ΑρχικήΑνακοινώσειςΜια κρίσιμη ημέρα για το χώρο της Παιδείας: Συζητείται την Παρασκευή, 2/4,...

Μια κρίσιμη ημέρα για το χώρο της Παιδείας: Συζητείται την Παρασκευή, 2/4, στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης της ΟΙΕΛΕ κατά του νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση

- Advertisement -spot_img

Η Παρασκευή, 2/4, είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη ημέρα για το χώρο της Παιδείας στην Ελλάδα. Συζητείται στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η ΟΙΕΛΕ κατά του νόμου 4713/2020 για την ιδιωτική εκπαίδευση και πιο συγκεκριμένα κατά διοικητικής πράξης βάσει του εν λόγω νόμου με την οποία λύθηκε η εργασιακή σχέση ιδιωτικού εκπαιδευτικού. Τη νομική εκπροσώπηση της ΟΙΕΛΕ στο ΣτΕ έχει αναλάβει ο Καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος.

Η νομική αυτή παρέμβαση της Ομοσπονδίας έχει πολύ μεγάλη σημασία για το σύνολο του χώρου της εκπαίδευσης και για την κοινωνία. Η εφαρμογή του Ν. 4713/2020 και οι δυσμενέστατες επιπτώσεις αυτής στην εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων, στη λειτουργία τους και στην αυτονομία των εκπαιδευτικών έχουν ως πιθανή παρενέργεια την αλλοίωση των διαδικασιών που οδηγούν στην έκδοση των τίτλων σπουδών. Καταστρατηγείται έτσι η ισονομία ανάμεσα στους Έλληνες μαθητές αλλά και σε μαθητές χωρών της Ε.Ε., καθώς οι παράνομοι τίτλοι δεν χρησιμοποιούνται μόνο για την πρόσβαση στην ελληνική ανώτατη εκπαίδευση και για διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ αλλά και για την είσοδο σε διεθνή πανεπιστήμια και στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Ταυτόχρονα, η οξύτατη παραβατικότητα που ήδη σημειώνεται σε σημαντικό τμήμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης προκαλεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού εις βάρος ιδιωτικών σχολείων που λειτουργούν εντός του πλαισίου νομιμότητας. Τέλος, η ασύδοτη λειτουργία ιδιωτών στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης αυξάνει τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης του δημόσιου και κοινωνικού αγαθού της Παιδείας.

 Με αφορμή την αίτηση ακύρωσης της ΟΙΕΛΕ, το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τις δικές του προτάσεις-απόψεις στο ΣτΕ, προκειμένου να υπερασπιστεί το νόμο. Παρέμβαση υπέρ του Υπουργείου άσκησε ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων, γεγονός εύλογο, καθώς από την εφαρμογή του νόμου 4713/2020 εξυπηρετούνται στενά, συντεχνιακά συμφέροντά τους.

Στην αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε η ΟΙΕΛΕ αναδεικνύεται η αντίθεση των διατάξεων του νόμου Κεραμέως για τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με τις διατάξεις των άρθρων 16, παρ. 2 και 8, του Συντάγματος. Παραβιάζοντας το Σύνταγμα οι παραπάνω διατάξεις του Ν. 4713/2020 που ρυθμίζουν πλέον την  απόλυση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών, κατήργησαν επί της ουσίας το καθεστώς εποπτείας της Πολιτείας  και θέσπισαν την αρχή της αναιτιώδους καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας τους. Το νέο αυτό καθεστώς, το οποίο δεν βασίζεται σε σαφή και αντικειμενικά κριτήρια και καταργεί την προσήκουσα κρατική εποπτεία επί των αποφάσεων των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, δεν υπηρετεί την εύρυθμη λειτουργία της εκπαίδευσης, αλλά επιδιώκει αμιγώς οικονομικούς σκοπούς.  Δίδει έτσι αυθαίρετο προβάδισμα στην επιχειρηματική ελευθερία των ιδιοκτητών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων και θίγει τον πυρήνα της εκπαιδευτικής ελευθερίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών.

Εκφράζουμε την εμπιστοσύνη μας στην ελληνική δικαιοσύνη και θεωρούμε πως, παρά την πολιτική και οικονομική ισχύ των αντιδίκων μας, θα υπερισχύσει η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος και του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης.

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img