Ο Μιχάλης Κουρουτός γεννήθηκε στο Σχηματάρι Βοιωτίας στις 23 Απριλίου του 1950.
Ανήκε στους ανθρώπους που ριζοσπαστικοποιήθηκαν πολιτικά την περίοδο της Χούντας, όταν φοιτούσε στο Μαθηματικό Αθήνας. Ανήσυχος ως μαθητής, είχε πρωταγωνιστήσει σε διαδηλώσεις και πορείες της ταραγμένης περιόδου των Ιουλιανών. Λέει πάντοτε όμως ότι τα δραματικά γεγονότα του Πολυτεχνείου, όπου διέφυγε κυνηγημένος στην οδό Πατησίων μαζί με τον μετέπειτα Πρόεδρο του ΣΙΕΛ Γιάννη Αγγελογιώργο, έπαιξαν το σημαντικότερο ρόλο για τη διαμόρφωση της πολιτικής του ταυτότητας και του αγωνιστικού του φρονήματος.
Το 1977 ξεκίνησε την εκπαιδευτική του διαδρομή ως καθηγητής μαθηματικών στο Λεόντειο Λύκειο Πατησίων (σήμερα Λεόντειος Σχολή Αθηνών), εκεί όπου φέτος τον Σεπτέμβριο του 2021 ολοκλήρωσε το διδασκαλικό του έργο.
Πολύ σύντομα εντάχθηκε στο οργανωμένο κίνημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και συμμετείχε ενεργά στο ΣΙΕΛ, ενώ λίγα χρόνια αργότερα θα αναλάβει την θέση του Οργανωτικού Γραμματέα της ΟΙΕΛΕ
Το 1997 σε μια δύσκολη περίοδο για την Ομοσπονδία και με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς πλήρως ακάλυπτους νομοθετικά και ενώ κανείς δεν θέλει να αναλάβει την προεδρία, ο Μιχάλης δέχεται να γίνει Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, συμπωματικά όπως έλεγε ο ίδιος.
Στα 24 χρόνια που διατέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, με τον αδιάκοπο αγώνα του άλλαξε κυριολεκτικά τη μοίρα του κλάδου. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε, μεταξύ άλλων τους αγώνες του για την ψήφιση νόμων, όπως ο Ν. 2986/2002 (Νόμος Ευθυμίου-Γκεσούλη) που απέτρεψε τις αναιτιολόγητες απολύσεις, το εννιάμηνο για την άδεια ανατροφής τέκνου, τις εκπαιδευτικές άδειες, την αναγνώριση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση ως πραγματικής δημόσιας προϋπηρεσίας. Την περίοδο των Μνημονίων έδωσε έναν σκληρό αγώνα κατά των νόμων Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου, μάχες που έφεραν καρπούς με την ψήφιση του Ν, 4415/2016 (Νόμου Φίλη) και την αποκατάσταση σε σημαντικό βαθμό της νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση.
Το 2004 θεμελίωσε το ΚΑΝΕΠ- ΓΣΕΕ, έναν Οργανισμό που αποτελεί από το 2004 και έπειτα το επιστημονικό στήριγμα της ΟΙΕΛΕ για την τεκμηρίωση των θέσεων της στον κοινωνικό διάλογο.
Ο Μιχάλης Κουρουτός διεύρυνε την παρουσία της ΟΙΕΛΕ σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η φωνή του ιδιωτικού εκπαιδευτικού ακούστηκε πιο δυνατά εξαιτίας του. Ανέδειξε τη σταδιακή διάλυση της κρατικής εποπτείας στην ιδιωτική εκπαίδευση και τη διόγκωση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων φέρνοντας στο δημόσιο διάλογο σωρεία θεμάτων, όπως για παράδειγμα το ζήτημα της έκδοσης χιλιάδων παράνομων τίτλων από ιδιωτικά σχολεία και του διορισμού των κατόχων τους στο δημόσιο.
Η παρακαταθήκη του είναι τεράστια και η προσφορά του αναντικατάστατη, αναγνωρισμένη από φίλους και αντιπάλους. Παρέλαβε μια μικρή Ομοσπονδία με περίπου 1000 ψηφίσαντες και 14 σωματεία και παραδίδει μια διαφορετική Ομοσπονδία, διπλάσια σε αριθμητική δύναμη και πολλαπλάσια σε ειδική πολιτική αξία. Επεδίωκε πάντοτε συναινέσεις μέσα στην ΟΙΕΛΕ και θεωρούσε τους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων, όχι ως αντιπάλους αλλά ως συνοδοιπόρους και συναγωνιστές. Πίστευε βαθιά στην αποστολή της προάσπισης του κοινωνικού αγαθού της εκπαίδευσης και της καταπολέμησης των ανισοτήτων. Κατάφερε πάρα πολλά, σε μια εποχή σκοτεινή, όπου κυριαρχεί ο νεοφιλελευθερισμός, και η εκποίηση των δημόσιων αγαθών, στάθηκε όρθιος παρά τον ανελέητο πόλεμο που του ασκήθηκε από πολιτικούς, επιχειρηματικούς και μηντιακούς κύκλους.
Η ΟΙΕΛΕ ήταν η οικογένεια του Μιχάλη, το όνειρο και το όραμά του. Μόνη του έγνοια ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός, η αξιοπρέπειά του και η δυνατότητά του να δρα ως λειτουργός της εκπαίδευσης και όχι ως αναλώσιμος υπάλληλος. Δεσμευόμαστε, Μιχάλη, ότι όλοι μας θα δώσουμε τη μάχη να συνεχίσουμε το έργο σου.