ΑρχικήΑνακοινώσειςΔεν σεβάστηκε ούτε το πένθος του κλάδου: Παραποίηση της αλήθειας και προσβολές...

Δεν σεβάστηκε ούτε το πένθος του κλάδου: Παραποίηση της αλήθειας και προσβολές από τον Πρόεδρο του ΣΙΣ σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΪ

- Advertisement -spot_img

Οργή επικρατεί στον κλάδο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών για την παραποίηση της αλήθειας και τις προσβολές εναντίον του κλάδου στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος του ΣΙΣ στην εκπομπή του κ. Πορτοσάλτε στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΪ. Η οργή για την απρόκλητη και προβοκατόρικη αυτή συμπεριφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς ο εν λόγω δεν σεβάστηκε καν το βαρύ πένθος των ιδιωτικών εκπαιδευτικών για τον πολύ πρόσφατο θάνατο του Μιχάλη Κουρουτού, εσκεμμένα ναρκοθετώντας τη στοιχειώδη θεσμική σχέση που θα έπρεπε να υπάρχει ανάμεσα σε κοινωνικούς εταίρους.

Ο εκπρόσωπος των ιδιοκτητών ούτε λίγο ούτε πολύ ανέφερε ότι για το κόψιμο των δώρων ευθύνονται οι …ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που (άκουσον-άκουσον…) ήθελαν την πλήρη μισθολογική τους εξομοίωση με τους δημόσιους εκπαιδευτικούς. Δεν αρκέστηκε φυσικά μόνο σε αυτό, αλλά προέβη και σε χλευαστικά, μειωτικά σχόλια για τον κλάδο μας. Φυσικά, ο εν λόγω γνωρίζει καλά την αλήθεια και θεωρεί ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αλλά και οι πολίτες έχουν μνήμη χρυσόψαρου.

Ας τα ξαναπούμε, λοιπόν, για τους λίγους που δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν.

 • Ο βασικός νόμος για την ιδιωτική εκπαίδευση, ο Ν. 682/77, στο άρθρο 36 (η ισχύς του οποίου φαίνεται ότι …ενοχλεί πολύ κάποιους, ευτυχώς λίγους, ιδιοκτήτες) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τουλάχιστον τις αποδοχές των ομοιόβαθμών τους δημόσιων εκπαιδευτικών, λειτουργώντας ως οιονεί συλλογική σύμβαση εργασίας.
 • Ακριβώς επειδή το «τουλάχιστον» θέτει το μισθολόγιο των δημόσιων εκπαιδευτικών ως το κατώτατο όριο αμοιβής μας και επειδή αυτό αποτελούσε εμπόδιο εφαρμογής του Ενιαίου Μισθολογίου το 2011 με τις κατά 40% περίπου μειώσεις των αποδοχών μας, οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών πίεσαν αφόρητα να βρεθεί φόρμουλα αδρανοποίησης της διάταξης.
 • Η πίεση αυτή έφερε αποτέλεσμα με τη γνωστή γνωμοδότηση 214/2012 του ΝΣΚ που εξέδωσε, παρακάμπτοντας την διοικητική ιεραρχία, ο τότε Υπουργός Παιδείας κ. Μπαμπινιώτης την τελευταία ημέρα της θητείας του στο Υπουργείο! Κυριολεκτικά άρον-άρον!! Η γνωμοδότηση αυτή επέβαλε την πλήρη εξομοίωση των αποδοχών μας με τους δημόσιους, εξομοίωση που δεν δικαιολογείτο, καθώς η περικοπή των μισθών των δημόσιων υπάλληλων έγινε με πρόσχημα τη σωτηρία της εθνικής οικονομίας, ενώ η περικοπή των αποδοχών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών για να γεμίσουν ταμεία επιχειρηματιών-ιδιωτών.
 • Ο …ενθουσιασμός του κλάδου μας (κατά τον πρόεδρο του ΣΙΣ) για την εξέλιξη αυτή προκάλεσε τις ακόλουθες εκδηλώσεις «ικανοποίησης»:
 1. Η ΟΙΕΛΕ για τη γνωμοδότηση αυτή υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στον πρώην Υπουργό κ. Μπαμπινιώτη.
 2. Δημοσιεύτηκε έρευνα του κλαδικού μας ινστιτούτου (που δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν, ούτε από τους ιδιοκτήτες), σύμφωνα με την οποία από την ένταξη των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο μισθολόγιο του 2011:
 • Οι 9.500 περίπου ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με την εφαρμογή του μισθολογίου έχασαν περί τα 28 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!
 • Το ΙΚΑ και το ταμείο επικουρικής ασφάλισης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών (ΤΕΑΙΤ – πρώην ΤΕΑΙΕΓΕ) έχασαν περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!
 • Οι εργοδότες κέρδισαν το ίδιο διάστημα σχεδόν 32 εκατομμύρια ευρώ ετησίως!
 1. Δεκάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί προσέφυγαν στα δικαστήρια διεκδικώντας τη μη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους.
 2. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι πολλά ιδιωτικά σχολεία, σεβόμενα το μόχθο των εκπαιδευτικών, παρέχουν τα δώρα υπό τη μορφή της οικειοθελούς παροχής.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Όσο για την απόφαση του Αρείου Πάγου την οποία περιέργως  ανέφερε ο Πρόεδρος του ΣΙΣ, σύμφωνα με αυτήν ο νόμος καθορίζει το κατώτατο όριο των αποδοχών μας, όπως ακριβώς τονίζουμε και στην αρχή της ανακοίνωσής μας. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, υποχρεώθηκε ο τότε Υπουργός κ. Μπαμπινιώτης να προκαλέσει των περιβόητη Γνωμοδότηση κατ’ εντολήν ορισμένων. Η ΟΙΕΛΕ είναι θεσμική δύναμη διαλόγου,  θα απαντά όμως πάντοτε σε προκλήσεις που έχουν στόχο να αλλοιωθεί η ιστορική πραγματικότητα, να παραπλανηθεί η κοινωνία και να σπιλωθεί ο κλάδος μας.

ΥΓ Αλήθεια, ο Πρόεδρος του ΣΙΣ είναι σύμφωνος με την μισθολογική εξομοίωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών; Ή μήπως έχει άλλες …βλέψεις;;

ΥΓ2 Είναι λογική η παραμονή των μισθών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στα επίπεδα του Ενιαίου Μισθολογίου, όταν τα τελευταία 4 χρόνια παρατηρείται έκρηξη εγγραφών στην ιδιωτική εκπαίδευση και η εργασία των συναδέλφων συνεχώς εντείνεται;

ΥΓ3 Ο κ. Πορτοσάλτε που έδειξε τέτοιο …ενδιαφέρον για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και θέλησε μάλιστα να προκαλέσει προσφυγή στην …Επιθεώρηση Εργασίας μετά από «παρατήρηση που δέχθηκε», πώς και δεν σκέφτηκε να πάρει ένα τηλέφωνο τους εκπροσώπους των εργαζόμενων, αλλά αρκέστηκε στην επικοινωνία με τον «Πρόεδρο των σχολαρχών» (δική του η έκφραση); Καλή η σκηνοθεσία, κύριοι, αλλά κακό το έργο…

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img