Είναι γνωστό ότι η ελληνική πολιτεία διαχρονικά έχει διαπράξει τεράστια σφάλματα στην αντιμετώπιση των Πομάκων, ενός αρχαίου φύλου που κατοικεί στις πλαγιές της Ροδόπης, αφήνοντας έτσι χώρο σε παραθεσμικές οργανώσεις να δρουν επιζημίως για τον πληθυσμό αλλά και για τα εθνικά συμφέροντα.
Ωστόσο, τα σφάλματα και τις παραλείψεις αυτές, επιχειρούν να καλύψουν η κοινωνία των πολιτών και σημαντικές εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες. Μια από αυτές ήταν το περίφημο πρόγραμμα ένταξης και εκπαίδευσης μουσουλμανόπαιδων (ΠΕΜ) με φορέα διαχείρισης το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ΠΕΜ επί δύο δεκαετίες και πλέον προσέφερε πολλά στους νέους και στις νέες της περιοχής, παράγοντας εκπαιδευτικό υλικό και προσφέροντας παιδαγωγικές καινοτομίες με αποτέλεσμα να τιθασσευτεί σε μεγάλο βαθμό η μαθητική διαρροή των παιδιών της μειονότητας.
Μια εξαιρετική, επίσης, εκπαιδευτική πρωτοβουλία προέρχεται από το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και από το Κολλέγιο Ανατόλια. Με την καθοδήγηση του Προέδρου Δρ. Παναγιώτη Βλάχου και την συνεισφορά των συναδέλφων και πολλών εργαζόμενων και εθελοντών του σχολείου, παρέχεται δωρεάν πρόγραμμα αγγλικής γλώσσας, υποτροφίες φοίτησης και στέγασης σε παιδιά της περιοχής, ενώ το Κολλέγιο παρέχει σε χωριά της περιοχής αθλητικό υλικό και βιβλία προς ενίσχυση των βιβλιοθηκών τους. Ήδη ο πρώτος υπότροφος που αποφοίτησε από το Ανατόλια, σπουδάζει πλέον στην Ιατρική Θεσσαλονίκης.
Για το πρόγραμμα και τις δράσεις του, γράφει ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Παναγιώτης Βλάχος:
Πρόγραμμα English on the Mountains
Πώς ένα δωρεάν πρόγραμμα αγγλικής γλώσσας ανοίγει ένα «παράθυρο» προς έναν κόσμο ίσων ευκαιριών
Από την ίδρυσή του, το 1886 στη Μερζιφούντα της Μικράς Ασίας, μέχρι και σήμερα, η προσβασιμότητα και η προσφορά αποτελούν δύο από τις βασικότερες αξίες του Κολλεγίου Ανατόλια. Στο πλαίσιο αυτό, το 2014, πήραμε την απόφαση να πάμε για πρώτη φορά στα Πομακοχώρια, προκειμένου να προσφέρουμε δωρεάν μαθήματα αγγλικών, αμέσως μετά τη λήξη της σχολικής χρονιάς, σε παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου. Το πρόγραμμα, το οποίο ονομάστηκε English on the Mountains και ξεκίνησε πιλοτικά το 2014 σε ένα χωριό της αγροτικής Μύκης με τη συμμετοχή 35 μόλις παιδιών, το καλοκαίρι του 2022 υποδέχθηκε σχεδόν 200 μαθητές και μαθήτριες, από έξι διαφορετικά χωριά της περιοχής. Το πρόγραμμα διευρύνθηκε φέτος και προσφέρει δωρεάν ενισχυτικά μαθήματα αγγλικών καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη θετική εξέλιξη έχουν παίξει και τα έξι παιδιά από τα χωριά της ορεινής Θράκης, στα οποία είχαμε τη δυνατότητα, χάρη στη γενναιοδωρία αποφοίτων μας, αλλά και διαφόρων εταιριών, να προσφέρουμε πλήρεις υποτροφίες (διδάκτρων σίτισης και στέγασης) στο Ανατόλια. Ο πρώτος μας υπότροφος, που αποφοίτησε το 2022, φοιτά πλέον στην Ιατρική Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, φροντίζουμε να οικοδομούμε μία σχέση εμπιστοσύνης με τη συγκεκριμένη κοινότητα, στηρίζοντάς την με διάφορους τρόπους: εμπλουτίζοντας την παιδική τους βιβλιοθήκη, προσφέροντας αθλητικό εξοπλισμό και προσκαλώντας παιδιά της περιοχής περιοδικά στο σχολείο μας για μία ημέρα γεμάτη, ξεχωριστές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
Η αξία του English on the Mountains ξεπερνάει κατά πολύ το ίδιο το Πρόγραμμα και απλώνεται πολύ πιο μακριά από το εκπαιδευτικό πλαίσιο εκμάθησης μίας ξένης γλώσσας. Τόσο για τα παιδιά, όσο και για τους γονείς τους το English on the Mountains αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με έναν κόσμο πιο ανοιχτό, έναν κόσμο ίσων ευκαιριών.