ΑρχικήΑνακοινώσειςΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΣ, Ή ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΤΗΤΑ; Η ΟΙΕΛΕ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ...

ΣΩΦΡΟΝΙΣΜΟΣ, Ή ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΤΗΤΑ; Η ΟΙΕΛΕ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΔΗΜΑΚΗ

- Advertisement -spot_img

Η ΟΙΕΛΕ εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην απροθυμία πολιτείας και δικαιοσύνης να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και απαιτεί από τα θεσμικά όργανα να δώσουν τη δυνατότητα στον απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη, του οποίου η ζωή κινδυνεύει, στο αναφαίρετο και θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμά του για μόρφωση με όρους αξιοπρέπειας.

 

Δύο αιώνες πριν οι διανοητές του Διαφωτισμού διατύπωναν τις προτάσεις τους για ένα σύστημα σωφρονισμού που θα καταργούσε τη λογική των βασανιστηρίων και της θανάτωσης και θα εισήγαγε αρχές ορθολογισμού και ανθρωπισμού με τελικό στόχο τον σωφρονισμό και την κοινωνική επανένταξη των τιμωρούμενων. Δυστυχώς, σήμερα διαπιστώνουμε ότι σε μεγάλο αριθμό περιπτώσεων το ελληνικό δικαϊκό σύστημα αντιμετωπίζει με αίσθημα εκδικητικότητας τους παραβάτες των νόμων, όταν σε άλλες δείχνει  δυσερμήνευτη επιείκεια, ιδίως όταν η παραβατικότητα εντοπίζεται στην κοινωνική ελίτ.

 

Ο Βασίλης Δημάκης έχει περάσει, για πράξεις που έχει παραδεχθεί και έχει αποδεχθεί τις συνέπειές τους, το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στη φυλακή. Ωστόσο, μέσω της εκπαίδευσης, βρήκε ένα νέο σκοπό στη ζωή του. Αποφοίτησε με 19,9 από το σχολείο των φυλακών και εισήχθη δεύτερος πανελλαδικά ανάμεσα στους μαθητές εσπερινών λυκείων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.). Κι όμως, σ’ αυτό το νέο άνθρωπο που έμπρακτα δείχνει ότι επιδιώκει ένα νέο δρόμο στη ζωή του μέσω της Παιδείας, η πολιτεία και οι θεσμοί της δικαιοσύνης αρνούνται να του επιτρέψουν την παρακολούθηση μαθημάτων στη σχολή (φυσικά με την υποχρέωση να φορά το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που θα καταγράφει κάθε του κίνηση) χρησιμοποιώντας αστείες δικαιολογίες. Θυμίζουμε μάλιστα ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κοντονής βράβευσε τον Β. Δημάκη για το επίτευγμά του.

 

Σήμερα η κατάσταση της υγείας του Β. Δημάκη κρίνεται απελπιστική. Σύμφωνα με δήλωσή του που μόλις δημοσιεύτηκε, έχει χάσει το 18% του σωματικού του βάρους και το επίπεδο του σακχάρου του είναι σε εξαιρετικά χαμηλό σημείο με αποτέλεσμα η ζωή του να κινδυνεύει άμεσα. Ζητά, όπως γράφει, να του δοθεί η δυνατότητα να επιστέψει «στο σωφρονισμό και στην αξιοπρέπεια».

 

Η ΟΙΕΛΕ, έχοντας δεκαετίες αγώνων για την ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση κάθε πολίτη στο κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης και θεωρώντας ότι είναι χρέος κάθε ευνομούμενου κράτους η επανένταξη στην κοινωνία και όχι η τιμωρητική εξόντωση για οποιοδήποτε άνθρωπο που παραβίασε το νόμο, απευθύνει έκκληση στους αρμόδιους να επιτρέψουν στο Βασίλη Δημάκη το αυτονόητο δικαίωμα που ορίζουν οι νόμοι του κράτους, αλλά που ήδη έχει κερδίσει με το σπαθί του. Την πρόσβασή του στο Πανεπιστήμιο με όρους ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας..

 

 

 

 

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img