Εκπροσωπώντας το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ, ο Πρόεδρος Γ. Χριστόπουλος απηύθυνε στην 91η Γ.Σ.της ΔΟΕ τον ακόλουθο χαιρετισμό:
Αγαπητέ Πρόεδρε και μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές για ευόδωση των εργασιών της 91ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΟΕ εκ μέρους του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ.
Η σημερινή ημέρα είναι μια γιορτή για τον κόσμο της εργασίας και για το εκπαιδευτικό κίνημα. Είναι η απόδειξη ότι είμαστε όλοι εδώ, είμαστε ζωντανοί, είμαστε δυνατοί. Ότι όσο κι αν κάποιοι το επιδιώκουν, η συνδικαλιστική δράση δεν ποινικοποιείται, δεν διώκεται, δεν φιμώνεται.
Ακούγεται ίσως κοινότοπο να ειπωθεί ότι ζούμε κρίσιμες στιγμές για την εκπαίδευση. Συνηθίζουμε εμείς οι συνδικαλιστές στις τοποθετήσεις μας να χρησιμοποιούμε τακτικά τη φράση. Ωστόσο, τούτη τη φορά, όπως και το 2019, δικαιούμαστε να είμαστε πραγματικά ανήσυχοι. Ανήσυχοι για τα δικαιώματά μας, για τις κατακτήσεις μας, για το αγαθό της εκπαίδευσης, για το δημόσιο σχολείο.
Στην ταραχώδη προηγούμενη δεκαετία οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί νιώσαμε στο πετσί μας τις επιπτώσεις της εμπορευματοποίησης της εκπαίδευσης. Οι πολιτικές της απορρύθμισης άνοιξαν βαθιές πληγές, όχι μονάχα στα εργασιακά μας δικαιώματα, αλλά κυρίως στη δυνατότητα να υπάρχει έλεγχος και διαφάνεια στο ιδιωτικό σχολείο. Έτσι ώστε να μην είναι το εικοσάρι εξασφαλισμένο για αυτόν που έχει την οικονομική δυνατότητα. Για να διασφαλίζεται η στοιχειώδης ισονομία ανάμεσα σε όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως οικονομικής και κοινωνικής προέλευσης. Η πληγή αυτή άνοιξε ακόμη περισσότερο με την ψήφιση του Ν. 4713/2020, γνωστού στο χώρο μας και ως νόμου Κεραμέως. Όταν η ΟΙΕΛΕ ζήτησε, μαζί με 45 Εργατικά Κέντρα από όλη τη χώρα εξετάσεις των μαθητών των ιδιωτικών σχολείων υπό δημόσιο έλεγχο, η απάντηση ήταν αυτή που συνήθως και εσείς λαμβάνετε στα αιτήματά σας, η σιωπή.
Η αναφορά στα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ίσως ακούγεται παράταιρη στην αίθουσα αυτή, όμως δυστυχώς δεν είναι. Είθισται πολλά από αυτά που νομοθετούνται στην ιδιωτική εκπαίδευση να μεταφυτεύονται και στη δημόσια. Κι επειδή ήδη έχει προαναγγελθεί η αριθμητική κατηγοριοποίηση των σχολείων βάσει των βαθμολογιών των μαθητών, φοβούμαι ότι η ελεύθερη γονεϊκή επιλογή και η θεσμοθέτηση των vouchers, η εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης στον έλεγχο των σχολείων και η παράδοση του management τους σε ιδιώτες, ίσως να είναι πιο κοντά από όσο νομίζουμε.
Φρονώ ότι το εκπαιδευτικό κίνημα δεν πρέπει να απαντά σε τέτοιες πολιτικές με στείρα άρνηση. Απαντάμε με αγώνες αλλά και με τον ορθό λόγο, τη γνώση, την επιστημονική τεκμηρίωση. Με μια σοβαρή εναλλακτική πρόταση για την εκπαίδευση. Το απαιτεί πλέον η κοινωνία, το φοβούνται οι κυβερνώντες. Γι’ αυτό άλλωστε κατάφεραν αποφασιστικά χτυπήματα στο ΙΠΕΜ της ΔΟΕ και στο ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ.
Έχουμε μπροστά μας δύσκολο και πολυετή δρόμο. Απέναντι στο τέρας της εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της θεμελίωσης του αγοραίου σχολείου, απέναντι στην καλολαδωμένη μηχανή πολιτικών, επιχειρηματικών δυνάμεων και ΜΜΕ, μόνο η ενότητα του οργανωμένου κινήματος της εκπαίδευσης, πέρα και πάνω από κόμματα, μικροπολιτικές επιλογές και στρατηγικές, μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις, θα είμαστε μαζί σας στην πρώτη γραμμή. Με κύριο μέλημα την προστασία του δημόσιου σχολείου, την καταπολέμηση των ανισοτήτων, μια δίκαιη κοινωνία με ελπίδα και όραμα για κάθε παιδί.
Σας ευχαριστώ