Η νομική σύμβουλος της ΟΙΕΛΕ κ. Κάτια Λαϊνά που έχει χειριστεί πλήθος υποθέσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών εκπόνησε το ακόλουθο υπόμνημα σχετικό με τη διεκδίκηση των Δώρων Χριστουγέννων-Πάσχα και του επιδόματος αδείας.
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ
Κάτια Λαϊνά και Συνεργάτες
Δικηγόροι-Νομικοί Σύμβουλοι
τηλ: 210-7248551
email: katialaina@gmail.com
Όπως είναι γνωστό, με την υπ’ αριθ. 2288/2015 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπόθεση την οποία χειρίστηκε το γραφείο μας και παραστάθηκα εγώ προσωπικά, κρίθηκε μεταξύ άλλων ότι ο 13ος και 14ος μισθός καθώς και η 13η και 14η σύνταξη συνιστούν περιουσιακό δικαίωμα του εργαζόμενου και του συνταξιούχου (αντίστοιχα) και συμβάλλουν στην αξιοπρεπή διαβίωσή του και ως εκ τούτου έκρινε μεταξύ άλλων παράνομη και αντισυνταγματική την κατάργηση των ανωτέρω επιδομάτων. [1]Ακολούθως, τον τελευταίο καιρό, πλήθος δικαστικών αποφάσεων από τα Ειρηνοδικεία καιΠρωτοδικεία (Διοικητικά και Πολιτικά) της χώρας,συμμορφούμενα με τις ανωτέρω αποφάσεις του ΣτΕ δικαιώνουν εν ενεργεία υπαλλήλους διαφόρων κατηγοριών και διαφόρων Υπηρεσιών, που είχαν διεκδικήσει αναδρομικώς τα ανωτέρω ποσά.
Εντωμεταξύ η πρόσφατη απόφαση του Στ΄ Τμήματος του
Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ),
ακολουθώντας τη νομολογία του ανωτάτου δικαστηρίου από το 2015, έκρινε
αντισυνταγματικές τις σχετικές περικοπές, παραπέμποντας όμως την υπόθεση, λόγω
μείζονος σπουδαιότητος, για αμετάκλητη κρίση στην Ολομέλεια του δικαστηρίου. Σύμφωνα με το σκεπτικό των συμβούλων
Επικρατείας οι επίμαχες περικοπές που έγιναν με το νόμο 4093/2012 αντίκεινται
στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της
ισότητας και της αναλογικότητας. Στο πολυσέλιδο σκεπτικό τους
(2626-2635/2018), οι δικαστές επισημαίνουν ότι «ο νομοθέτης δεν δικαιολογείτο πλέον να προχωρήσει στην υιοθέτηση του
επίμαχου καταργητικού μέτρου, χωρίς προηγουμένως να έχει εκτιμήσει την
προσφορόρητα του μέτρου ενόψει και της διαπίστωσης, ότι τα αντίστοιχα μέτρα που
είχε λάβει έως τότε δεν είχαν αποδώσει τα αναμενόμενα».
Εν προκειμένω, κρίσιμο
είναι το θέμα για το εύρος των παροχών, ήτοι εάν θα τις δικαιούνται μόνον
όσοι προσέφυγαν μέχρι την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, ή όλοι οι
ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν προσέφυγαν ή όχι. Τα μείζονος σημασίας αυτά
θέματα από την κρίση των οποίων εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό και το μέγεθος του
δημοσιονομικού κόστους, θα επιλύσει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας
προσεχώς.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και σε συνέχεια προηγούμενης ενημέρωσης που έλαβε χώρα από την Ο.Ι.Ε.Λ.Ε., επισημαίνουμε ότι
α)τα χρονικά περιθώρια σχετικά με τις αιτήσεις στενεύουν σημαντικά, τόσο όσο αφορά στην 5 ετή παραγραφή από την γένεση της αξίωσης, (ήδη έχει παραγραφεί η διεκδίκηση δώρου Χριστουγέννων 2013), όσο και όσο αφορά στην έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του ΣΤΕ. ( η προηγούμενη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ το 2015, έκρινε ότι τα ποσά δικαιούνται μόνο όσοι είχαν προσφύγει μέχρι την έκδοση της εν λόγω απόφασης).
β)Μόνο με δικαστική απόφαση μπορείτε να διεκδικήσετε το σύνολο του ποσού που σαςέχουν κόψει υπό τις παρούσες συνθήκες.
γ) Για ευνόητους λόγους προτείνεται η ομαδική διεκδίκηση των εν λόγω απαιτήσεων. Η παραίνεση αυτή απαντά κατ’αρχάς στον τιθέμενο μέχρι στιγμής προβληματισμό συναδέλφων ιδιωτικών εκπαιδευτικών σχετικά με τη στοχοποίηση όσων προσφύγουν στη δικαιοσύνη, κίνδυνος ο οποίος προφανώς μειώνεται με την ομαδική συμμετοχή.
δ)Το κόστος της κάθε αγωγής, προφανώς εξαρτάται από τη συμμετοχή, ως εκ τούτου δεν μπορεί να προκαθορισθεί. Επιπλέον σε κάθε αγωγή μπορεί να συμμετέχουν μόνο όσοι εργάζονται στον ίδιο σχολείο.
ε) Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει θετική ήδη νομολογία πρωτοβάθμιου όμως δικαστηρίου που αφορά σε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, οπότε ευελπιστούμε το θέμα να έχει κριθεί και σε ανώτερο ή ανώτατο βαθμό μέχρι να δικαστούν σε δεύτερο βαθμό (έφεση) οι αγωγές που θα κατατεθούν στο εξής.
Το γραφείο μας επί σειρά ετών εκπροσωπεί νομικά της ΟΙΕΛΕ και εξειδικεύεται σε ζητήματα ιδιωτικών εκπαιδευτικών, εργατικά και δημοσιοϋπαλληλικά. Επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά ή μέσω e-mail, μέσω των Συλλόγων σας ή και μεμονωμένα όπου δεν υπάρχουν Σύλλογοι, προκειμένου να σας δώσουμε εξειδικευμένες πληροφορίες, ή να απαντήσουμε στους τυχόν επιπρόσθετους προβληματισμούς σας.
Σε κάθε περίπτωση, προφανώς οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα θετικές στην παρούσα χρονική στιγμή για την διεκδίκηση των αναδρομικών δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας. Είναι αυτονόητο ότι η απόφαση σχετικά με την άσκησης της σχετικής αγωγής είναι προσωπικό θέμα του καθενός, αλλά όπως είναι γνωστό, σίγουρα χαμένη είναι η μάχη που δεν δόθηκε.
Κάτια Λαϊνά
Δικηγόρος
τηλ: 210- 7248551,
email:
katialaina@gmail.com
[1]Με τους ν. 4024/2011, 4093/2012 και 4354/2015, καταργήθηκε η καταβολή των Δώρων Χριστουγέννων ύψους 500, 250 και 250 ευρώ (αντίστοιχα), όπως είχαν περιοριστεί με τον ν. 3845/2010.