Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Ομοσπονδία και τον κλάδο μας να ξεκινούμε το δεύτερο κύκλο διαδικτυακών επιμορφωτικών σεμιναρίων με δύο εμβληματικούς ομιλητές. Το ερχόμενο Σάββατο 13/5 φιλοξενούμε τον διακεκριμένο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Στέφανο Τραχανά και την Κυριακή 28/5 τον πολυβραβευμένο συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας Μάνο Κοντολέων.
1ο Σεμινάριο: Σάββατο 13/5, Δρ Στέφανος Τραχανάς
Το ερχόμενο Σάββατο στις 13 Μαΐου, στις 19:00, ο Δρ Στέφανος Τραχανάς θα πραγματοποιήσει διάλεξη με τίτλο «Ανορθολογισμός και Ψευδοεπιστήμη: Ένα όπλο χειραγώγησης και εκμετάλλευσης». Το link θα αναρτηθεί άμεσα στην ιστοσελίδα και στα social media της ΟΙΕΛΕ.
Σύντομη περιγραφή
Πως ο ανορθολογισμός και η ψευδοεπιστήμη υπονομεύουν την παράδοση του διαφωτισμού για τον απελευθερωτικό ρόλο της επιστήμης στην κοινωνία: Η περίπτωση του αμερικανικού New Age και η κβαντική ψευδοεπιστήμη.
Ποιος είναι ο Δρ Στέφανος Τραχανάς
Ο Στέφανος Τραχανάς είναι Έλληνας Ηλεκτρολόγος-Μηχανολόγος Μηχανικός από την Κρήτη και συγγραφέας πανεπιστημιακών βιβλίων στο αντικείμενο της κβαντικής μηχανικής και των διαφορικών εξισώσεων. Είναι ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της εκδοτικής επιτροπής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, ενώ διετέλεσε Διευθυντής του οργανισμού από το 1984 έως το 2013. Το 2002 ανακηρύχθηκε σε Επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Από το Νοέμβριο του 2015 είναι Διευθυντής του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων Mathesis, το οποίο αποτελεί ιδιαίτερο τμήμα των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης (ΠΕΚ) για τη δημιουργία και δωρεάν διάθεση Διαδικτυακών μαθημάτων μέσω της πλατφόρμας Open edX.
2ο Σεμινάριο: Κυριακή, 28/5, Μάνος Κοντολέων
«Όταν είμαι -ή θέλω να είμαι- αισιόδοξος, τότε γράφω για παιδιά.
Όταν ονειρεύομαι μια επανάσταση, τότε γράφω για τους εφήβους.
Όταν φοβάμαι, τότε είναι που γράφω για τους ενήλικες.
Κι όμως, τελικά… Τίποτε από εμένα δε φαίνεται».
ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΛΕΩΝ
Τον «διηλικιακό» Μάνο Κοντολέων θα έχουμε την τιμή και τη χαρά να φιλοξενήσουμε την Κυριακή 28/5, στο διαδικτυακό σεμινάριο της ΟΙΕΛΕ με θέμα «Πάει η Λογοτεχνία σχολείο;»
Θα έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να ακούσουμε τον συγγραφέα Κοντολέων αλλά και να ανταλλάξουμε μαζί του απόψεις και προβληματισμούς για ευρύτερα θέματα που σχετίζονται με τη Λογοτεχνία και τη σχέση ενός με αυτή τόσο ως αναγνώστες όσο και ως διδάσκοντες/-ουσες. Θα μιλήσουμε για τη φιλαναγνωσία και τη δημιουργική γραφή στο σχολείο, τα προγράμματα σπουδών σχετικά με το μάθημα ενός Λογοτεχνίας (είναι, άραγε, «μάθημα» η Λογοτεχνία; Πρέπει να είναι;) αλλά και το γιατί οι δεινοί αναγνώστες των τάξεων του Δημοτικού απομακρύνονται από το βιβλίο καθώς μπαίνουν στην εφηβεία.
Μια συζήτηση για την Τέχνη του Λόγου, από έναν συγγραφέα που χειρίζεται την τέχνη αυτή άλλοτε με τον αυθορμητισμό ενός παιδιού, άλλοτε με την αμφιβολία ενός έφηβου κι άλλοτε με την διεισδυτική ματιά του ενήλικου.
Ποιος είναι ο Μάνος Κοντολέων
Ο Μάνος Κοντολέων δε χρειάζεται συστάσεις. Αν και σπούδασε Φυσική, έχει διαγράψει μακρά πορεία στο χώρο της Λογοτεχνίας, τόσο για ενήλικες αναγνώστες όσο και για εφήβους και παιδιά.
Υπήρξε κατά διαστήματα μέλος των Δ. Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, της Εταιρείας Συγγραφέων και του Ελληνικού Τμήματος Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Unicef.
Έχει γράψει σενάρια τηλεοπτικών προγραμμάτων για παιδιά, υπήρξε συνεργάτης του Γ΄ Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, γράφει κριτικά σημειώματα σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά.
Το 1997 και το 2009 τιμήθηκε με το Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας για τη “Μάσκα στο φεγγάρι” και τα “Πολύτιμα δώρα”, αντίστοιχα.
Το 2002 ήταν υποψήφιος για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν, ενώ ένα από τα μυθιστορήματά του, «Ο Δομήνικος», έχει αναγραφεί στον Διεθνή Τιμητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ.
Το «Φεύγει, Έρχεται» έχει βραβευτεί από τον Κύκλο Παιδικού Βιβλίου (Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ).
Εκτός από το καθαρώς λογοτεχνικό του έργο, υπήρξε σύμβουλος στις Εκδόσεις Πατάκη για θέματα που είχαν να κάνουν τόσο με την ελληνική λογοτεχνία ενηλίκων αλλά και με την παιδική – εφηβική, ελληνική και ξένη.
Στο πλαίσιο αυτών των αρμοδιοτήτων του, εισήγαγε και στην Ελλάδα το είδος της «Λογοτεχνίας για νεαρούς ενήλικες αναγνώστες» (Cross Over).