ΑρχικήΕιδήσειςΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΑΓΩΓΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ...

ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ Η ΑΓΩΓΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΑ ΑΦΟΥ ΚΡΑΤΗΘΗΚΕ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΟΜΗΡΟΣ ΓΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΒΡΕΙ ΔΟΥΛΕΙΑ!

- Advertisement -spot_img

Εκδικάζεται αύριο, Πέμπτη, η αγωγή του συνδικαλιστή εκπαιδευτικού Βασίλη Τσιράκη ο οποίος εργαζόταν στο φροντιστήριο δευτεροβάθμιας «Ανατολικό» Θεσσαλονίκης. Η υπόθεσή του συναδέλφου μας είναι χαρακτηριστική της νέας, επιθετικής εργοδοτικής στρατηγικής για τη φίμωση και την εξόντωση, μέσω της τοποθέτησης σε μια ιδιότυπη blacklist, όσων τολμούν να διεκδικούν τα νόμιμα.

Ο Β. Τσιράκης είναι γνωστός στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Επί χρόνια εκπαιδευτικός σε φροντιστήρια, συγγραφέας και σκηνοθέτης, είναι ενταγμένος στο εργατικό κίνημα από μικρή ηλικία. Από το 2012 έως και το 2015 εργαζόταν σε ένα από τα μεγαλύτερα φροντιστήρια της πόλης, το «Ανατολικό», ιδιοκτησίας του Α. Τεμεκενίδη, Γ.Γ. τότε της εργοδοτικής ένωσης των φροντιστηριαρχών (ΟΕΦΕ) με αυξανόμενο κάθε χρόνο, λόγω των ικανοτήτων του, ωράριο.

Την άνοιξη του 2015 ο ιδιοκτήτης δεσμεύτηκε προφορικά ότι θα ανανεώσει τη σύμβαση του συναδέλφου για τέταρτη συνεχή χρονιά με το ίδιο ωράριο. Όμως το καλοκαίρι, με πρόσχημα τα capitalcontrolsκαι την πιθανότητα επιβολής 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση (δεν επεβλήθη ποτέ) ανακοίνωσε μειώσεις ωρών και των ήδη χαμηλών ωρομισθίων. Ο Β. Τσιράκης μαζί με κάποιους άλλους συναδέλφους διαμαρτυρήθηκαν έντονα στη μονομερή, βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας τους.

Η συνδικαλιστική εμπειρία και η προσωπικότητα του Β. Τσιράκη, καθώς και η απήχηση που είχε στους συναδέλφους του τον έκαναν στόχο του εργοδότη του, ο οποίος αποφάσισε να τον εκδικηθεί διπλά για τη στάση του. Αφού ανακοίνωσε την πρόσληψή του στον ΟΑΕΔ στην αρχή του Σεπτέμβρη του 2015, δεν του έδινε εσκεμμένα ώρες, παρά τις συνεχείς υπομνήσεις του εκπαιδευτικού ότι πρέπει να του δοθούν ώρες για να ενεργοποιηθεί η σύμβαση. Το «κρυφτούλι» του ιδιοκτήτη κράτησε μέχρι το τέλος του μήνα, οπότε και ανακοίνωσε την καταγγελία της σύμβασής του. Μάλιστα, επειδή η σύμβαση ήταν ορισμένου χρόνου και έπρεπε – με βάση την εργατική νομοθεσία – να υπάρχει σπουδαίος λόγος καταγγελίας, τη μετέτρεψε παρανόμως σε αορίστου για να μπορέσει να τον απολύσει αναιτιολόγητα! Είναι φανερό ότι ο εργοδότης κράτησε εργασιακά όμηρο τον Β. Τσιράκη, ώστε να μην διεκδικήσει πουθενά αλλού εργασία μέσα στο Σεπτέμβριο, μήνας όπου τα φροντιστήρια «κλείνουν» το προσωπικό τους.

Με την αγωγή του ο συνάδελφος διεκδικεί τα χρήματα που θα λάμβανε μέχρι το τέλος της σύμβασης. Η ΟΙΕΛΕ συμπαραστέκεται στον αγώνα του Β. Τσιράκη, ενώ στην αυριανή εκδίκαση της  αγωγής θα παρασταθεί ως μάρτυρας κατηγορίας μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img