ΑρχικήΑνακοινώσειςΑΝΕΥΘΥΝΗ Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΛΗΘΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ –ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ...

ΑΝΕΥΘΥΝΗ Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΑΝΑΛΗΘΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ –ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» ΚΑΙ «ΝΕΑ» ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΔΗΘΕΝ ΔΙΑΡΡΟΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΙΠΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

- Advertisement -spot_img

Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι στατιστικές και οι αριθμοί μπορούν να διαβαστούν από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ωστόσο, θα πρέπει τα στοιχεία να είναι ακριβή, διότι όταν αυτά διαστρεβλώνονται, τότε προκύπτουν σαφείς ενδείξεις απόπειρας παραπλάνησης της κοινής γνώμης.
Χθες ο Υπεύθυνος Παιδείας της ΝΔ κ. Χαρακόπουλος και σήμερα οι εφημερίδες «Καθημερινή» και «Νέα» σε μια προφανώς στοχευμένη και συνεννοημένη «αντιπολιτευτική δράση» εναντίον του Υπουργείου Παιδείας παρουσίασαν στοιχεία από το MySchool του ΙΤΥΕ ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ με βάση τα οποία υπάρχει μεγάλη διαρροή μαθητών από τα δημόσια στα ιδιωτικά σχολεία. Αυτό το στοιχείο προκύπτει από τον φαινομενικό διπλασιασμό περίπου των μαθητών των ιδιωτικών γυμνασίων (από 5.912 το 2015-16 σε 9.189 φέτος).
Αυτό το οποίο δεν αναφέρουν (πιθανολογούμε εσκεμμένα, διότι τόσο ο κ. Χαρακόπουλος όσο και οι δημοσιογράφοι του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ των δύο ιστορικών εφημερίδων έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία στα θέματα της Παιδείας και κατέχουν τα διαχρονικά στοιχεία) είναι πως πέρσι η κατάθεση στοιχείων των ιδιωτικών σχολείων στο MySchool ήταν προαιρετική (ενώ φέτος είναι υποχρεωτική). Έτσι, μόλις το ένα τρίτο περίπου των ιδιωτικών σχολείων κατέθεσαν πέρσι στοιχεία μαθητών στο σύστημα. Επομένως, ο αριθμός των 5.912 μαθητών στα ιδιωτικά Γυμνάσια για το 2015-16 είναι πλασματικός (το πραγματικό νούμερο είναι υπερδιπλάσιο).
Από τα επίσημα στοιχεία της πολιτείας προκύπτει πως ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία τα τελευταία χρόνια είναι σχετικά σταθερός, χωρίς αξιοσημείωτες μεταβολές. Μιας που έγινε λόγος για τον αριθμό των μαθητών στα ιδιωτικά Γυμνάσια, καταθέτουμε τα επίσημα στοιχεία της πολιτείας μέχρι το τέλος του 2014. Σύμφωνα με αυτά, ο συνολικός αριθμός των μαθητών στα ημερήσια ιδιωτικά Γυμνάσια είναι 14.042 (4.765 στην Α’ Τάξη, 4.714 στη Β’ και 4.563 στη Γ’). Άρα, ο φετινός αριθμός μάλλον σηματοδοτεί μια τάση υποχώρησης παρά τάση προσχώρησης μαθητών από τη δημόσια προς την ιδιωτική εκπαίδευση.
H τάση μικρής μείωσης του μαθητικού πληθυσμού στην ιδιωτική εκπαίδευση προκύπτει και από τα ακόλουθα επίσημα στοιχεία που αφορούν τα ιδιωτικά Γενικά και Εσπερινά Λύκεια. Όπως μπορεί να διαπιστώσει κάποιος, έχουμε μείωση του μαθητικού πληθυσμού σε μεγαλύτερο αριθμό σχολικών μονάδων,. Η μείωση αυτή, έστω και οριακή, είναι σαφές ότι οφείλεται στη οικονομική κρίση και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ 2015-16 ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ 2016-17
Αριθμός σχολικών μονάδων: 92 Αριθμός σχολικών μονάδων: 93
Αριθμός εγγεγραμμένων μαθητών:13.208 Αριθμός εγγεγραμμένων μαθητών:13.025
Αριθμός ενεργών μαθητών:13.003 Αριθμός ενεργών μαθητών:12.814

ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ 2015-16 ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΛΥΚΕΙΑ 2016-17
Αριθμός σχολικών μονάδων: 1 Αριθμός σχολικών μονάδων: 1
Αριθμός εγγεγραμμένων μαθητών: 64 Αριθμός εγγεγραμμένων μαθητών: 35

Ξεκαθαρίζουμε ως Ομοσπονδία τούτο. Για εμάς ζητούμενο είναι στο δημόσιο διάλογο να κατατίθενται καθαρές απόψεις βασισμένες σε επιστημονικά άρτια στοιχεία. Αυτό μόνο προς όφελος της εκπαίδευσης στη χώρα μπορεί να αποβεί. Εμείς θέλουμε μια δημόσια εκπαίδευση ποιοτική και μια ιδιωτική εκπαίδευση που θα λειτουργεί με όρους συνταγματικής νομιμότητας.
Καλούμε τις πολιτικές δυνάμεις και τα ΜΜΕ να επιδεικνύουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα, όταν ασχολούνται με τέτοια ζητήματα, διότι, σε κάθε περίπτωση, η όποια απόπειρα συνειδητής υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου λειτουργεί εις βάρος των ανθρώπων του μόχθου, των μη εχόντων. Καλούμε, επίσης, την κοινωνία σε επαγρύπνιση, διότι το γνωστό πολιτικοεπιχειρηματικό και μηντιακό μπλοκ που έχει ήδη βάλει μπρος τις μηχανές του για την κατεδάφιση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, προχωρά γοργά. Και το σχέδιο αυτό θα ανατραπεί μόνο με την κινητοποίηση όλων μας.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img