Το προηγούμενο διάστημα ο Υπουργός Παιδείας κ. Φίλης τόσο στη συνάντησή του με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ όσο και σε δηλώσεις του στη Βουλή και στα ΜΜΕ διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ότι μια από τις πρώτες νομοθετικές του ενέργειες θα ήταν η επαναφορά της κρατικής εποπτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση και η επιστροφή του ελέγχου της στο Υπουργείο Παιδείας, ώστε να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα ανομίας στο χώρο και να διασφαλιστούν η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και η νομιμότητα των εκδιδόμενων τίτλων σπουδών..
Φαίνεται όμως ότι τα σχέδια άλλαξαν και αποφασίστηκε να αντιμετωπιστούν πιο …επείγουσες ανάγκες (προφανώς ο κ. Υπουργός θεωρεί ότι πλέον όλα τα υπόλοιπα προβλήματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης λύθηκαν ως δια μαγείας). Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τα …βοσκοτόπια (κάποτε άλλοι τοποθετούσαν θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης σε νομοσχέδια για τα ταξί και τις λαϊκές αγορές και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ τους έψεγε…) και ψηφίστηκε χθες βράδυ από τη Βουλή καταργείται ο έλεγχος των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης στους τίτλους σπουδών που εκδίδουν τα ισότιμα προς τα δημόσια ιδιωτικά σχολεία (Κολλέγια, Αρσάκεια). Βεβαίως τα σχολεία αυτά, ιδίως μετά τη νομοθετική απορρύθμιση Αρβανιτόπουλου, είναι ισότιμα μόνο κατ’ όνομα, καθώς η ΟΙΕΛΕ έχει καταγγείλει κατά καιρούς σοβαρές παραβιάσεις τόσο της εκπαιδευτικής όσο και της εργατικής νομοθεσίας σ’ αυτά.
Την ώρα που το ζήτημα των πλατών/παράνομων τίτλων σπουδών στην Ελλάδα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις και συζητείται και σε επίπεδο Ε.Ε. είναι τουλάχιστον παράξενο η ελληνική κυβέρνηση να νομοθετεί, όχι υπέρ της αυστηροποίησης του πλαισίου ελέγχου, αλλά υπέρ της περαιτέρω απόσυρσης της κρατικής εποπτείας από τα ιδιωτικά σχολεία. Δυστυχώς φαίνεται ότι κάποιοι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης βρίσκονται στο απυρόβλητο με κάθε κυβέρνηση κα εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει.