Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η εφαρμογή νεοφιλελεύθερων πολιτικών έχει προκαλέσει τις τελευταίες δεκαετίες συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Στη χώρα μας (όπως και σε όλες τις χώρες που βρέθηκαν στον κυκλώνα κοινωνικών και οικονομικών κρίσεων) εφαρμόστηκαν ακόμη πιο ακραίες πολιτικές στο χώρο των δημόσιων αγαθών και της εργασίας, με αποτέλεσμα την όξυνση των ανισοτήτων και τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού. Όπως σωστά είχε επισημάνει ο Eric Hobsbawm, οι εργαζόμενοι σήμερα βρίσκονται, από άποψη δικαιωμάτων, στο επίπεδο του βιομηχανικού εργάτη του 19ου αιώνα.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, κάθε νίκη για το εργατικό κίνημα, μικρότερη ή μεγαλύτερη, είναι σημαντική. Για το λόγο αυτό χιλιάδες εργαζόμενοι χειροκρότησαν την απόρριψη ως απαράδεκτης αίτησης του ΣΕΒ στο ΣτΕ για ακύρωση εγκυκλίου που εξέδωσε το Υπουργείο Εργασίας το 2019, σύμφωνα με την οποία οι υπάλληλοι και οι εργατοτεχνίτες όλης της χώρας που πριν από το 2012 είχαν θεμελιώσει τέτοιο δικαίωμα, δικαιούνται επίδομα προϋπηρεσίας (τις τριετίες). Επιδίωξη του ΣΕΒ (ο οποίος μονίμως γκρινιάζει για την έλλειψη ποιοτικού δυναμικού, την ώρα που προσπαθεί με κάθε τρόπο οι εργαζόμενοι να αμείβονται με ψιχία) είναι να ισχύει σκέτος ο μισθός χωρίς κανένα επίδομα.
Για το λόγο αυτό είναι μεγάλη επιτυχία του νομικού επιτελείου της ΓΣΕΕ, του ΕΚΑ και των προσφευγόντων πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων η απόρριψη της αίτησης του ΣΕΒ στο ΣτΕ. Είναι, δε, χαρά για την ΟΙΕΛΕ που στο επιτελείο αυτό συμμετείχε ο νομικός της σύμβουλος Γιώργος Μελισσάρης.
Μια νομική νίκη σε τέτοιους καιρούς έχει συμβολική, κι όχι μόνο, σημασία. Επιβραβεύει τον αγώνα που υπό δύσκολες συνθήκες δίνει το οργανωμένο εργατικό κίνημα. Δίνει, επίσης, ελπίδα, ότι σταδιακά οι καιροί αλλάζουν. Με ενότητα, μαχητικότητα, αγώνα και γνώση ο κόσμος της εργασίας θα χαράξει ένα μέλλον καλύτερο για την κοινωνία και τις νέες γενιές.