Τεράστιο υγειονομικό θέμα προκύπτει για τη λειτουργία των ιδιωτικών λυκείων από Δευτέρα, καθώς εκατοντάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αλλά και βοηθητικό προσωπικό (οδηγοί, συνοδοί, καθαρίστριες, εργαζόμενοι στην εστίαση των σχολείων, γραμματείς κ.λπ.) δεν μπορούν να υποβληθούν σε self tests. Οι μεν εκπαιδευτικοί, διότι δεν έχουν δηλωθεί στο myschool (είναι απαραίτητη η δήλωση του ΑΦΜ για να αναγνωριστεί το ΑΜΚΑ), οι δε υπόλοιποι εργαζόμενοι γιατί κανείς από τους φωστήρες της κυβέρνησης δεν σκέφτηκε ότι οι άνθρωποι αυτοί που αποτελούν μεγάλο τμήμα του προσωπικού των ιδιωτικών σχολείων έρχονται σε καθημερινή επαφή με μαθητές και γονείς, ώστε να ληφθεί σχετική πρόνοια.
Η κατάσταση θα είναι δραματική τη Δευτέρα σε ιδιωτικά σχολεία με τμήματα ΙΒ και σε ξένα σχολεία με ξένο πρόγραμμα, σε μονάδες δηλαδή όπου ανθεί η μαύρη εργασία και όπου λίγοι εκπαιδευτικοί έχουν διοριστήριο και είναι δηλωμένοι στο myschool.
Το όργιο φοροδιαφυγής και αδήλωτης εργασίας στα ιδιωτικά σχολεία
«Το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται», λέει ο θυμόσοφος λαός. Με αφορμή τη δύσκολη συγκυρία και την ανάγκη οι εκπαιδευτικοί να υποβληθούν σε self tests, ώστε να γνωρίζουν (στοιχειωδώς τουλάχιστον) αν είναι φορείς του ιού, αποκαλύφθηκε αυτό που η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει εδώ και πολύ καιρό. Ότι μεγάλο τμήμα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (το είχαμε υπολογίσει κοντά στο ένα τρίτο του διδακτικού προσωπικού), δεν είναι δηλωμένοι στο myschool, επομένως η πλατφόρμα των self tests δεν μπορούσε να αντλήσει στοιχεία για αυτούς. Έτσι πολλοί ανυποψίαστοι συνάδελφοί μας που πήγαν σε φαρμακεία να παραλάβουν τα τεστ έκπληκτοι μάθαιναν ότι …δεν είναι εκπαιδευτικοί, καθώς η πλατφόρμα δεν έβρισκε τα ΑΦΜ τους στο myschool!
Τι ακριβώς συμβαίνει, λοιπόν, με το myschool; Όπως προαναφέρθηκε, περίπου το ένα τρίτο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (με τα τελευταία στοιχεία έχουν δηλωθεί μόλις 7.000 περίπου από τους 11.000 και πλέον ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς) δεν δηλώνεται στην πλατφόρμα, διότι συγκεκριμένοι σχολάρχες «κρύβουν» εκπαιδευτικούς και τμήματα για να φοροδιαφύγουν και να μην καταβάλλουν νόμιμες αποδοχές. Το πρόβλημα είναι οξύτατο στα τμήματα ΙΒ (οι πιο ακριβοπληρωμένες μονάδες ιδιωτικής εκπαίδευσης), στα ξένα σχολεία με ξένο πρόγραμμα και στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία όπου η κατάσταση είναι ολοκληρωτικά εκτός ελέγχου.
Το καλοκαίρι του 2019, μετά από αίτημα της ΟΙΕΛΕ, μεγάλες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης με τις απαντήσεις τους, μας αποκάλυψαν το μέγεθος του προβλήματος. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι πάνω από 90% (!) των ιδιωτικών δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων στον Πειραιά αρνούνταν να καταχωρίσουν σχολεία στο myschool, το ίδιο συνέβαινε και στα δύο τρίτα των ιδιωτικών σχολείων στην Ανατολική Αττική, «πρωτεύουσα» της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα! Βεβαίως, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου σε νομίμως λειτουργούντα ιδιωτικά σχολεία δεν δηλώθηκαν στοιχεία των συναδέλφων μας στο myschool, κυρίως λόγω γραφειοκρατικών ζητημάτων με τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.
Γνώριζε η Υπουργός Παιδείας το ζήτημα; Σαφώς και το γνώριζε από τις επιστολές και τις καταγγελίες μας. Τι έπραξε; Απολύτως τίποτα! Διότι είναι πλέον πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, όσοι χρηματοδοτούν το κυβερνών κόμμα, να απαλλάσσονται κάθε ελέγχου. Είναι το περίφημο δόγμα Κεραμέως «από εδώ και πέρα στα ιδιωτικά σχολεία μόνο έλεγχος νομιμότητας (!) και όχι …σκοπιμότητας»….
Πανικός στο Υπουργείο Παιδείας και σε ιδιωτικά σχολεία μετά την χθεσινή ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ
Η χθεσινή αποκάλυψη της ΟΙΕΛΕ ότι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι αδήλωτοι στο myschool και δεν μπορούν να παραλάβουν self tests προκάλεσε πανικό στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας που κατάλαβε ότι το αλισβερίσι της με τους παρανομούντες σχολάρχες μπορεί να προκαλέσει υγειονομική βόμβα. Πανικός όμως προκλήθηκε και σε πολλά ιδιωτικά σχολεία που πλέον είναι αναγκασμένα είτε να δηλώσουν εκπαιδευτικούς είτε να προμηθευτούν τα ίδια self tests. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε κάποια ιδιωτικά σχολεία κλήθηκε το σύνολο (!) των εκπαιδευτικών να παραλάβουν self tests που αγόρασαν οι ιδιοκτήτες (!), έτσι ώστε να μην υποχρεωθούν να δηλώσουν εκπαιδευτικούς!
Όμως, το ερώτημα παραμένει; Τι θα γίνει τη Δευτέρα σε ιδιωτικά Λύκεια όπου:
- Υπάρχουν αδήλωτοι εκπαιδευτικοί που δεν μπορούν να λάβουν tests, ιδίως στα τμήματα ΙΒ και σε ξένα σχολεία με ξένο πρόγραμμα;
- Υπάρχουν κατηγορίες εργαζόμενων που έρχονται σε επαφή με μαθητές και υπάρχει κίνδυνος υπερμετάδοσης, όπως πχ μέσα στα σχολικά λεωφορεία;
Όπως ανακοινώθηκε χθες, σε σχολεία όπου εκπαιδευτικοί δεν παρέλαβαν tests η ΟΙΕΛΕ θα κηρύξει απεργία. Ταυτόχρονα, τις επόμενες ημέρες θα ζητήσουμε τη διασταύρωση στοιχείων για να διαπιστωθεί, εάν έστω και τώρα τα σχολεία προχώρησαν στην καταχώριση των στοιχείων όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο ΠΣ myschool.