Μόλις λάβαμε, από τις ανταποκρίτριές μας Έλενα Δεμερτζή και Ειρήνη Κάλλη το δεύτερο report για τη χθεσινή ημέρα που ήταν ιδαιτέρως παραγωγική! Travelogue no 2 λοιπόν, για την αποστολή ΟΙΕΛΕ – ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ στο CERN!
“Σήμερα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εκλαΐκευσης της Φυσικής, είχαμε μια πλούσια και γεμάτη εμπειρίες ημέρα στο CERN. Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν το πρωί με μια σειρά ιδιαίτερα ενδιαφερουσών ομιλιών στο Κεντρικό Αμφιθέατρο (500/1-001), όπου:
- Στις 09:00 η κα. Σοφία Κώστογλου μας εισήγαγε στον κόσμο των επιταχυντών, εξηγώντας τις βασικές αρχές λειτουργίας και τον ρόλο τους στην εξερεύνηση της φυσικής υψηλών ενεργειών.
- Μετά από ένα σύντομο διάλειμμα στις 10:00, ακολούθησε στις 10:30 παρουσίαση για τους ανιχνευτές από τον κ. Γιάννη Καρυωτάκη, ο οποίος έκανε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τους ανιχνευτές και το πώς αυτοί βρίσκουν εφαρμογές έξω από τον χώρο των πειραμάτων. Τέλος, ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο εντοπίζονται τα σωματίδια, που παράγονται στους επιταχυντές.
- Το μεσημέρι γευματίσαμε όλοι μαζί στον χώρο R1, όπου είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και εντυπώσεις από το πρωινό πρόγραμμα.
- Αμέσως μετά το γεύμα, περάσαμε τα γαλλοελβετικά σύνορα ώστε να βρεθούμε στο πείραμα CMS, όπου κατεβήκαμε σχεδόν 100 μέτρα κάτω από τη γη και να γνωρίσουμε τον τρόπο λειτουργίας του. Το απόγευμα, είδαμε το πείραμα CMS (13:20–16:00), ένα από τα σημαντικότερα πειράματα του LHC. Η εμπειρία αυτή ήταν συναρπαστική, καθώς ξεναγηθήκαμε στους χώρους του πειράματος και ενημερωθήκαμε από επιστήμονες όπως οι κ. Αλέξης Καλογερόπουλος, Ευστάθιος Πανουργιάς και Sonia Natale για το έργο και τις ανακαλύψεις της ομάδας CMS.
- Στις 16:15 ακολούθησε εργαστήριο Cloud Chamber, όπου με την καθοδήγηση της κας Αναστασίας Τεζάρη παρατηρήσαμε στην πράξη ίχνη σωματιδίων και συζητήσαμε πώς η εκλαΐκευση της φυσικής μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπαίδευση. Σε αυτό το CERN Gateway κάναμε οι ίδιοι πειράματα κατασκευάζοντας ένα δικό μας cloud chamber, δηλαδή έναν ανιχνευτή σωματιδίων. Ακολουθώντας την πειραματική διαδικασία καταφέραμε και εντοπίσαμε μέσα από τις τροχιές τους σωματίδια.
- Η ημέρα έκλεισε με ξενάγηση στον Συγχροκύκλοτρο, το πρώτο μεγάλο εργαλείο του CERN, σε δύο γκρουπ (17:30–18:30), υπό την καθοδήγηση της κας Παναγιώτας Χατζηδάκη. Ήταν μια ημέρα γεμάτη γνώση, έμπνευση και επαφή με την αιχμή της επιστημονικής έρευνας. Ανυπομονούμε για τις αυριανές δραστηριότητες!