Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του ΔΣ
Αγαπητοί Σύνεδροι και εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Μεταφέρω τους συναδελφικούς χαιρετισμούς και τις ευχές για ευόδωση των εργασιών του Συνεδρίου σας εκ μέρους του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ. Ταυτόχρονα επιτρέψτε μου να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες όλων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών για τη συμπαράσταση που για μια ακόμη φορά δείξατε, όταν ο Πρόεδρος και το ΔΣ της Ομοσπονδίας μας βρέθηκαν διωκόμενοι από τον πρώην Πρωθυπουργό της χώρας Αντ. Σαμαρά για την υπόθεση της νεκρής συναδέλφου μας Φώφης Μπουλούτα. Η συμβολική και ουσιαστική πράξη στήριξης από το ΔΣ της ΔΟΕ αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως το οργανωμένο κίνημα της εκπαίδευσης στέκει πέρα και πάνω από μικροκομματικές αντιθέσεις και τακτικισμούς, πως είναι ακηδεμόνευτο και ανεξάρτητο.
Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι αναγκαία για τη δύσκολη περίοδο που έρχεται. Ανεξαρτήτως των όποιων πολιτικών εξελίξεων, ένα είναι σίγουρο. Οι φωνές που καλούν για την αυτονόμηση των σχολικών μονάδων, νοώντας όχι την εκπαιδευτική απελευθέρωση από περιορισμούς του αναλυτικού προγράμματος, αλλά την αποδέσμευσή τους από την κρατική εποπτεία, δυναμώνουν. Στόχος αυτών που ετοιμάζονται να εφαρμόσουν μια νεοφιλελεύθερη αντεπανάσταση στην εκπαίδευση είναι η πλήρης εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της παιδείας και η μετατροπή του σε είδος για λίγους.
Η εφαρμογή αυτών των μοντέλων δεν είναι καινούρια υπόθεση. Ειδικά στην ευρωπαϊκή ήπειρο τα μοντέλα της Βρετανίας και των βαλτικών χωρών είναι χαρακτηριστικά της καταστροφικής επίδρασης που έχει η νεοφιλελεύθερη πολιτική στην εκπαίδευση. Στη Βρετανία η ίδρυση των free/independent/charter schools διέλυσε το δημόσιο ιστό της εκπαίδευσης, κατακρήμνισε την ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών και τις επιδόσεις των μαθητών, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε πολλών ταχυτήτων εκπαιδευτικούς, κάποιοι μάλιστα χωρίς καν δυνατότητα συλλογικής έκφρασης και συνδικαλιστικής εκπροσώπησης. Στις χώρες της Βαλτικής η εκχώρηση της εποπτείας των σχολείων στην τοπική αυτοδιοίκηση και η μετατροπή των εκπαιδευτικών-δημοσίων υπαλλήλων σε δημοτικούς υπαλλήλους είχε δραματικές επιπτώσεις. Χιλιάδες εκπαιδευτικοί έχασαν τις οργανικές τους θέσεις και απολύθηκαν, ενώ οι φτωχότερες περιφέρειες των χωρών αδυνατούσαν να πληρώσουν το σύνολο των μισθών, με αποτέλεσμα συνάδελφοι στις πρωτεύουσες να λαμβάνουν κανονικό μισθό, ενώ στις επαρχίες συχνά ούτε το ήμισυ του μισθού αυτού.
Δεν είναι όμως μόνο τα εργασιακά μας που ενδέχεται να βρεθούν στο στόχαστρο. Είναι και κρίσιμα θεσμικά ζητήματα. Ποια θα είναι η μορφή της αξιολόγησης; Τι θα συμβεί με τα vouchers; Θα συγχωνευτούν επιπλέον οι δημόσιες σχολικές μονάδες; Θα περάσει και πάλι η εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων στην ευρύτερη αγορά;
Για όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει το εκπαιδευτικό κίνημα, όλες οι Ομοσπονδίες, να βρίσκονται σε επαγρύπνηση. Η ΟΙΕΛΕ τα τελευταία χρόνια κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου έχει ζητήσει τόσο από τη ΔΟΕ όσο και από την ΟΛΜΕ να υπάρχει διαρκής επικοινωνία και διάλογος. Διότι ιστορικά έχει αποδειχθεί από το 2010 και μετά ότι κανένα κομμάτι της εκπαίδευσης δεν μένει απρόσβλητο, όταν αρχίσει η επίθεση ενάντια στο δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Αυτά που συνέβησαν στην ιδιωτική εκπαίδευση μεταφέρθηκαν λίγο μετά και στη δημόσια.
Αποτελεί, επομένως, υποχρέωση όλων μας να σταθούμε και πάλι ενωμένοι απέναντι στις νέες προκλήσεις που φθάνουν για το χώρο της εκπαίδευσης. Η στενή συνεργασία ανάμεσα στη ΔΟΕ και στην ΟΙΕΛΕ αποτελεί απόδειξη ότι πολλά μπορούμε να καταφέρουμε όλοι μαζί. Εμείς θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις ανάμεσα στα συνδικάτα της εκπαίδευσης σε επίπεδο πολιτικό και ερευνητικό, ώστε η φωνή μας στο δρόμο, στους χώρους δουλειάς, στο Υπουργείο, στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων να ακουστεί πιο αξιόπιστα και πιο δυνατά.
Για να πείσουμε την κοινωνία
Για ένα καλύτερο, ανοιχτό, δημοκρατικό σχολείο
Για τη νέα γενιά και το μέλλον της χώρας μας
Σας ευχαριστώ