Παρουσιάστηκε σήμερα το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Τομέα Παιδείας του κόμματος, εκπρόσωποι της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, ενώ εντύπωση προκάλεσε η μαζική προσέλευση πλήθους ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων από όλη την Ελλάδα.
Στο πρόγραμμα, αλλά και στις δημόσιες ανακοινώσεις εκπροσώπων του κόμματος, υπάρχουν σημεία που εκτιμούμε πως η εφαρμογή τους θα βλάψει το δημόσιο συμφέρον και το κοινωνικό αγαθό της Παιδείας.
- Πρώτον, η συνολική απόρριψη των νόμων Φίλη και Γαβρόγλου, και ειδικότερα των διατάξεων για την ιδιωτική εκπαίδευση είναι περισσότερο «εύκολες» προεκλογικές εξαγγελίες, παρά επεξεργασμένες θέσεις μετά από πλατύ κοινωνικό διάλογο.
- Δεύτερον, έντονη ανησυχία γεννά η εξαγγελία για την περίφημη «ελεύθερη γονεϊκή επιλογή» δημόσιου και ιδιωτικού σχολείου που έχει αποτύχει ως «πείραμα» διεθνώς και έχει προξενήσει σοβαρή βλάβη στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
- Τρίτον, η διασύνδεση του θεσμού της αξιολόγησης, όχι με την ενίσχυση της επιστημονικής κατάρτισης και του επαγγελματικού προφίλ του εκπαιδευτικού, αλλά με τη μισθολογική εξέλιξη, αποτελεί τιμωρητική και όχι εποικοδομητική εκδοχή της.
Από την άλλη μεριά, επισημάνθηκαν σε μια πρώτη ανάγνωση δύο θετικά σημεία στο πρόγραμμα: η εξαγγελία για πιστοποίηση γνώσης ξένων γλωσσών μέσα στο δημόσιο σχολείο, η οποία, αν επαληθευθεί, θα απαλλάξει τα ελληνικά νοικοκυριά από 860 περίπου εκατομμύρια ευρώ ετησίως για φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα και η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων, όπως άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα εκπαιδευτικά μοντέλα στην Ε.Ε., σε όλο το φάσμα της τεχνικής-επαγγελματικής εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης.
Οφείλουμε, ακόμη, να επισημάνουμε δύο ανακρίβειες που ειπώθηκαν σήμερα, ελπίζουμε λόγω κακής ενημέρωσης, για την ιδιωτική εκπαίδευση:
- «Επαναφορά της πρότερης κατάστασης όσον αφορά την δυνατότητα εκπόνησης πρόσθετων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων των ιδιωτικών σχολείων». Ελπίζουμε να μην εννοεί ο συντάκτης την επιστροφή σε περιορισμένο αριθμό και ωράριο δραστηριοτήτων, όπως προβλεπόταν πριν την ψήφιση του Ν. 4415/2016! Θεωρώντας πως είναι εμφανής η έλλειψη καλής πληροφόρησης, τονίζουμε πως με το υπάρχον πλαίσιο τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είναι ελεύθερα να διεξάγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα. Για να τις διεξάγουν όμως, θα πρέπει να συντρέχουν δύο εύλογες προϋποθέσεις, να δηλώνουν τους εκπαιδευτικούς και να τους πληρώνουν κανονικά.
- Επίσης, με έκπληξη ακούσαμε ότι νομοθετήθηκε η επιλογή διευθυντών στα ιδιωτικά σχολεία χωρίς αυτοί να είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν πιστοποίηση ΤΠΕ. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Ο νόμος έχει ως στοιχειώδεις προϋποθέσεις επιλογής την προϋπηρεσία και την επίσημη πιστοποίηση ΤΠΕ. Οι εκπρόσωποι όμως των ιδιοκτητών δεν δέχονται κανένα κριτήριο και μάλιστα απειλούν με διώξεις τις Διευθύνσεις που εφαρμόζουν το νόμο, ενώ η ΝΔ καταψήφισε στη Βουλή τη ρύθμιση!
Θα πρέπει, τέλος, να σταθούμε σε μια ιδιαίτερα δυσάρεστη στιγμή, στην με ασυνήθιστη οξύτητα τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της ΝΔ κ. Χατζηδάκη εναντίον των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και υπέρ των πλέον σκληρών εργοδοτικών θέσεων. Για την τοποθέτηση αυτή θα υπάρξει επιστολή του προέδρου της ΟΙΕΛΕ προς τον κ. Χατζηδάκη.