ΑρχικήΑνακοινώσειςΑντισυνταγματικός μεσαίωνας στην ιδιωτική εκπαίδευση! Το fund Inspired απαγορεύει στους εκπαιδευτικούς των...

Αντισυνταγματικός μεσαίωνας στην ιδιωτική εκπαίδευση! Το fund Inspired απαγορεύει στους εκπαιδευτικούς των σχολείων του αναρτήσεις πολιτικού, θρησκευτικού περιεχομένου, ή θέματα οικονομικών διεκδικήσεων σε social media!

- Advertisement -spot_img

Με τους χειρότερους οιωνούς ξεκινά η εποχή των funds στην ιδιωτική εκπαίδευση. Εμβρόντητοι πληροφορηθήκαμε από προβληματισμένους συναδέλφους μας ότι το fund Inspired που έχει ήδη υπό τον έλεγχό του τα εκπαιδευτήρια CGS (Κωστέα-Γείτονα) και τη Σχολή Μωραΐτη, απέστειλε ηλεκτρονική επιστολή-εντολή σχετικά με την «συμπεριφορά» τους στα social media. Αυτό δεν αφορά μόνο σε επαγγελματικά, αλλά και σε προσωπικά τους κοινωνικά δίκτυα, όπως ρητά αναφέρεται!

Στο προκλητικό αυτό mail, που αποστέλλεται από τον ίδιο τον Nadim Nsouli, ιδρυτή, επικεφαλής και CEO της Inspired Education, περιλαμβάνεται ρήτρα που θίγει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των εκπαιδευτικών (ιδίως τα δικαιώματα της ελεύθερης έκφρασης και της μετάδοσης πληροφοριών και ιδεών) και παραβιάζει ευθέως,  μεταξύ άλλων, το ελληνικό Σύνταγμα, τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Διεθνές Σύμφωνο Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων το οποίο έχει κυρωθεί στην Ελλάδα με τον Ν. 2462/1997.

Πιο συγκεκριμένα (και ενώ αλλού περιλαμβάνεται η εύλογη επισήμανση για ρητορική μίσους κ.λπ.), ως πρώτο “don’t” για τους εκπαιδευτικούς αναφέρεται η πλήρης απαγόρευση εμπλοκής με ανάρτηση που έχει περιεχόμενο πολιτικού, οικονομικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα! Η ρήτρα αναφέρει:

“You should not create, post, share or engage with content of a financial, religious, or political nature

Εδώ είναι σαφές ότι δεν πρόκειται για δημοσιεύσεις που προωθούν μίσος, ή φανατισμό ή διχόνοια. Η ρήτρα αυτή απαγορεύει κάθετα, όχι μόνο τη δημιουργία, αλλά και την αποστολή, τον διαμοιρασμό και οποιαδήποτε εμπλοκή (ένα like, πχ!!!) σε περιεχόμενο με πολιτικές ή θρησκευτικές δημοσιεύσεις! Μάλιστα, αναφέρεται στο τέλος του κειμένου ότι οι παραβάτες θα έχουν πειθαρχικές συνέπειες:

“Team members who have violated this or other Inspired Education Group Policies may be subject to disciplinary action” (!!!)

Πέρα από το ζήτημα του ελέγχου των πολιτικών και θρησκευτικών φρονημάτων των εκπαιδευτικών που επιχειρεί να επιβάλει η Inspired, η απαγόρευση για την ανάρτηση οικονομικών ζητημάτων (αλλά και θεμάτων οικονομικής πολιτικής του σχολείου, όπως αναφέρει άλλη ρήτρα), είναι πολύ πιθανόν να υποκρύπτει όχι μόνο προσπάθεια φίμωσης των συναδέλφων, αλλά ταυτόχρονα παρεμπόδισης της απόλυτα νόμιμης ενέργειάς τους να διεκδικήσουν, πχ, υψηλότερο μισθό μέσω συνδικαλιστικής δράσης την οποία να κοινοποιήσουν στις σελίδες τους!

Άρα, οι «εντολές» της Inspired μπορεί να σημαίνουν, μεταξύ πολλών άλλων:

  • Ότι δεν μπορείς να αναρτήσεις μια κόσμια κριτική ή, αντιστοίχως, να επιδοκιμάσεις την κυβερνητική πολιτική ή την αντιπολίτευση
  • Ότι δεν μπορείς να βάλεις στα κοινωνικά σου δίκτυα μια αφίσα πολιτικού κόμματος ή πολιτικού προσώπου ή να εκφέρεις την άποψή σου για αυτό
  • Ότι απαγορεύεται να αναδημοσιεύσεις μια ανακοίνωση συνδικαλιστικής οργάνωσης, ιδίως αν σχετίζεται με τη διεκδίκηση υψηλότερων μισθών/παροχών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αλλά ούτε καν να διατυπώνεις δημόσια την προσωπική σου θέση για όποιο εργασιακό ζήτημα (αφού μπορεί να θεωρηθεί θέμα «οικονομικής ή πολιτικής φύσης», με βάση την ορολογία του κειμένου.)
  • Ότι δεν μπορείς να αναφέρεσαι σε ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης
  • Ότι δεν μπορείς να αναφέρεσαι σε θρησκευτικές εορτές (τα «χρόνια πολλά» σε ονομαστικές εορτές να τα επιτρέπει, άραγε, η Inspired και ο επικεφαλής της;)
  • Ότι δεν μπορείς ούτε καν να αντιδράσεις με emoticons σε τέτοιες αναρτήσεις-δημοσιεύσεις

