Η ΟΙΕΛΕ είχε έγκαιρα επισημάνει στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας την αναγκαιότητα συγκρότησης ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού πρωτοκόλλου με αυστηρά μέτρα, ώστε τα σχολεία να επαναλειτουργήσουν με διασφάλιση των στοιχειωδών όρων ασφάλειας και υγιεινής των μαθητών, των γονέων και των εργαζόμενων. Μεταξύ πολλών άλλων, προτείναμε:
- Τον δωρεάν υγειονομικό έλεγχο όλων των μελών της σχολικής κοινότητας πριν την έναρξη των μαθημάτων με δαπάνη είτε της Πολιτείας (για τα δημόσια σχολεία) είτε των ιδιωτικών σχολείων.
- Τον καθορισμό ανώτατου ορίου μαθητών σε σχολικά λεωφορεία για τη μεταφορά μαθητών και την τήρηση σχολαστικών μέτρων υγιεινής σε αυτά.
- Καθορισμός ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τάξη (βάσει της μέσης χωρητικότητας των τάξεων και της ανάγκης τήρησης αποστάσεων ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15 άτομα).
- Πρόσληψη εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες εξαιτίας της αύξησης των τμημάτων.
- Λειτουργία σχολικών μονάδων με πρωινές και απογευματινές βάρδιες, όπου απαιτείται.
- Συρρίκνωση της διδακτικής ώρας ώστε το διάλειμμα να αυξηθεί.
- Οριοθέτηση των αύλειων χώρων ανά τμήμα ή ανά τάξη για τις ανάγκες των διαλειμμάτων, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός μαθητών και εκπαιδευτικών.
- Αυστηρή τήρηση μέτρων για την αποφυγή συνωστισμού κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των μαθητών.
Τι γίνεται σήμερα;
Εδώ και δέκα ημέρες η ελληνική κοινωνία, κυρίως οι γονείς και οι μαθητές, παρακολουθούν με αγωνία την απόπειρα επαναλειτουργίας των σχολείων, εν μέσω πανδημίας, με το Υπουργείο Παιδείας και συνολικά την κυβέρνηση να επιδίδεται σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι εντυπώσεων, χωρίς όμως να λαμβάνονται σοβαρά μέτρα για να προστατευθεί η δημόσια υγεία.
Οφείλουμε σήμερα να προειδοποιήσουμε ότι η «θύελλα» για την οποία ήδη μιλούν οι επιδημιολόγοι θα έλθει σε μεγάλο βαθμό από τα σχολεία που με την ουσιαστική απουσία μέτρων κινδυνεύουν να μετατραπούν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.
Στα ιδιωτικά σχολεία η κατάσταση είναι ακόμη πιο κρίσιμη για δύο λόγους:
Πρώτον, διότι για λόγους μείωσης του εργασιακού κόστους η συντριπτική πλειονότητα των ιδιωτικών σχολείων έχει τμήματα με σχεδόν 30 μαθητές.
Δεύτερον, διότι υπάρχει ο φόβος ότι πολλά ιδιωτικά σχολεία δεν θα δηλώσουν κρούσματα, προκειμένου να αποφύγουν το «λουκέτο» και φοβούμενα τυχόν μη καταβολή διδάκτρων (άρα στο όνομα του κέρδους). Ήδη δύο τέτοιες περιπτώσεις σχολείων κατήγγειλε η ΟΙΕΛΕ στις αρμόδιες αρχές.
Τρίτον, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη στα εντελώς ανεξέλεγκτα Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, όπου οι συνθήκες, βάσει πολλών καταγγελιών από συναδέλφους, είναι τραγικές.
Έτσι, λοιπόν, η κατάσταση στην εκπαίδευση σήμερα είναι δραματική. Τα σχολεία λειτουργούν με τμήματα σε πλήρη σύνθεση – πολυμελή στα περισσότερα αστικά κέντρα και σχεδόν, όπως προείπαμε, στο σύνολο των ιδιωτικών σχολείων – παρά το αίτημα σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας και των γονέων για λειτουργία των εκπαιδευτηρίων με δεκαπενταμελή τμήματα, ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις και να είναι αποτελεσματική η διαχείριση του πλήθους των μαθητών.
Υπενθυμίζουμε ότι το Μάιο – με λιγότερα κρούσματα –τα σχολεία λειτουργούσαν με μέγιστο αριθμό 15 μαθητών ανά τμήμα (στην πραγματικότητα ήταν πολύ λιγότερα, αφού πολλοί γονείς κράτησαν τα παιδιά στο σπίτι), τήρηση αποστάσεων και προαιρετική τη χρήση μάσκας, ενώ το Σεπτέμβριο – με πολλαπλάσια κρούσματα –με πολυμελή τμήματα, χωρίς τήρηση των αποστάσεων και με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας.
Τα πρώτα αποτελέσματα της ανεπάρκειας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της έλλειψης έγκαιρου, σοβαρού προγραμματισμού στα ιδιωτικά σχολεία είναι ήδη φανερά:
- Όπως ήδη προαναφέραμε, λειτουργούν τμήματα με υπερβολικά μεγάλο αριθμό μαθητών ενώ υπήρξαν ιδιωτικά σχολεία που απέκρυψαν την ύπαρξη κρουσμάτων και δεν ενημέρωσαν, ως όφειλαν, την εκπαιδευτική κοινότητα.
- Τα σχολικά λεωφορεία λειτουργούν με πληρότητα 100%, γεγονός από μόνο του εγκληματικά ανεύθυνο. Καθημερινά είναι, δε, τα παράπονα γονέων για παιδιά που μεταφέρονται με σχολικά και βγάζουν τη μάσκα, κατά τη διάρκεια της διαδρομής, παρά τις οδηγίες.
- Συνωστισμός μαθητών στα διαλείμματα και μη τήρηση των αποστάσεων. Η ΟΙΕΛΕ ήδη έχει αποστείλει συγκεκριμένες καταγγελίες στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για την καταστρατήγηση των κρατικών οδηγιών σε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία για τα διαλείμματα.
- Ιδιωτικά σχολεία επιλέγουν για μαθητές που απουσιάζουν το live streaming, για να αποφύγουν την πρόσληψη διδακτικού προσωπικού που θα αναλάμβανε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υποβαθμίζοντας το μάθημα στην τάξη και θέτοντας σε κίνδυνο προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών.
- Σε Φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί στοιβάζονται σε μικροσκοπικές αίθουσες χωρίς να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, ενώ οι μονάδες αυτές δεν ελέγχονται κυριολεκτικά από κανέναν.
Η ΟΙΕΛΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Πάρτε επιπλέον μέτρα πριν να είναι πολύ αργά, πριν ζήσουμε στιγμές Ιταλίας. Οι ζωές των ανθρώπων δεν μπορούν να θυσιαστούν στο κέρδος ορισμένων επιχειρηματιών, στη μικροπολιτική και στα επικοινωνιακά τεχνάσματα οποιασδήποτε κυβέρνησης.