ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τόσο την απόφαση 10/2019 της Αρχής Προστασίας ∆εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα (δείτε εδώ) που δίδουμε σήμερα στη δημοσιότητα όσο και οδηγίες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (επισυνάπτουμε ενδεικτικά μια από αυτές) πολλοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και αρνούνται να καταχωρίσουν στο σύστημα MySchool κρίσιμα στοιχεία που αφορούν στη λειτουργία τους και είναι απολύτως απαραίτητα για την αποτελεσματική εποπτεία τους. Συνεχίζουν έτσι απτόητοι την από το 2010 περίπου οργανωμένη τακτική απείθειας, με ενορχηστρωτή το Σύνδεσμο των σχολαρχών, απέναντι στην πολιτεία και της επιδεικτικής αγνόησης του Συντάγματος, της εκπαιδευτικής, της εργατικής, της ασφαλιστικής και της φορολογικής νομοθεσίας με βασικούς στόχους τους να αποσυρθεί κάθε εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση, να μετατραπεί σταδιακά το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης σε εμπορεύσιμο είδος και τα ιδιωτικά σχολεία να λειτουργούν ως απλές επιχειρήσεις και μάλιστα υπό συνθήκες ακραίας ανομίας.
Η μη καταχώριση στοιχείων στο MySchool είχε οδηγήσει στη μη δήλωση τουλάχιστον των μισών περίπου εκπαιδευτικών στο σύστημα το περασμένο σχολικό έτος, ενώ φέτος, παρά την έκδοση της απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής και των συστάσεων των εποπτικών οργάνων της πολιτείας, η κατάσταση επιδεινώνεται. Αντιλαμβάνεται κάποιος την σκοπιμότητα των συγκεκριμένων ιδιοκτητών που γεμίζουν τα ταμεία τους λόγω της εντεινόμενης αδήλωτης/υποδηλωμένης εργασίας και της φοροδιαφυγής.
Πέρα από την απόφαση της Αρχής Προστασίας ∆εδοµένων Προσωπικού Χαρακτήρα και τις οδηγίες Διευθύνσεων Εκπαίδευσης που δημοσιοποιούμε, αναδημοσιεύουμε την ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ την περίοδο έκδοσης της απόφασης της Αρχής που αναλυτικά αναφέρεται στο ζήτημα.
Η ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΔΗΛΩΤΕΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εκτεταμένες παρανομίες (μαύρη εργασία, φοροδιαφυγή) που προκύπτουν από τη μη καταχώριση στοιχείων του MySchool έχουν καταγραφεί μόνο για το υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα. Εκεί που η κατάσταση ξεφεύγει τελείως είναι στις απογευματινές δράσεις όπου, παρά τις ρητές διατάξεις του Ν. 682/77 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει), μόλις το 15% των ιδιωτικών σχολείων τις δηλώνει στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όπως άλλωστε και το εκπαιδευτικό προσωπικό και τον αριθμό τμημάτων και μαθητών. Επειδή οι γονείς πληρώνουν χωριστά για τις δράσεις, αντιλαμβάνεται κάποιος πόσο αυξάνει το περιθώριο της κερδοσκοπίας, αλλά και ποια είναι η απώλεια για τα ασφαλιστικά ταμεία, όταν σχεδόν 9 στα 10 ιδιωτικά σχολεία δεν δηλώνουν εργαζόμενους.
Περιττό βέβαια να σημειώσουμε ότι εκατοντάδες εκπαιδευτικοί απασχολούνται στις δράσεις «εθελοντικά», υπό ασφυκτικές πιέσεις, χωρίς να πληρώνονται. Όπως κατέδειξε και η πρόσφατη, μεγάλη έρευνα του Κλαδικού Ινστιτούτου της ΟΙΕΛΕ, ένα μεγάλο ποσοστό ιδιωτικών εκπαιδευτικών (περίπου το 40%!) υποχρεώνονται να παρέχουν κι άλλες υπηρεσίες, εκτός των διδακτικών τους υποχρεώσεων, χωρίς φυσικά αμοιβή. Οι υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνουν μια σειρά εργασιών, όπως συνοδεία σχολικών λεωφορείων, φύλαξη, αλλά κατά κύριο λόγο σχετίζονται με αδήλωτες εκπαιδευτικές δράσεις (όπως ενισχυτική διδασκαλία) που θα έπρεπε να δηλώνονται στο διοριστήριο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει.
Ευθύνη βεβαίως δεν φέρουν μόνο οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες (που επικαλούνται «οδηγία του Συνδέσμου» τους για να παρανομούν. Βρίσκουν και τα κάνουν, καθώς οι εποπτικές αρχές της Πολιτείας, παρά το γεγονός ότι διαπιστώνουν το πρόβλημα, δεν έχουν πράξει κάτι για να επιβληθεί, επιτέλους, η νομιμότητα και να σταματήσουν η αιμορραγία των κρατικών ταμείων και η εκμετάλλευση γονέων (που καταβάλλουν δίδακτρα τα οποία καταλήγουν αυτούσια στην τσέπη του σχολάρχη χωρίς να αμείβεται ο διδάσκων) και των εργαζόμενων που με την απειλή της απόλυσης υποχρεώνονται να παραμένουν στο ιδιωτικό σχολείο απογεύματα, βράδια, Σαββατοκύριακα, διακοπές και αργίες, «εθελοντικά» βεβαίως-βεβαίως…