Δυστυχώς, φαίνεται ότι ο κ. Nsouli και ο εκπαιδευτικός του οργανισμός ετοιμάζονται να επιβάλουν μια τρομακτική, οργουελικού τύπου δυστοπία στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς των σχολείων της Inspired. Να καταργήσουν ουσιαστικά την έννοια του πολίτη και στοιχειώδη δικαιώματα που ισχύουν σε κάθε δημοκρατική χώρα. Ας τους υπενθυμίσουμε όμως, μιας που φαίνεται πως θεωρούν (ή κάποιοι τους έχουν πείσει ότι) η Ελλάδα είναι τριτοκοσμική χώρα και οι εκπαιδευτικοί είλωτες-ιθαγενείς, πως το Σύνταγμά μας:

  • Στο άρθρο 5 (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία), παρ. 1 αναφέρει ότι:

«Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.»

Στο ίδιο άρθρο, παρ, 3, αναφέρεται ότι:

«H προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Kανένας δεν καταδιώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος.»

  • Στο άρθρο 5Α (Δικαίωμα στην πληροφόρηση), ορίζονται επιπλέον τα εξής:

«1. Καθένας έχει δικαίωμα στην πληροφόρηση, όπως νόμος ορίζει. Περιορισμοί στο δικαίωμα αυτό είναι δυνατόν να επιβληθούν με νόμο μόνο εφόσον είναι απολύτως αναγκαίοι και δικαιολογούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας, καταπολέμησης του εγκλήματος ή προστασίας δικαιωμάτων και συμφερόντων τρίτων. 2. Καθένας έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στις πληροφορίες που διακινούνται ηλεκτρονικά, καθώς και της παραγωγής, ανταλλαγής και διάδοσής τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους, τηρουμένων πάντοτε των εγγυήσεων των άρθρων 9, 9Α και 19».

  • Στο άρθρο 14 (Ελευθερία του Tύπου), παρ. 1, αναφέρεται ότι:

«Kαθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του Tύπου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Kράτους.»

Επιπλεόν, η Inspired με το απαράδεκτο κείμενό της παραβιάζει και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος στα άρθρα 10 και 11 αναφέρει ότι:

  • Άρθρο 10: Ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας

«Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας. Το δικαίωμα αυτό συνεπάγεται την ελευθερία μεταβολής θρησκεύματος ή πεποιθήσεων καθώς και την ελευθερία εκδήλωσης του θρησκεύματος ή των πεποιθήσεών του, ατομικά ή συλλογικά, δημοσία ή κατ’ ιδίαν, με τη λατρεία, την εκπαίδευση, την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων και τις τελετές»

  • Άρθρο 11: Ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης

«Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία γνώμης και την ελευθερία λήψης ή μετάδοσης πληροφοριών ή ιδεών, χωρίς την ανάμειξη δημοσίων αρχών και αδιακρίτως συνόρων»

Περαιτέρω, η ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης προβλέπεται από το άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το 1948. Συγκεκριμένα προβλέπεται: «Καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να μην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του, και το δικαίωμα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης, και από όλο τον κόσμο».

Ακόμα, το άρθρο 19 του Διεθνούς Συμφώνου Ατομικών και Πολιτικών Δικαιωμάτων το οποίο έχει κυρωθεί στην Ελλάδα με τον Ν. 2462/1997, ορίζει ότι: «1. Κανείς δεν πρέπει να υπόκειται σε διακριτική μεταχείριση και να παρενοχλείται για τις απόψεις του. 2. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό περιλαμβάνει την ελευθερία της αναζήτησης, της λήψης και της μετάδοσης πληροφοριών και απόψεων κάθε είδους, ανεξαρτήτως συνόρων, προφορικά, γραπτά, σε έντυπα, σε κάθε μορφή τέχνης ή με κάθε άλλο μέσο της επιλογής του».

Η ΟΙΕΛΕ θα ζητήσει άμεσα από την Inspired Group την απόσυρση του κειμένου, καθώς και την προσαρμογή της πολιτικής του fund σχετικά με τα κοινωνικά δίκτυα στο ελληνικό Σύνταγμα και στις εγχώριες και ευρωπαϊκές συνθήκες, επιφυλασσόμενη για την προστασία των δικαιωμάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Θα ζητήσει, επίσης, την παρέμβαση του Υπουργού Παιδείας, ελπίζοντας ότι οι πρόσφατες συναντήσεις του με εκπροσώπους των funds δεν σημαίνουν ότι η ελληνική πολιτεία σκοπεύει να επιτρέψει σε κάποιους να παραβιάζουν την εγχώρια έννομη τάξη για να εγκαθιδρύσουν εργασιακό μεσαίωνα και να περιστείλουν στοιχειώδη δικαιώματα των πολιτών.

Τέλος, θα ζητήσει από τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα αλλά και από τον Σύνδεσμο των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, να τοποθετηθούν για το ζήτημα.

Αναλυτικά η επιστολή της Inspired στους εκπαιδευτικούς:

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img