Ο Νίκος Φωτόπουλος, ο σπουδαίος πανεπιστημιακός καθηγητής, ερευνητής, συγγραφέας και ποιητής, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Κοινωνιολόγος για χρόνια στη Σχολή Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου, υπήρξε σημαντικό στέλεχος της ΟΙΕΛΕ και από τους θεμελιωτές του Κλαδικού Ινστιτούτου της Ομοσπονδίας. Μαζί με τους αείμνηστους Μιχάλη Κουρουτό και Νίκο Παΐζη αποτέλεσαν τον πυρήνα γύρω από τον οποίο στήθηκε το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ το 2004. Αύριο Τρίτη 9/4 και ώρα 19:00 στο Ωδείο Αθηνών – Αίθουσα Άρης Γαρουφαλής, Ρηγίλλης & Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19, παρουσιάζεται το νέο του ερευνητικό πόνημα με τίτλο “Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση στην “Κοινωνία των Δεξιοτήτων ”Εκπαιδευτικοί μηχανισμοί και καταμερισμός της εργασίας στη μετα-νεωτερικότητα: Τάσεις και επαναπροσδιορισμοί” από τις εκδόσεις Gutenberg και ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
Για το βιβλίο:
Το βιβλίο αποσκοπεί στη θεωρητική και κριτική αναπλαισίωση του τρόπου με τον οποίο οι εκπαιδευτικοί μηχανισμοί επιδρούν στη διαμόρφωση του καταμερισμού της εργασίας και της κοινωνικής αναπαραγωγής στην εποχή της μετα-νεωτερικότητας. Πρόκειται για πόνημα που, με κοινωνιολογικούς όρους ανάλυσης και ερμηνείας, εστιάζει σε κρίσιμα ζητήματα όπως η λειτουργία των εκπαιδευτικών συστημάτων, η σχέση της εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία, η συμβολή των εκπαιδευτικών μηχανισμών στις κοινωνικές ιεραρχήσεις, ο ρόλος της εκπαιδευτικής πολιτικής στην παγκοσμιοποίηση, οι «μεταλλάξεις» και οι μεταβολές στις δομές προσόντων και δεξιοτήτων στην εποχή της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης κ.ά. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω μελέτη επιχειρεί τη διερεύνηση και ανάλυση των κυρίαρχων εκπαιδευτικών πρακτικών αναδεικνύοντας τάσεις, προκλήσεις και επαναπροσδιορισμούς στο «εκπαιδευτικό γίγνεσθαι», και προσεγγίζοντας κριτικά αυτό που ιδεοτυπικά προβάλλεται ως «κοινωνία των δεξιοτήτων» σε ένα ρευστό και ασαφές διεθνές περιβάλλον.
Ποιος είναι ο Νίκος Φωτόπουλος:
O Nίκος Φωτόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με γνωστικό αντικείμενο «Κοινωνιολογία των Πολιτισμικών και Εκπαιδευτικών Πρακτικών». Έχει διδάξει και έχει δώσει διαλέξεις ως επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού αντίστοιχα, ενώ επί σειρά ετών συνεργάζεται με το Κέντρο Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) και το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ για θέματα έρευνας και πολιτικών για την εκπαίδευση, την κατάρτιση και τη δια βίου μάθηση. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα κινούνται στο χώρο της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής πολιτικής, της κοινωνιολογίας του πολιτισμού, της κριτικής πολιτισμικής ανάλυσης και θεωρίας. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος επιτροπών ως εμπειρογνώμονας για θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, κατάρτισης, δια βίου μάθησης και απασχόλησης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ άρθρα του έχουν συμπεριληφθεί σε συλλογικούς τόμους, ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά διεθνών συνεδρίων.