Προς: τον Συντονιστή του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Θέμη Κοτσιφάκη
Κοινοποίηση: Μέλη του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ
Η Ομοσπονδία μας σάς απέστειλε προχθές έγγραφο με το οποίο ενημερώνει για τις εξαιρετικά δυσμενείς αλλαγές στο Νόμο Φίλη σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση και αναμέναμε τη δημοσιοποίηση των απόψεών σας για το ζήτημα πριν κατατεθεί η διάταξη στη Βουλή. Δυστυχώς, αν και η απαράδεκτη διάταξη πήγε στη Βουλή, δεν έχουμε ακόμη λάβει οποιαδήποτε απάντηση.
Ως μάχιμος συνδικαλιστής στο χώρο της εκπαίδευσης και ως επικεφαλής της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής οργάνωσης στη χώρα είχατε ταχθεί ενάντια σε ρυθμίσεις, όπως η κατάργηση των δημοκρατικών διαδικασιών στα σχολεία, η αντιεπιστημονική και τιμωρητική αξιολόγηση, οι αναιτιολόγητες απολύσεις, των οποίων υπήρξατε θύμα ως εκπαιδευτικός της τεχνικής εκπαίδευσης. Ελπίζουμε ότι σήμερα ως στέλεχος της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας δεν έχετε αλλάξει άποψη επ’ αυτών των ζητημάτων.
Επειδή αυτή τη στιγμή δεν διακυβεύεται μόνο το εργασιακό μέλλον 12.000 ανθρώπων, η ομαλή και νόμιμη λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η ισονομία ανάμεσα σε όλους τους μαθητές, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει η κερκόπορτα για δραματικές αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση, όπως η τιμωρητική αξιολόγηση και η κατάργηση κρίσιμων αρμοδιοτήτων του Συλλόγου Διδασκόντων, σας καλούμε να μας γνωστοποιήσετε τις θέσεις του Τμήματος Παιδείας για τις παρακάτω αλλαγές που περιέχει η νέα διάταξη Γαβρόγλου:
- Ο εκπαιδευτικός με έκθεση του σχολάρχη-Διευθυντή προς την Επιτροπή των δικαστών που θα κρίνει την καταγγελία σύμβασης ως προς τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητά της χαρακτηρίζεται όχι μόνο παιδαγωγικά ανίκανος, αλλά και επαγγελματικά ασυνεπής! (Ποιος θα κρίνει την παιδαγωγική επάρκεια και την επαγγελματική συνέπεια του εκπαιδευτικού; Είναι δυνατόν να επιτραπεί να την κάνει ο σχολάρχης με ό, τι αυτό συνεπάγεται;)
- Η έκθεση του σχολικού συμβούλου θα είναι προαιρετική και «συμπληρωματική» σ’ αυτήν του σχολάρχη-Διευθυντή! Με τα δύο αυτά σημεία για πρώτη φορά καθιερώνεται θεσμικά στην ελληνική εκπαίδευση η απόλυση μέσω παραθεσμικής και τιμωρητικής αξιολόγησης!
- Επιτρέπονται οι απολύσεις κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, με δραματικές συνέπειες στη λειτουργία του σχολείου, στη νομιμότητα των διαδικασιών αλλά και για τους μαθητές!
- Αποσύρεται η αρμοδιότητα του Συλλόγου Διδασκόντων να αποφασίζει για τη σύνταξη του ωρολόγιου προγράμματος και παραδίδεται στο σχολάρχη-Διευθυντή! Καταργείται έτσι η τελευταία νησίδα δημοκρατίας μέσα στο ιδιωτικό σχολείο και δίδεται η δυνατότητα στο σχολάρχη να μετατρέψει το σχολείο του σε φροντιστήριο με τις γνωστές συνέπειες στην ισονομία ανάμεσα στους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων.
- Σε περίπτωση που παρέλθουν οι 60 ημέρες για τη συνεδρίαση της Επιτροπής, «τεκμαίρεται η νομιμότητα και η μη καταχρηστικότητα της καταγγελίας σύμβασης». Καταργείται, δηλαδή, ακόμη και το τεκμήριο της «αθωότητας» και αντικαθίσταται από μια ρήτρα «θανάτου» για εκπαιδευτικούς που θα απολύονται – και μάλιστα στιγματισμένοι – επειδή τα μέλη μιας Επιτροπής δεν μπορούσαν να συνεδριάσουν!
(Για το θέμα της Επιτροπής αξίζει να σημειωθεί το εξής: Οι απολύσεις τα τελευταία χρόνια στα ιδιωτικά σχολεία αγγίζουν περίπου τις 200 κάθε χρόνο. Νομικοί μας έχουν διαβεβαιώσει πως μια Επιτροπή πρωτοδικών δεν υπάρχει πιθανότητα να ελέγξει σε 60 ημέρες τις υποθέσεις και να εκδώσει έγκαιρα αποφάσεις, Επομένως, επί της ουσίας έχουμε ελεύθερες και μαζικές απολύσεις και μάλιστα με αρνητική αξιολόγηση, δηλαδή οι συνάδελφοί μας/σας δεν θα εργαστούν ξανά σε κανένα σχολείο στην Ελλάδα).