35 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με επικεφαλής τον Τομεάρχη Παιδείας κ. Ν. Φίλη κατέθεσαν ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως για την εξοργιστική απόλυση ιδιωτικού εκπαιδευτικού μέσω της διαδικασίας …δημοσκόπησης μαθητών, στην οποία είχαμε αναφερθεί εκτενώς σε ανακοινώσεις μας.
Στο κείμενο της ερώτησης επισημαίνεται ότι η έλλειψη εποπτείας από την πολιτεία και η ψήφιση του Ν. 4713/2020 έχει επιφέρει συνθήκες ασυδοσίας στα ιδιωτικά σχολεία με την εκπαιδευτική διαδικασία να εκπίπτει σε αγοραία δοσοληψία. Η Υπουργός ερωτάται, εάν οι αρμόδιες αρχές αρκεστούν στην απλή διάψευση του σχολείου ή θα διερευνήσουν το ζήτημα εκτενέστερα και εάν αναθεωρηθεί το άρθρο 10 του Ν. 4713/2020 που έχει ισοπεδώσει κάθε έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας στην ιδιωτική εκπαίδευση, ώστε να αποτραπούν τέτοια επικίνδυνα φαινόμενα.
Πιο αναλυτικά, η ερώτηση των Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: «Ιδιωτικό εκπαιδευτήριο απολύει εκπαιδευτικό με διαδικασία Big Brother – δειγματοληπτικής δημοσκόπησης μαθητών κάνοντας χρήση του ν. 4713/2020»
Τις προηγούμενες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας μια ιδιαίτερα σημαντική καταγγελία εκπαιδευτικού για το ιδιωτικό εκπαιδευτήριο ΠΟΛΥΤΡΟΠΗ ΑΡΜΟΝΙΑ. Σύμφωνα με την καταγγελία, ο εκπαιδευτικός αυτός του εν λόγω σχολείου απομακρύνθηκε μέσω μιας διαδικασίας «εσωτερικής αξιολόγησης» η οποία πραγματοποιήθηκε με «δειγματοληπτική δημοσκόπηση μαθητών»! Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτημα της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης προς το σχολείο, η απάντηση του σχολείου ήταν πως δεν έγινε καμία διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης, ωστόσο η Διεύθυνση του σχολείου ουδέποτε διέψευσε δημόσια ούτε τις επίσημες καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ1 και άλλων σωματείων2, ούτε το πλήθος δημοσιευμάτων που αναφέρθηκαν στην υπόθεση και κυρίως ούτε την καταγγελία του ίδιου του εκπαιδευτικού στον οποίο μεταφέρθηκε από εκπρόσωπο της ιδιοκτησίας πως απολύεται μετά από ψηφοφορία μαθητών!
Το πρωτοφανές αυτό περιστατικό φανερώνει την κατάσταση απόλυτης ασυδοσίας που επικρατεί στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης μετά την ψήφιση του ν. 4713/2020, ο οποίος επιτρέπει την χωρίς κανέναν διοικητικό έλεγχο της πολιτείας καταγγελία σύμβασης ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού, απολύτως αναιτιολόγητα. Αποτελεί δε παράδοξο μία Υπουργός η οποία κόπτεται για το ζήτημα της αξιολόγησης να επιτρέπει σε επιχειρηματίες να απολύουν χωρίς καμία διαδικασία πιστοποίησης της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου έναν ιδιωτικό εκπαιδευτικό. Οι απολύσεις εκπαιδευτικών σε ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες της τυπικής εκπαίδευσης, σε μονάδες δηλαδή που εκδίδουν ισότιμους τίτλους σπουδών με τα δημόσια σχολεία, δεν έχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποδεικνύει ότι τόσο η ρητορική περί αξιολόγησης είναι προσχηματική όσο και ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι βαθμοί και τίτλοι σπουδών να εξαγοράζονται από ένα σχολείο που θα έχει μετατραπεί σε κατάστημα με μαθητές -πελάτες.
Η δυνατότητα ενός σχολείου να απολύει εκπαιδευτικούς μέσω «ψηφοφοριών» είτε μαθητών, είτε γονέων γεννά εύλογη ανησυχία ότι η εκπαιδευτική διαδικασία εκπίπτει σε αγοραία δοσοληψία.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η αρμόδια υπουργός:
1. Τι σκοπεύει να πράξει με την περίπτωση του εν λόγω εκπαιδευτηρίου, το οποίο έχει και στο παρελθόν απασχολήσει τις δημόσιες αρχές διαγράφοντας παράνομα μαθητές βάσει της βαθμολογίας τους; Θα αρκεστεί στην απλή διάψευση της καταγγελίας εκ μέρους του σχολείου προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην «βολική» τοποθέτηση της υπόθεσης στο αρχείο ή θα επιβάλλει, όπως ταιριάζει στην σοβαρότητα της υπόθεσης, τη διενέργεια πειθαρχικής διαδικασίας, ώστε να διερευνηθεί εις βάθος το ζήτημα;
2. Θα προχωρήσει σε αναθεώρηση του άρθρου 10 του ν. 4713/2020, έτσι ώστε να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος του Υπουργείου Παιδείας σε τέτοιου είδους καταχρηστικές πρακτικές που θίγουν τα στοιχειώδη δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Φίλης Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Αβραμάκης Λευτέρης
Αναγνωστοπούλου Σία
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βασιλικός Βασίλης
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδώρης
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γιώργος
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαρίλιζα
Πούλου Γιώτα
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Φωτίου Θεανώ
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος