ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΝ ΛΟΓΩ ΠΕΙΡΑΤΙΚΗΣ ΜΚΟ Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ
Πρωτοφανής εμπαιγμός και εξαπάτηση του πολιτικού κόσμου της χώρας από ευρωπαϊκή Μ.Κ.Ο. ονόματι ECNAISπου εκπροσωπεί «ανεξάρτητα-ελεύθερα» ιδιωτικά σχολεία στην Ευρώπη (σχολεία η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δεν είναι ενταγμένα στα επίσημα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους) και στην οποία ανήκει εδώ και μερικούς μήνες ο Σύνδεσμος των Ελλήνων σχολαρχών. Επικαλούμενη «συμβουλευτικό status» στην Κομισιόν, παρενέβη στο δημόσιο διάλογο της χώρας, ζητώντας τη μη ψήφιση ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση. Την παρέμβασή της αυτή στήριξαν κόμματα και μερίδα των ΜΜΕ, με αποτέλεσμα η ψήφιση της ρύθμισης να εκκρεμεί. Όμως, με επίσημο έγγραφό της η Κομισιόν ξεσκεπάζει την εν λόγω Μ.Κ.Ο. αναφέροντας ρητά ότι δεν έχει καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ότι δεν θα μπορούσε, λόγω των διακηρυγμένων στόχων της, να αποτελεί θεσμικό εκπρόσωπο εργοδοτών.
Η παρέμβαση μιας πειρατικής Μ.Κ.Ο. στο δημόσιο διάλογο με απώτερο στόχο τη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης και την είσοδο ασύδοτων δυνάμεων της αγοράς στο χώρο της Παιδείας και η ευκολία με την οποία εξαπάτησε μεγάλο τμήμα του πολιτικού κόσμου της χώρας, δημιουργεί έντονο προβληματισμό. Δημιουργεί, επίσης, ευθύνη για την πολιτική ηγεσία της χώρας να λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα, ώστε να θωρακίσει το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης από ανεξέλεγκτες, εξωθεσμικές δυνάμεις που το επιβουλεύονται.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ECNAIS ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ
Με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή ρύθμιση για θέματα ιδιωτικής εκπαίδευσης με κύριο στόχο την καταπολέμηση της έκδοσης παράνομων τίτλων, της φοροδιαφυγής, της μαύρης εργασίας και της καταπάτησης συνταγματικών διατάξεων, η εν λόγω Μ.Κ.Ο. παρενέβη με ανοιχτή της επιστολή προς την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα για να μην ψηφιστεί η ρύθμιση, επικαλούμενη ειδική σχέση με την Κομισιόν (αυτοαποκαλείται ως έχουσα συμβουλευτικό status στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή). Η παρέμβαση αυτή προκάλεσε ορυμαγδό δημοσιευμάτων στα ΜΜΕ και ανακοινώσεων από κόμματα της αντιπολίτευσης που χρησιμοποίησαν την παρέμβαση αυτή για να εμποδιστεί η ψήφιση της ρύθμισης. Μάλιστα η συγκεκριμένη Οργάνωση πραγματοποίησε κοινό συνέδριο στην Αθήνα με τον ΣΙΕΙΕ (το Σύνδεσμο των Ελλήνων σχολαρχών) με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου (Θ. Φορτσάκης – ΝΔ, Ε. Χριστοφιλοπούλου – ΠΑΣΟΚ, Γ. Μαυρωτάς – Ποτάμι), πανεπιστημιακών, του Συλλόγου Γονέων μαθητών ιδιωτικών σχολείων κ.λπ. Εκπρόσωποι σχολαρχών και η μαϊμού Μ.Κ.Ο. είχαν πετύχει το στόχο τους, εξαπατώντας μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης και δημιουργώντας ικανή πίεση, ώστε να αναβληθεί η ψήφιση της ρύθμισης.
ΚΟΜΙΣΙΟΝ: «ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ»!!
Με απάντησή της όμως σε ερώτημα της ΟΙΕΛΕ για το αν πράγματι η εν λόγω Μ.Κ.Ο. σχετίζεται με την Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι καταπέλτης. Η συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο., όχι μόνο δεν έχει καμία σχέση με την Κομισιόν, αλλά λόγω των διακηρυγμένων στόχων της (πλήρης ιδιωτικοποίηση των εκπαιδευτικών συστημάτων, χρηματοδότηση ιδιωτικών σχολείων από το κράτος) δεν θα μπορούσε να συμμετέχει σε θεσμικό διάλογο εντός της Ε.Ε. εκπροσωπώντας εργοδότες!Πιο αναλυτικά, στην απάντηση της Κομισιόν αναφέρονται τα εξής:
• Δεν αποτελεί και δεν αποτέλεσε ποτέ «συμβουλευτικό μέλος» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επιπλέον, έχει δεσμευτεί νομικά να μην επικαλείται δημόσια καμία «επίσημη σχέση με την Ένωση και τα θεσμικά της όργανα»
• Δεν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί καν στους αναγνωρισμένους κοινωνικούς εταίρους στην Ε.Ε. (εκπροσωπώντας εργοδότες) με γνώμονα «την αποστολή, το αντικείμενο και τους στόχους της». Προφανώς η Κομισιόν αναφέρεται στο δημόσια διακηρυγμένο στόχο της Μ.Κ.Ο. και των μελών της για πλήρη απορρύθμιση και ιδιωτικοποίηση των εκπαιδευτικών συστημάτων στην Ε.Ε.
• Κανένα μέλος της Μ.Κ.Ο. δεν είναι μέλος σε καμιά επιτροπή της Ένωσης για ζητήματα εκπαίδευσης.
Αξίζει εδώ να προσθέσουμε ότι η εν λόγω Μ.Κ.Ο. έχει αποβληθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αν και εξακολουθεί στην ιστοσελίδα της να ισχυρίζεται ότι αποτελεί συμβουλευτικό μέλος και αυτού του θεσμού!
Η απάντηση αυτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γεννά σοβαρότατα ερωτήματα τόσο για τμήμα του πολιτικού κόσμου της χώρας και των ΜΜΕ που είτε εξαπατήθηκαν, είτε γνωρίζοντες, χρησιμοποίησαν δόλια μια πειρατική Μ.Κ.Ο. για να μην ψηφιστεί μια ρύθμιση που θεραπεύει, όσο και για το Σύνδεσμο των σχολαρχών που εντάχθηκε σ’ αυτήν. Άραγε, οι εκπρόσωποι των Ελλήνων σχολαρχών εντάσσονται συνειδητά σε αυτούς που επιδιώκουν να συνεχίζεται στην ελληνική ιδιωτική εκπαίδευση το όνειδος των παράνομων τίτλων, της φοροδιαφυγής και της μαύρης εργασίας;
ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΟΥΛΗΣ, ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ
Η ΟΙΕΛΕ, με αφορμή την πρωτοφανή εξαπάτηση του πολιτικού κόσμου και των ΜΜΕ από τη συγκεκριμένη Μ.Κ.Ο., απέστειλε επιστολές προς τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Παιδείας και τους βουλευτές των κομμάτων, ενημερώνοντάς τους και ζητώντας (από το σύνολο του πολιτικού κόσμου) την ανάληψη πρωτοβουλιών για να αποτραπούν δυσμενείς εξελίξεις με την ανάμιξη παραθεσμικών επιχειρηματικών δυνάμεων στο χώρο της Παιδείας.
Ο στόχος της ECNAIS, δηλ. η πλήρης ιδιωτικοποίηση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και η χρηματοδότηση των ιδιωτικών σχολείων από το κράτος, που προφανώς συμμερίζεται και ο Σύνδεσμος των Ελλήνων σχολαρχών, αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για την Παιδεία και θα προκαλέσει έκρηξη των ανισοτήτων με μαθητές πλέον δύο ταχυτήτων. Αυτών που θα αποκτούν με ευκολία παράνομους τίτλους και θα βρίσκουν τη θέση τους στην ανώτατη εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας και στην συντριπτική πλειονότητα των παιδιών από τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα που καταδικάζονται στο ρόλο του αιώνιου πληβείου της κοινωνίας.
Δείτε εδώ:
1) Η παρέμβαση της ΜΚΟ ECNAIS σε Κυβέρνηση, κόμματα και ΜΜΕ(εδώ)
2) Ερώτημα της ΟΙΕΛΕ προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εδώ)
3) Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εν λόγω ΜΚΟ ελληνικά (εδώ),αγγλικά (εδώ)
4) Επιστολές της ΟΙΕΛΕ προς τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Υπουργό Παιδείας(εδώ)
5) Ατζέντα του κοινού Συνεδρίου ΣΙΕΙΕ-ECNAIS(εδώ)