Η ισχυρή πολεμική που εδώ και καιρό έχουν εξαπολύσει εναντίον των ιδιωτικών εκπαιδευτικών συλλογικότητες των αναπληρωτών μετουσιώνεται σε νομική ενέργεια κατά της ρύθμισης που προβλέπει την προσμέτρηση της προϋπηρεσίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Είναι μια θλιβερή εξέλιξη, διότι για πρώτη φορά στην συνδικαλιστική ιστορία μια ομάδα εκπαιδευτικών στρέφεται νομικά εναντίον μιας άλλης. Δεν είχαμε μέχρι τώρα αντιδράσει δημόσια σε δεκάδες ανακοινώσεις και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, κάποιες ακόμη και υβριστικές, εναντίον των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, στο όνομα της ενότητας του χώρου. Ωστόσο, μια νομική ενέργεια απέναντι στα στοιχειώδη δικαιώματά μας, και μάλιστα από συναδέλφους μας, δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη.
Δεν κρύβουμε ότι η ενέργεια αυτή μας στενοχωρεί. Κυρίως, διότι είναι μια άδικη και αναίτια «απάντηση» στις διαχρονικές πρωτοβουλίες της ΟΙΕΛΕ για την ισοτίμηση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς. Θυμίζουμε ότι το 2002 η Ομοσπονδία μας με την Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών (Π.Ε.Α.) με επικεφαλής τους Γιάννη Χαλιωρή και Ν. Παπαχρήστου (πρώην Προέδρο της ΟΛΜΕ) και με τη ΓΣΕΕ διοργάνωσαν συνέδριο στο Ξενοδοχείο Park (σήμερα Radisson Blu) που παρακολούθησαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα και σηματοδότησε κρίσιμες εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Αποτέλεσμα των κοινών ενεργειών ήταν η σταδιακή μονιμοποίηση μεγάλου αριθμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Η ενέργεια αυτή κάποιων ομάδων αναπληρωτών πυροδοτεί στον ενιαίο χώρο της εκπαίδευσης τον κοινωνικό αυτοματισμό και διογκώνει έριδες και ανταγωνισμούς σε μια περίοδο που η κυβέρνηση κορυφώνει τις επιθέσεις της απέναντι στο εκπαιδευτικό κίνημα και στο αγαθό της Παιδείας.
Η στάση της ΟΙΕΛΕ απέναντι στην προσφυγή των αναπληρωτών
Η Ομοσπονδία μας διαχρονικά τονίζει ότι οι αναπληρωτές και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι οι ομάδες εκπαιδευτικών που υπηρετούν υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πληρώνουν τα σφάλματα και τις παραλείψεις της πολιτείας, υπηρετώντας σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης, σε απρόσιτες περιοχές, στην άγονη γραμμή, έχοντας μάλιστα να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα της στεγαστικής κρίσης. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί υπηρετούν συχνότατα υπό τραγικές συνθήκες, υπό τη διαρκή απειλή της απόλυσης και τις αφόρητες γονεϊκές πιέσεις, εργαζόμενοι πολλές φορές απογεύματα, βράδια, Σαββατοκύριακα, αργίες και διακοπές χωρίς να πληρώνονται.
Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, κατ΄εφαρμογήν των αποφάσεων 1251/2024 και 1252/2024 της Ολομέλειας του ΣτΕ, επιβεβαιώνει την αναγνώριση της προϋπηρεσίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (που ίσχυε εδώ και δεκαετίες) ανεξαρτήτως του τρόπου λύσης της σύμβασης εργασίας μας. Προβλέπει ταυτόχρονα ότι δύναται ο νομοθέτης (το «δύναται» σημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωμένος, αλλά μπορεί) να προσμετρήσει ευνοϊκότερα την προϋπηρεσία των αναπληρωτών έναντι αυτής των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Τούτο συνέβη, με τη δική μας προϋπηρεσία να προσμετράται με τα εννέα δέκατα του μορίου ανά μήνα. Βεβαίως, θα μπορούσε να προσμετράται ισότιμα, όπως και πριν τη ρύθμιση.
Σύμφωνα με το νομικό μας επιτελείο, από τη στιγμή που το ΣτΕ αφενός αφήνει στην ευχέρεια του νομοθέτη την ευνοϊκότερη μεταχείριση των αναπληρωτών αφετέρου δεν βάζει προϋποθέσεις στον τρόπο υπολογισμού, δεν τίθεται κανένα θέμα ακύρωσης της ρύθμισης. Υπάρχει όμως ένας σαφής κίνδυνος. Να τεθεί το ζήτημα της προσμέτρησης της προϋπηρεσίας ΟΛΩΝ των ενδιαφερόμενων, αναπληρωτών και ιδιωτικών εκπαιδευτικών, εν αμφιβόλω. Με πιο απλά λόγια, η προσφυγή των αναπληρωτών ενδέχεται να αποτελέσει μπούμερανγκ, καθώς μια απόφαση του ΣτΕ μπορεί να ανοίξει κερκόπορτες που το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να εκμεταλλευτεί σε μια περίοδο που επιδιώκει την ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των δημόσιων εκπαιδευτικών. Φυσικά, οι προσφεύγοντες σε μια τέτοια περίπτωση θα αναλάβουν την ιστορική ευθύνη μιας τέτοιας απερίσκεπτης ενέργειας.
Τονίζουμε: Η λύση για τα εργασιακά προβλήματα των εκπαιδευτικών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν θα έλθει μέσω νομικών συγκρούσεων μεταξύ μας. Θα έρθει με μαζικούς διορισμούς στο δημόσιο, ισοτίμηση των εργασιακών σχέσεων των αναπληρωτών με τους μόνιμους εκπαιδευτικούς και με βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση, ώστε να βελτιωθούν οι εργασιακές μας συνθήκες και να μένουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί στα σχολεία τους. Για όλα αυτά απαιτείται συστράτευση, ενότητα και αγώνας απέναντι στον κοινό εχθρό που δεν είναι άλλος από την κυβερνητική πολιτική, η οποία επιδιώκει την πλήρη εμπορευματοποίηση της Παιδείας.
Επαναλαμβάνουμε ότι μας στενοχωρεί ιδιαίτερα η ενέργεια κάποιων συλλογικοτήτων αναπληρωτών. Δεν έχουμε καμιά διάθεση πολιτικής ή νομικής αντιπαράθεσης με συναδέλφους μας. Ωστόσο, είμαστε υποχρεωμένοι απέναντι στον κλάδο μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Ενημερώνουμε, επομένως, ότι θα στηρίξουμε ενώπιον οποιασδήποτε αρχής την συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση της αναγνώρισης της προϋπηρεσίας μας.