ΑρχικήΑνακοινώσειςΑναφορά για το θέμα των Κέντρων Μελέτης με αφορμή τη δημόσια πρόταση...

Αναφορά για το θέμα των Κέντρων Μελέτης με αφορμή τη δημόσια πρόταση της ΟΙΕΛΕ κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β’ Πειραιά Γιάννης Ραγκούσης

- Advertisement -spot_img

Με επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ ο Βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Γιάννης Ραγκούσης μάς ενημέρωσε πως κατέθεσε στη Βουλή, υπόψην των Υπουργών Παιδείας, Ανάπτυξης και Εργασίας, αναφορά για το φλέγον θέμα των Κέντρων Μελέτης. Η αναφορά του κ. Ραγκούση κατατέθηκε με αφορμή τη δημόσια πρόταση της ΟΙΕΛΕ για τη νομιμοποίηση των Κέντρων Μελέτης που αυτή τη στιγμή λειτουργούν απολύτως ανεξέλεγκτα, χωρίς καμιά εποπτεία του κράτους, χωρίς πιστοποίηση των κτηριακών τους υποδομών και χωρίς κανείς να γνωρίζει ποιοι και πώς εργάζονται σ’ αυτά, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ασφάλεια δεκάδων χιλιάδων παιδιών. Μάλιστα πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι κάποια Κέντρα Μελέτης λειτουργούν …summer camps χωρίς πιστοποιημένο προσωπικό, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος να είναι ακόμη μεγαλύτερος. (Summer camps με απολύτως αδήλωτη εργασία λειτουργούν και πολλά ιδιωτικά σχολεία, αλλά παρά την πρότασή μας για έλεγχο από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας, ουδείς ενόχλησε τους παρανομούντες ιδιοκτήτες…).

Η αναφορά του κ. Ραγούση είναι η πρώτη επίσημη πρωτοβουλία που αναλαμβάνει πολιτικό πρόσωπο/φορέας για ένα, κατά την άποψή μας, μείζον ζήτημα εκπαιδευτικό, εργασιακό, φορολογικό αλλά και δημόσιας υγείας. Η ΟΙΕΛΕ είχε αποστείλει από τις 28/6 ενημέρωση στις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας. Εργασίας και Υγείας καθώς και σε όλα τα κόμματα και σε εποπτικούς φορείς, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε υπάρξει ανταπόκριση. Επίσης, έχει υπάρξει δέσμευση της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ότι θα υπάρξει εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία για νομοθέτηση των Κέντρων Μελέτης. Εμείς, ως Ομοσπονδία, θα φιλοξενούμε κάθε θετική πρωτοβουλία για ζητήματα ιδιωτικής εκπαίδευσης από οπουδήποτε κι αν προέρχεται.

Ακολουθεί ολόκληρη η Αναφορά:

  

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

       Για:

  1. την κα Υπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων
  2. τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων
  3. τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

 

ΘΕΜΑ: «Να ενταχθούν στη νομιμότητα τα Κέντρα Μελέτης για μαθητές Δημοτικού ζητά η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ)»

Ο Βουλευτής της Β΄ Πειραιά, Γιάννης  Ραγκούσης,  έχοντας υπόψη την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) με θέμα: «Αναγκαιότητα η άμεση νομοθέτηση πλαισίου για τα Κέντρα Μελέτης, ώστε να προστατευθεί η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών και να καταπολεμηθεί η μαύρη εργασία και η φοροδιαφυγή», την καταθέτει ως αναφορά προς τους   Υπουργούς: Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης κι Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,  ζητώντας απαντήσεις για τις άμεσες ενέργειες που προτίθενται να προβούν, ώστε να ενταχθούν υπό τον έλεγχο της πολιτείας όλες οι διαδικασίες ίδρυσης, στέγασης και λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης για μαθητές Δημοτικού για την ασφάλεια των μαθητών και των εργαζόμενων σε αυτά.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), επισημαίνει μεταξύ άλλων:

  • Εδώ και μερικά χρόνια λειτουργούν σε όλη την επικράτεια Κέντρα Μελέτης (ή Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης) για μαθητές Δημοτικού αυτόνομα με δικές τους εγκαταστάσεις  και αντίστοιχα Κέντρα Μελέτης που στεγάζονται σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών, τα οποία διαφημίζονται ως εκπαιδευτικοί χώροι.
  • Μέχρι στιγμής οι δομές αυτές είναι εκτός νόμου. Δεν έχουν οριστεί από την πολιτεία ούτε το θεσμικό πλαίσιο ούτε οι συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν σε ό, τι αφορά τους όρους ασφαλείας, τις κτηριολογικές προδιαγραφές και τους υγειονομικούς όρους, κάτι που προβλέπεται με σαφήνεια για τα Ιδιωτικά Σχολεία, τα Φροντιστήρια, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και τα Ιδιωτικά ΙΕΚ, κλπ..
  • Σε περίπτωση που οι φορείς αυτοί παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες φροντιστηριακής εκπαίδευσης η ΟΙΕΛΕ αντιτίθεται πλήρως στην ίδρυση και λειτουργία τους υπό οποιαδήποτε προϋπόθεση. Άλλωστε δια νόμου (682/77) απαγορεύεται ρητά η ίδρυση και λειτουργία για φροντιστήρια μαθητών δημοτικού.
  • Η ΟΙΕΛΕ θεωρεί απαραίτητο να χαρακτηριστεί ως Κέντρο Μελέτης-Δημιουργικής Απασχόλησης κάθε χώρος (είτε αυτόνομο Κέντρο, είτε παιδότοπος) ο οποίος συγκεντρώνει μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και παρέχει υπηρεσίες που έχουν περιγραφεί πιο πάνω. Είναι ευνόητο ότι οι χώροι αυτοί θα λειτουργούν σύμφωνα με το νομοθετημένο πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας.

 

 

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα 21 Ιουλίου  2022

Ο καταθέτων Βουλευτής

 Ραγκούσης Γιάννης

Διαβάστε εδώ το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γ. Ραγκούσης

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img