ΑρχικήΑνακοινώσειςΔΑΚΕ Ι.Τ.: ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ...

ΔΑΚΕ Ι.Τ.: ΟΣΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΛΗΤΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ

- Advertisement -spot_img

Ανακοίνωση εξέδωσε προ ολίγου η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα, σύμφωνα με την οποία η αναστολή συμβάσεων ιδιωτικών εκπαιδευτικών αντίκειται στη νομιμότητα και πλήττει τα δημόσια ταμεία και τους εργαζόμενους. Η ανακοίνωση έχει ως εξής (σημειώνεται ότι η αναφορά για το 10% της τηλεργασίας είναι γενική για τον ιδιωτικό τομέα και δεν αφορά τα ιδιωτικά σχολεία):

  

 

Καταχρηστικές Πρακτικές σε βάρος Εργαζομένων και Δημοσίων Ταμείων καταγράφονται στο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης

Σε θετική κατεύθυνση η θέσπιση ανώτατου ορίου τηλεργασίας 10% επί των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που τελούν υπό αναστολή

 

Ανάγκη άμεσης παρέμβασης των Ελεγκτικών Μηχανισμών

 

Αναμφίβολα, η Ελλάδα, όπως και η Παγκόσμια Κοινότητα, βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες –σε περιεχόμενο και ένταση– καταστάσεις, αόρατους κινδύνους και ορατές απειλές.

Η υγειονομική κρίση και οι περιοριστικές πολιτικές που ορθότατα εφαρμόστηκαν για τη διαχείρισή της με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και την ανάσχεση εξάπλωσης της πανδημίας έχουν αναπόδραστες επιπτώσεις στην παραγωγική δραστηριότητα, στην πραγματική οικονομία και στη λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Οι αποφάσεις που έγκαιρα και εύστοχα έλαβε η Κυβέρνηση, καθώς και η δέσμη μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων διαμορφώνουν ένα ιδιότυπο περιβάλλον στον ιδιωτικό τομέα, με την έννοια της ευθύνης και την ανάληψή της –ατομικά, συλλογικά και πατριωτικά– να συνιστά το «καύσιμο» για την έξοδο από το τούνελ. Αντικοινωνικές συμπεριφορές και λογικές, ένθεν κακείθεν, υπονομεύουν τόσο το παρόν εγχείρημα, όσο και τη βιωσιμότητα της επόμενης ημέρας.

Ένας μεγάλος αριθμός καταγγελιών φθάνει καθημερινά στην Οργάνωσή μας, στη ΓΣΕΕ, στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και σε πρωτοβάθμια σωματεία σχετικά με καταχρηστικές πρακτικές στον ευαίσθητο χώρο της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης (Σχολεία, Φροντιστήρια Β΄θμιας Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών).

Αναφορικά με τα Ιδιωτικά Σχολεία (σε πολλά εκ των οποίων τα δίδακτρα της χρονιάς έχουν ήδη καταβληθεί), ένα μέρος των Σχολαρχών ασκεί πίεση στους εκπαιδευτικούς να ενταχθούν στο καθεστώς της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (800€) με συνέπεια την καθολική μετακύληση του κόστους μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών στο κρατικό προϋπολογισμό αλλά και την υπαγωγή τους στα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα, διαφημίζουν την εξ αποστάσεως (διαδικτυακή) διδασκαλία, η οποία μεθοδεύεται σε κάποιες περιπτώσεις να γίνει με μη δηλωμένες αμοιβές, και όχι με το πλαίσιο που ορίζει η Υπουργική Απόφαση (σχετική δήλωση/ΑΠΔ και πρόσθετη δηλωμένη αμοιβή κ.λπ.).

Επιπρόσθετα, η επιλογή των εκπαιδευτικών που θα συμμετέχουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση πραγνατοποιείται με μη αντικειμενικά και διαφανή κριτήρια.

Αυτές οι τακτικές συνιστούν υφαρπαγή δημοσίου χρήματος ενώ στρέφονται εναντία στους εργαζόμενους και στην υγιή επιχειρηματικότητα του κλάδου που τηρεί την κείμενη νομοθεσία.

Πληθώρα καταχρηστικών πρακτικών καταγράφονται σε φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ξένων Γλωσσών όπου επισημαίνεται εικονική αναστολή λειτουργίας και συνέχιση της δραστηριότητας (σχεδόν στην ολότητά της) μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (σύγχρονης και ασύγχρονης). Αντίστοιχα ένα ευρύτατο τμήμα του κόστους (μισθοδοσία, ασφαλιστικές εισφορές, φορολογικές και άλλες ελαφρύνσεις) μεταβιβάζεται στο «κρατικό κουμπαρά» όταν τα δίδακτρα, έστω και μειωμένα, εισπράττονται.

Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι εργοδότες επιχειρούν ανάλγητα να εκμεταλλευτούν την υφιστάμενη συγκυρία για να αποκομίσουν πρόσθετα οφέλη μεγιστοποιώντας τα κέρδη τους. Η αυθαιρεσία αυτή εξελίσσεται σε «κατάχρηση» δημοσίου χρήματος και παραβατικότητα.

Σε θετική κατεύθυνση για την αντιμετώπιση τέτοιων πρακτικών, η επιβολή –με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας– ανώτατου ορίου για τη δυνατότητα τηλεργασίας που δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% των εργαζομένων σε επιχειρήσεις οι οποίες τελούν υπό αναστολή.

Σε αυτό το πλαίσιο, απευθύνουμε έκκληση για εξάντληση κάθε δυνατότητας σχετικής παρέμβασης των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών μέσα από συνέργειες των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας προκειμένου να απομονωθούν αυτά τα φαινόμενα και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον, τους εργαζόμενους και τους νομοταγείς ιδιοκτήτες.

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img