Στη σημερινή ολομέλεια του Cedefop, του Ευρωπαϊκoύ Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης, τοποθετήθηκε, εκπροσωπώντας τους Έλληνες εργαζόμενους ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Γιώργος Χριστόπουλος.
Στην τοποθέτησή του μετέφερε την εμπειρία του ερευνητικού έργου του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, ιδίως της τελευταίας έρευνας για τη σχέση εργασίας και εκπαίδευσης και το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας των πτυχιούχων στην Ελλάδα. Διατύπωσε, επίσης, την άποψη ότι η Ευρώπη οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της τη φωνή των εργαζόμενων και στα foraδιαλόγου, αλλά και στις επιστημονικές εκδόσεις του Cedefop. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια ο κοινωνικός διάλογος υποβαθμίζεται και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων περιθωριοποιείται, τόνισε ο εκπρόσωπος των Ελλήνων εργαζόμενων.
Μεταξύ άλλων, τόνισε τα ακόλουθα:
«Η Ευρώπη οφείλει να ακούσει τη φωνή των εργαζομένων. Το Cedefop οφείλει να συμπεριλάβει στις εκδόσεις του την οπτική των ανθρώπων του μόχθου. Δεν αρκεί να μιλά κανείς για οικονομικές “προκλήσεις” και “κενά”, όταν η σκληρή πραγματικότητα προελαύνει. Όταν σε 19 χώρες η συμμετοχή σε προγράμματα κατάρτισης και δια βίου είναι κάτω από 15%. Όταν σε 15 χώρες το ποσοστό των NEETs είναι πάνω από 10%. Όταν στην Ελλάδα, χώρα όπου εδρεύει το Cedefop, η συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα είναι 4,6%. Όπου η ανεργία των αποφοίτων Πανεπιστημίου φθάνει το 30% και η υλική τους αποστέρηση είναι διπλάσια από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όπως έδειξε η έρευνα του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ. Όπου η κάθετη αναντιστοιχία εργασίας και προσόντων (το να εργάζεσαι στον χώρο σου και βάσει των προσόντων σου) υπερβαίνει το 30%. Όπου σαρώνει το braindrain και το brainwaste.
Όλα αυτά η Ευρώπη οφείλει να τα ακούσει, διότι η περιθωριοποίηση του κόσμου της εργασίας και η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και των συνθηκών ζωής των μη προνομιούχων είναι πλέον θέμα δημοκρατίας. Το Cedefopκαι όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα πρέπει να συνεχίσουν να απηχούν όλες τις απόψεις, να διατηρήσουν τον τριμερή χαρακτήρα τους.»