Η ΟΙΕΛΕ προχώρησε σε παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Παιδείας και προς τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ για το ζήτημα που έχει προκύψει με την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εκπαιδευτικών διαφόρων ειδικοτήτων που υπηρέτησαν (και κάποιοι εξακολουθούν να υπηρετούν) σε θέση δασκάλων σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία. Πιο συγκεκριμένα, όπως πληροφορηθήκαμε από τους συναδέλφους, η προϋπηρεσία τους για την προκήρυξη 3ΕΑ/2025 του ΑΣΕΠ αναγνωρίζεται παραδόξως μόνο μέχρι το 2013, γεγονός που κατά την εκτίμηση της Ομοσπονδίας και του νομικού της επιτελείου, είναι ιδιαίτερα προβληματικό νομικά.
Οι συνάδελφοι αυτής της κατηγορίας προσλήφθηκαν σε ιδιωτικά δημοτικά σχολεία λόγω τεράστιας έλλειψης δασκάλων με ειδικές μονοετείς συμβάσεις. Με το Ν. 4115/2013 η προϋπηρεσία τους αναγνωρίζεται στον κλάδο του βασικού τους πτυχίου και δίδεται η δυνατότητα στα σχολεία να συνεχίσουν να τους απασχολούν με βάση τις διατάξεις του Ν. 682/77, με κανονικές συμβάσεις δηλαδή. Προκύπτει, επομένως, η νομική παραδοξότητα να αναγνωρίζεται προϋπηρεσία με μονετείς συμβάσεις και όχι προϋπηρεσία με κανονικά διοριστήρια βάσει του Ν. 682/77 (με αυτά αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία όλων των υπόλοιπων ιδιωτικών εκπαιδευτικών)!
Στις παρεμβάσεις της η ΟΙΕΛΕ, μεταξύ άλλων, επισημαίνει:
«Μετά από συλλογή στοιχείων από πολλούς συναδέλφους μας διαφόρων ειδικοτήτων που υπηρέτησαν σε θέση δασκάλου, διαπιστώνουμε ότι η προϋπηρεσία τους για την προκήρυξη 3ΕΑ/2025 του ΑΣΕΠ αναγνωρίζεται μόνο μέχρι το 2013.
Τούτο έχει προκαλέσει έκπληξη και στους ίδιους αλλά και στο νομικό μας επιτελείο. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί εργάζονταν δυνάμει μονοετών συμβάσεων μέχρι την ψήφιση του Ν. 4115/2013 και μετά την ψήφισή του εντάχθηκαν στις διατάξεις του Ν. 682/77, όπως δηλαδή όλοι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Είναι εντυπωσιακό ότι αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους μέχρι το 2013, όταν δηλαδή είχαν «προσωρινές» μονοετείς συμβάσεις κι όχι μετά το έτος αυτό, όταν απέκτησαν πλήρεις συμβάσεις με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για την ιδιωτική εκπαίδευση, δηλαδή σε χρονικό διάστημα που η προϋπηρεσία τους θα έπρεπε να αναγνωρίζεται με βάση τις γενικές διατάξεις και όχι δυνάμει του ειδικού νόμου. Άλλωστε, με ποιο βάσιμο νομικό επιχείρημα αναγνωρίζεται για την προκήρυξη 3ΕΑ/2025 του ΑΣΕΠ ένα τμήμα της προϋπηρεσίας κι όχι ένα άλλο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι συνάδελφοί μας παρείχαν ακριβώς τις ίδιες υπηρεσίες;»
Ήδη οι συνάδελφοί μας καταθέτουν ενστάσεις στον ΑΣΕΠ και ορισμένοι θα κινηθούν νομικά κατά της προκήρυξης. Ελπίζουμε η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και ο ΑΣΕΠ να αναγνωρίσουν την νομική αυτή παραδοξότητα και να προχωρήσουν στην προσμέτρηση του συνόλου της προϋπηρεσίας των – εξαιρετικά ταλαιπωρημένων – συναδέλφων μας που κράτησαν όρθια με την δουλειά τους τα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία.