Η περιπέτεια ξεκινά! Οι 25 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΟΙΕΛΕ-ΚΑΝΕΠ-CERN είναι έτοιμοι να γνωρίσουν τα μυστικά του κορυφαίου ερευνητικού κέντρου του πλανήτη.
Όπως υποσχεθήκαμε χθες, η ιστοσελίδα μας θα καλύψει το πρόγραμμα, μεταδίδοντας αναφορές από τις δραστηριότητες των συναδέλφων μας.
Το σημερινό πρόγραμμα ξεκίνησε με …στρατιωτικό εγερτήριο (6 π.μ.!). Μετά το πρωινό η αποστολή των συναδέλφων μας μετέβη στο CERN όπου έλαβε χώρα η πρώτη δραστηριότητα.
Γνωριμία με το S’cool LΑΒ
Τι είναι το S’cool LΑΒ:
Είναι μια ερευνητική μονάδα διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο CERN, όπου οι επισκέπτες (εκπαιδευτικοί και μαθητές) έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε πειραματικές συνεδρίες Φυσικής Σωματιδίων. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες του S’Cool LAB δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να δώσουν στους μαθητές τους μια γεύση από τη ζωή και την εργασία σε ένα παγκοσμίως κορυφαίο διεθνές ερευνητικό ινστιτούτο. Με το να ασχοληθούν με τη Φυσική στο S’Cool LAB, οι μαθητές μπορούν να κάνουν ανακαλύψεις ανεξάρτητα, να μάθουν να εργάζονται επιστημονικά και να εφαρμόζουν τις γνώσεις τους σε ένα νέο περιβάλλον. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν επίσης την ευκαιρία να επικοινωνήσουν απευθείας με μέλη της επιστημονικής κοινότητας του CERN.
Οι συνάδελφοί μας ενημερώθηκαν για την ιστορία των θαλάμων νεφών και των θαλάμων φυσαλίδων από ερευνητές του CERN. Στη συνέχεια δημιούργησαν 7 ομάδες των 3-4 ατόμων και κατασκεύασαν απλούς θαλάμους νεφών (cloud chamber) με απλά και καθημερινά υλικά. Επιβεβαίωσαν την λειτουργία τους και την διαδικασία ταυτοποίησης σωματιδίων με την τεχνολογία που σήμερα πλέον έχει ιστορική αξία.
Στο Microcosm (Μουσείο του Cern)
Το Microcosm είναι μια διαδραστική έκθεση που παρουσιάζει τη δουλειά του εργαστηρίου σωματιδιακής φυσικής του CERN και του ναυαρχίδα του επιταχυντή του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC). Η τρέχουσα έκθεση άνοιξε επίσημα τον Ιανουάριο του 2016.
Η έκθεση ταξιδεύει τους επισκέπτες στις βασικές εγκαταστάσεις του CERN και τους φέρνει σε επαφή με συναρπαστικά εκθέματα, από τη φιάλη υδρογόνου, την πηγή των πρωτονίων που εγχέονται στον LHC, μέχρι το πρώτο βήμα στην αλυσίδα του επιταχυντή, το linac. Οι επισκέπτες μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τις οθόνες για να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους στα χειριστήρια ενός επιταχυντή σωματιδίων – προσομοιώνοντας την επιτάχυνση των πρωτονίων στον LHC!
Οι εκπαιδευτικοί της αποστολής μας επισκέφτηκαν το Microcosm και είδαν τον ιστορικό ανιχνευτή UA1 του πειράματος που έδωσε το Nobel του 1984 στους Carlo Rubbia και Simon van der Meer. Ο επικεφαλής της αποστολής Σ. Γεωργουδής εξήγησε την λειτουργία του ανιχνευτή και την συνεισφορά του στην Φυσική.
Η περιπέτεια συνεχίζεται!