το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ στάθηκαν στο πλευρό των αναπληρωτών, εκπονώντας μελέτη που καταδείκνυε τον κίνδυνο εκατοντάδων απολύσεων, αν εφαρμόζονταν οι ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου.

Ο κλάδος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών έχει υποστεί πολλά τα τελευταία χρόνια. Αντιλαμβάνεται περισσότερο από τον καθένα τις δυσκολίες και την εργασιακή αβεβαιότητα που αισθάνονται οι συνάδελφοί μας αναπληρωτές. Γι’ αυτό το λόγο πάντοτε θα στεκόμαστε στο πλευρό τους, μέχρι να λήξει το θλιβερό φαινόμενο του διαχωρισμού των εκπαιδευτικών σε πατρίκιους και πληβείους.

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img