ΑρχικήΑνακοινώσειςH ΟΙΕΛΕ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ (ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ) ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ: Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ...

H ΟΙΕΛΕ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΤΟΥΣ (ΑΝΗΣΥΧΟΥΝΤΕΣ) ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ: Η ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΟΣΩΝ ΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ, ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ

- Advertisement -spot_img

Με αφορμή τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις, δεκάδες συνάδελφοι από όλη τη χώρα έχουν επικοινωνήσει μαζί μας, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για το τι μέλλει γενέσθαι στην ιδιωτική εκπαίδευση και καταγγέλλοντας ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη ανοιχτά εκφράσει απειλές για διώξεις, αν «αλλάξει η κατάσταση».

Η Ομοσπονδία μας θεωρεί πως το κράτος δικαίου υφίσταται. Πιστεύουμε πως είναι αδιανόητο οποιαδήποτε κυβέρνηση να παραβιάσει όσα επιτάσσει το Σύνταγμα για την ιδιωτική εκπαίδευση:

«Άρθρο 16, παρ. 8. Νόμος ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους χορήγησης άδειας για την ίδρυση και λειτουργία εκπαιδευτηρίων που δεν ανήκουν στο Κράτος, τα σχετικά με την εποπτεία που ασκείται πάνω σ’ αυτά, καθώς και την υπηρεσιακή κατάσταση του διδακτικού προσωπικού τους».

Επειδή μάλιστα τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια παρέχουν δημόσιο αγαθό και εκδίδουν ισότιμους τίτλους σπουδών αλλά και σύμφωνα με την πάγια νομολογία (από αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου), οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι λειτουργοί της εκπαίδευσης και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια δεν αποτελούν αμιγείς επιχειρήσεις.  Επομένως, οι νομοθετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να εξασφαλίζουν στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς λειτουργούς σταθερές, κατά το δυνατόν, συνθήκες εργασίας, ώστε να μπορούν απερίσπαστα να εκτελούν τα καθήκοντά τους για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του σκοπού της Παιδείας, ο οποίος έχει αναχθεί σε συνταγματικό λόγο δημοσίου συμφέροντος.

Τα παραπάνω προβλέπονται και  από το κοινοτικό δίκαιο, καθώς το άρθρο 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (που ψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή, πλην Χ.Α.)  ορίζει με σαφήνεια τον περιορισμό του διευθυντικού δικαιώματος μέσω της υποχρέωσης αιτιολόγησης της καταγγελίας σύμβασης του εργαζόμενου. Η πρόβλεψη αυτή του Χάρτη έγινε πρόσφατα νόμος του κράτους για το σύνολο του ιδιωτικού τομέα (είναι εύλογο πως για τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που δεν είναι αμιγώς επιχειρήσεις και παρέχουν δημόσιο αγαθό υπάρχει ειδική εποπτεία από το Υπουργείο Παιδείας). Επομένως, για τα ιδιωτικά σχολεία ο ισχύων νόμος καλύπτει πλήρως όσα επιτάσσει και το σύνταγμα και η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θα ήταν, άλλωστε, πέρα από αντισυνταγματικό, τουλάχιστον παράξενο κάποιοι να επιχειρήσουν να επαναφέρουν ρυθμίσεις ανάλογες του νόμου Αρβανιτόπουλου που προκάλεσαν την παρέμβαση της Κομισιόν λόγω της οξυμένης ανομίας στα ιδιωτικά σχολεία, ή να νομοθετήσουν σκληρότερα και από την τρόικα (που απεδέχθη τις ρυθμίσεις Φίλη-Γαβρόγλου).

Σε κάθε περίπτωση η ΟΙΕΛΕ δεν πρόκειται να αποδεχθεί επιστροφή σε σκοτεινές περιόδους ανομίας και απορρύθμισης της εκπαίδευσης. Θα δώσουμε μάχη για να διατηρηθούν όσα δίκαια κατακτήθηκαν από τον κλάδο μας:

  • Η διατήρηση της εποπτείας των ιδιωτικών σχολείων και των εργασιακών μας σχέσεων από το Υπουργείο Παιδείας (και όχι, όπως κάποιοι ενδεχομένως οραματίζονται, από το Υπουργείο Εργασίας…)
  • Ο έλεγχος των καταγγελιών σύμβασης από ανεξάρτητη αρχή
  • Η αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας μας ως πραγματικής δημόσιας προϋπηρεσίας, όπως ψηφίστηκε πέρσι, για χρήση στο δημόσιο τομέα
  • Η χρήση της προϋπηρεσίας από εκπαιδευτικούς των οποίων καταγγέλλεται η σύμβαση για ένταξη στον πίνακα αναπληρωτών και μόνιμων διορισμών
  • Η χρήση του συνόλου της προϋπηρεσίας αυτής σε περίπτωση διενέργειας διαγωνισμού ΑΣΕΠ

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img