ΑρχικήΑνακοινώσειςΕκπαιδευτικοί στις (πανάκριβες) απογευματινές δράσεις των ιδιωτικών σχολείων: επιστήμονες είτε ως απλήρωτοι...

Εκπαιδευτικοί στις (πανάκριβες) απογευματινές δράσεις των ιδιωτικών σχολείων: επιστήμονες είτε ως απλήρωτοι «είλωτες», είτε με μισθό ανειδίκευτου εργάτη

- Advertisement -spot_img

Μια από τις κατηγορίες εκπαιδευτικών που κινδυνεύουν με ραγδαία επιδείνωση των εργασιακών τους συνθηκών σε περίπτωση ψήφισης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας είναι όσοι παρέχουν τις λεγόμενες «προαιρετικές απογευματινές δράσεις» των ιδιωτικών σχολείων, δηλ. τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα μετά τη λήξη του διευρυμένου ωρολόγιου προγράμματος. Ήδη μεγάλος αριθμός αυτών δεν θεωρούνται καν εργαζόμενοι, καθώς δεν δηλώνονται πουθενά και δεν πληρώνονται. Τούτο σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα χρήματα που οι γονείς καταβάλλουν για τις (πανάκριβες) απογευματινές δράσεις των ιδιωτικών σχολείων, καταλήγουν ατόφια στην τσέπη του εργοδότη.

Οι σύγχρονοι είλωτες της εκπαίδευσης

Τα ιδιωτικά σχολεία παρέχουν υπηρεσίες πέραν των προβλεπόμενων στο ωρολόγιο πρόγραμμα. Απογευματινές δράσεις, open days, bazaars, summer camps είναι οι κυριότερες από αυτές. Στη μεγάλη έρευνα που οργάνωσε πέρσι το κλαδικού Ινστιτούτο της ΟΙΕΛΕ με τη συμμετοχή 815 εκπαιδευτικών, τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά. Στην ερώτηση, αν αμείβεστε για το σύνολο των δράσεων του σχολείου εκτός προγράμματος, το 86% των ιδιωτικών εκπαιδευτικών απάντησαν «όχι».

Στις απογευματινές δράσεις που είναι πιο οργανωμένες και διεξάγονται καθημερινά, άρα ο κίνδυνος να υπάρξει κάποιος έλεγχος (ή να συμβεί κάποιο ατύχημα που θα απαιτήσει διερεύνηση) είναι μεγαλύτερος, το ποσοστό των δηλωμένων – αμειβόμενων εκπαιδευτικών μεγαλώνει, αλλά δεν ξεπερνά το μισό των απασχολούμενων σε αυτές! Μόλις το 45% πληρώνεται για τις υπηρεσίες που παρέχει το απόγευμα!

Από τα γραφήματα αυτά, αλλά και από όσα γνωρίζουμε καλά στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, γίνεται αντιληπτό το μέγεθος της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζόμενων αλλά και της εξαπάτησης των γονέων που δίνουν, συχνά από το υστέρημά τους, μεγάλα ποσά, προφανώς και για να πληρωθούν οι άνθρωποι που διδάσκουν τα παιδιά τους.

Ο ρόλος του νόμου Κεραμέως στην εργασιακή και οικονομική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών στις απογευματινές δράσεις

Απογευματινές δράσεις παρέχονται στα ιδιωτικά σχολεία εδώ και δεκαετίες υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο, η κ. Κεραμέως διαστρέβλωσε πλήρως την πραγματικότητα, λέγοντας ότι με το νόμο που ψήφισε για την ιδιωτική εκπαίδευση τάχα καθιέρωσε για …πρώτη φορά απογευματινές δράσεις (που ήδη ίσχυαν με άλλους νόμους!) Δεν ήταν όμως αυτή η μοναδική διαστρέβλωση. Ανέφερε ότι με την …καθιέρωση των δράσεων, βοηθάει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και αυξάνει το εισόδημά τους. Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

  • Μείωση τουλάχιστον κατά 75% της αμοιβής των απασχολούμενων στις δράσεις!

Με τους Ν. 4415/2016 και 4472/2017 (Νόμοι Φίλη-Γαβρόγλου):

Οι απογευματινές δράσεις αμείβονταν με το μισθολόγιο των δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών (Ενιαίο Μισθολόγιο).

Με το Νόμο 4713/2020 (Νόμος Κεραμέως):

Οι δράσεις δεν θεωρούνται πλέον τμήμα των επίσημων εκπαιδευτικών παροχών του σχολείου και οι εργαζόμενοι πληρώνονται με το κατώτατο ωρομίσθιο της κοινής εργατικής νομοθεσίας. Αν υπολογίσουμε ότι το μέσο ωρομίσθιο ενός εκπαιδευτικού είναι περίπου 20 ευρώ μεικτά, με το Νόμο Κεραμέως το ωρομίσθιο έπεσε περίπου στα 5 ευρώ μεικτά, μείωση σχεδόν 75%!

  • Κατάργηση της αναγνώρισης προϋπηρεσίας στις δράσεις

Με τους Ν. 4415/2016 και 4472/2017 (Νόμοι Φίλη-Γαβρόγλου):

Οι ώρες των απογευματινών δραστηριοτήτων έπρεπε να περιλαμβάνονται στο διοριστήριο του εκπαιδευτικού και προσμετρώνταν στην προϋπηρεσία του για το δημόσιο.

Με το Νόμο 4713/2020 (Νόμος Κεραμέως):

Οι διδάσκοντες δεν αμείβονται πλέον με τον μισθό του εκπαιδευτικού, οι ώρες δεν περιλαμβάνονται στο διοριστήριο και, φυσικά, δεν αναγνωρίζονται για το δημόσιο ως νόμιμη προϋπηρεσία.

  • Κανένας έλεγχος στο προσωπικό από το Υπουργείο Παιδείας

Με τους Ν. 4415/2016 και 4472/2017 (Νόμοι Φίλη-Γαβρόγλου):

Το πρόγραμμα των απογευματινών δράσεων ενός ιδιωτικού σχολείου κατατίθονταν υποχρεωτικά στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης όπου δηλώνονταν οι δράσεις, τα τμήματα και οι διδάσκοντες.

Με το Νόμο 4713/2020 (Νόμος Κεραμέως):

Σήμερα το σχολείο έχει την υποχρέωση της απλής γνωστοποίησης των δράσεων στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Τούτο σημαίνει ότι στο Υπουργείο Παιδείας δεν γνωρίζουν ποιοι διδάσκουν, πόσα είναι τα τμήματα και οι μαθητές (γεγονός που θέτει ερωτηματικά και για την ασφάλεια των παιδιών). Οι δε υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας λαμβάνουν γνώση μόνο των συμβάσεων όσων (!) δηλώνονται.

Η κατάσταση, λοιπόν, στις απογευματινές δράσεις για τους εκπαιδευτικούς είναι τραγική. Η εργασιακή εκμετάλλευση κυριαρχεί, ώστε ο σχολάρχης να γεμίσει τα ταμεία του με τον δικό μας κόπο. Δίνουμε μαζί την μάχη για να τεθούν και πάλι οι δράσεις υπό την πραγματική εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας και για να αποκατασταθούν τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που εργάζονται ως σύγχρονοι είλωτες στο χώρο της Παιδείας.

Στις 21/9 απεργούμε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια!

 

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img