Η μεγαλύτερη εργοδοτική πρόκληση στην σύγχρονη ιστορία της ΟΙΕΛΕ έλαβε χώρα πριν από μερικές ημέρες. Η ιδιοκτησία της Σχολής Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου προχώρησε σε εκδικητική καταγγελία σύμβασης του ταμία του ΣΙΕΛ (του μεγαλύτερου σωματείου της ΟΙΕΛΕ) και επί χρόνια στελέχους της Ομοσπονδίας Σταύρου Κατσουλάκου. Ο ιδιοκτήτης, που αποτελεί ταυτόχρονα στέλεχος του Συνδέσμου των ιδιοκτητών, κατήγγειλε τη σύμβαση για «σπουδαίο λόγο» (κι όχι αναιτιωδώς, όπως προβλέπει η νομοθεσία), ώστε να παρακάμψει το «πρόβλημα» της συνδικαλιστική προστασίας και της εκδικητικότητας, καθώς ο εν λόγω βρίσκεται με το συνάδελφό μας σε χρόνια δικαστική διαμάχη.
Για ποιο λόγο απολύουν το Σταύρο Κατσουλάκο;
Ο Σταύρος Κατσουλάκος είναι μαθηματικός με 21 χρόνια υπηρεσίας στη Σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου. To 2005, αν και καινούριος στο σχολείο (είχε μόλις 2 χρόνια προϋπηρεσίας), προσφέρθηκε να υπερασπιστεί συνάδελφό του που ο εργοδότης επιχείρησε να απολύσει δεχόμενος να καταθέσει ως μάρτυρας σε τριμελή επιτροπή που είχε τότε ορίσει το Υπουργείο Παιδείας για τον έλεγχο των καταγγελιών σύμβασης. Η πράξη του αυτή τον έβαλε στο στόχαστρο του ιδιοκτήτη που την επόμενη χρονιά επιχείρησε παράνομα να μειώσει το ωράριό του από τις 20 στις 4 ώρες! Ο συνάδελφός μας προσέφυγε στη δικαιοσύνη, κέρδισε σε πρώτο βαθμό στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, κέρδισε και στο Εφετείο και, τελικά, κατανίκησε τον εργοδότη του και στον Άρειο Πάγο όπου προσέφυγε. Η απόφαση 624/2015 του Α.Π. όχι μόνο σφράγισε νικηφόρα μια πολυετή και πολυέξοδη προσπάθεια με μεγάλο συναισθηματικό και ψυχικό κόστος, αλλά χάρισε στον κλάδο μια ιστορική απόφαση που επικυρώνει την απαγόρευση της βλαπτικής μεταβολής του ωραρίου ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού. (Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν της σημαντικής αυτής νίκης, έχει κερδίσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από διαφορές αποδοχών, υπερωρίες και ηθική βλάβη).
Η παλικαρίσια στάση του Σταύρου Κατσουλάκου και οι υπηρεσίες που προσέφερε με τον αγώνα του στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς τον τοποθέτησαν στο μάτι του κυκλώνα. Θεωρούμε ότι την εκδικητική αυτή απόλυση επιδιώκουν, όχι μόνο η ιδιοκτησία, αλλά κι ένα τμήμα των ιδιοκτητών που θα ήθελαν το κεφάλι του συναδέλφου μας επί πίνακι για παραδειγματισμό των υπόλοιπων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την υπόθεση έχει αναλάβει ο δικηγόρος του Συνδέσμου των ιδιοκτητών, ενώ οι προσπάθειες που κατέβαλε ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, ώστε να υπάρξει διάλογος και επίλυση του ζητήματος, έπεσαν στο κενό.
Η άθλια μεθόδευση της απόλυσης – Πώς επιχείρησαν να «παγιδεύσουν» τον Σταύρο Κατσουλάκο
Όπως προαναφέρθηκε, ο διωκόμενος συνάδελφος είχε κερδίσει ένα μεγάλο ποσό από διαφορές αποδοχών και ως ηθική βλάβη. Ο εργοδότης ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι κατέβαλε μεγαλύτερο του νόμιμου ποσό (περίπου 5.000 ευρώ) και ζήτησε την καταβολή του και μάλιστα χωρίς να έχει υπάρξει καν δικαστική απόφαση που να επιδικάζει τη διαφορά. Ο Σ. Κατσουλάκος (που όπως όλοι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν τυγχάνει …εκατομμυριούχος), όχι μόνο δεν αμφισβήτησε, επιδεικνύοντας καλή πίστη, τη διαφορά αυτή, αλλά ζήτησε να περικόπτεται κάθε μήνα ένα ποσό από το μισθό του. Το σχολείο το αρνήθηκε και υπέβαλε μήνυση και αγωγή εναντίον του, δήθεν για «κατάχρηση χρήματος»! Ο συνάδελφος επικοινώνησε εκ νέου με το σχολείο, ζητώντας το ΙΒΑΝ λογαριασμού, ώστε να καταβάλλει τμηματικά το ποσό. Η ιδιοκτησία δεν απάντησε ποτέ και, έχοντας στήσει την φαινομενικά τέλεια «παγίδα», προχώρησε σε καταγγελία σύμβασης για δήθεν σπουδαίο λόγο (την …κατάχρηση!). Ευτυχώς, ο συνάδελφος είχε προβλέψει την εξέλιξη αυτή και την άθλια μεθόδευση του σχολείου και ξεκίνησε να καταθέτει τμηματικά το ποσό στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Για την κατάθεση στο Ταμείο και για τις άκαρπες προσπάθειές του να επικοινωνήσει με το σχολείο υπάρχουν όλα τα έγγραφα αποδεικτικά στοιχεία που θα κατατεθούν στη δικαιοσύνη.
Οι νομικές ενέργειες και η παρέμβαση ΟΙΕΛΕ-ΣΙΕΛ και ΓΣΕΕ σε εγχώρια και διεθνή όργανα
Ο Σταύρος Κατσουλάκος ξεκινά μια νέα νομική μάχη, έχοντας στο πλευρό του, όπως πάντοτε όλα αυτά τα χρόνια, τη δικηγόρο Κάτια Λαϊνά. Θα προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της καταγγελίας σύμβασης και πιθανότατα σε αγωγή κατά του ιδιοκτήτη των εκπαιδευτηρίων Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου.
Ταυτόχρονα, ΟΙΕΛΕ και ΣΙΕΛ θα καταθέσουν πρόταση στο Υπουργείο Εργασίας και στον ΟΜΕΔ (οργανισμό διαιτησίας) για τριμερή διάλογο με στόχο την άμεση άρση της καταγγελίας σύμβασης και την επαναπρόσληψή του. Στη διαδικασία αυτή θα καταθέσει παρέμβαση και η ΓΣΕΕ.
Επίσης, η ΟΙΕΛΕ θα ενημερώσει εγγράφως τα ευρωπαϊκά συνδικάτα για την πολύ κρίσιμη αυτή υπόθεση και θα την εισάγει στο φάκελο που θα καταθέσει στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.