ΑρχικήΑνακοινώσεις17-12-2021 - Ένας χρόνος από την ημέρα που ο κλάδος μας έχασε...

17-12-2021 – Ένας χρόνος από την ημέρα που ο κλάδος μας έχασε τον ηγέτη του…

- Advertisement -spot_img

Το πρωινό της 17 Δεκέμβρη του 2021, όταν ενημερωθήκαμε ότι ο Πρόεδρός μας Μιχάλης Κουρουτός είχε ξεκινήσει το ταξίδι του για το επέκεινα, ο χρόνος πάγωσε. Ήταν αδύνατο να πιστέψουμε ότι ο άνθρωπος-θρύλος, ο πιο επιδραστικός συνδικαλιστής στο χώρο της εκπαίδευσης τις τελευταίες δεκαετίες, ο ατρόμητος ηγέτης που δεν φοβόταν κανέναν και τίποτε, ο σύντροφος και συνοδοιπόρος που πιστεύαμε ότι θα είχαμε πάντοτε δίπλα μας, λύγισε μετά από τέσσερις μήνες γενναίας μάχης.

Οι δύσκολες μέρες που ακολούθησαν, ο βουβός θρήνος των συναδέλφων, των φίλων αλλά και ο σεβασμός των αντίπαλων, η εξόδιος ακολουθία στο μικρό εκκλησάκι της γενέτειράς του στο Σχηματάρι, το άδειο γραφείο στην ΟΙΕΛΕ και στο ΚΑΝΕΠ, θα μας ακολουθούν πάντοτε και θα βαραίνουν στις μνήμες. Κι όλα αυτά, ενώ λίγο πριν το θάνατο του Μιχάλη είχε συγκροτηθεί το νέο Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ, το πρώτο χωρίς αυτόν μετά από τρεις δεκαετίες… Έφυγε δύο ημέρες μετά, σαν να περίμενε ότι όλα θα τακτοποιηθούν, όλα θα πάρουν το δρόμο τους, ώστε να φύγει ήσυχος. Γνωρίζοντας ότι «τα παιδιά» του θα συνεχίσουν το δικό του δρόμο, το δικό του παράδειγμα, ενωμένα και με αποφασιστικότητα. Έχοντας εμπιστοσύνη ότι ο σπόρος που έσπειρε θα βλαστήσει. Ότι η ΟΙΕΛΕ θα εξακολουθεί να είναι αυτό που πάντοτε ήταν. Μια αδέσμευτη, ακηδεμόνευτη Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών λειτουργών του ιδιωτικού τομέα. Μια δυνατή και θαρραλέα φωνή για τη δημοκρατία, για τα δημόσια αγαθά, για το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης, για την καταπολέμηση των ανισοτήτων, για τους νέους ανθρώπους, για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στην Παιδεία και στην εργασία όλοι, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική τους προέλευση.

Σ’ αυτό τον ένα χρόνο δυσκολευτήκαμε. Δεν ήταν απλό να βρούμε το βηματισμό μας, έχοντας χάσει έναν ηγέτη που άφησε βαθύ αποτύπωμα στην Παιδεία και στην κοινωνία. Ωστόσο, καταφέραμε με τις μικρές μας δυνάμεις πολλά, στη δυσκολότερη ίσως πολιτική συγκυρία για τον κλάδο από το 1977 κι έπειτα.  Η αποστολή μας στο CERN, ο πολιτικός αντίκτυπος της έρευνάς μας για το Big Quit, οι τεκμηριωμένες μας προτάσεις για όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ο συνεχής μας αγώνας για την ανάδειξη των σοβαρότατων προβλημάτων και των παρανομιών έχουν δημιουργήσει αίσθηση στην κοινωνία. Φέτος μόνο έχουν κατατεθεί στη Βουλή πάνω από 10 ερωτήσεις και αναφορές για ζητήματα του κλάδου μας, αριθμός ρεκόρ για την τελευταία 20ετία. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφειά μας. Με την ανανέωση της ιστοσελίδας μας, την ανάδειξη της δουλειάς του ιδιωτικού εκπαιδευτικού, την σύγχρονη και δυναμική επικοινωνιακή μας στρατηγική στις κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος δίνουμε ένα μήνυμα ότι η ΟΙΕΛΕ αλλάζει και ταυτόχρονα μένει η ίδια. Ένας πυλώνας αντίστασης, ένα καταφύγιο για κάθε ιδιωτικό εκπαιδευτικό, μια φωνή αλήθειας και σοβαρότητας στο χώρο της εκπαίδευσης.

Μιχάλη, ελπίζουμε να φανούμε έστω και στοιχειωδώς αντάξιοί σου και κυρίως αντάξιοι του κλάδου. Το έργο και το παράδειγμά σου θα φωτίζουν το δρόμο μας, ακόμη και στις πιο δύσκολες και σκοτεινές στιγμές.

Η οικογένεια του Μιχάλη Κουρουτού θα οργανώσει μνημόσυνο για τον ένα χρόνο από το θάνατό του στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σχηματαρίου αύριο Σάββατο 17/12 στις 9:00 π.μ.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img