ΑρχικήΑνακοινώσειςΕΚΤΑΚΤΟ: ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚ ΝΕΟΥ...

ΕΚΤΑΚΤΟ: ΕΚΔΟΘΗΚΕ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΟΒΟΛΕΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΝΗ – ΑΝΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΣΤΟΛΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΙΔ. ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΕΣΠΑ

- Advertisement -spot_img

Μετά από ενέργειες της ΟΙΕΛΕ και την επιστολή που αποστείλαμε χθες προς τα Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, εξεδόθη διευκρινιστική εγκύκλιος από τη Γενική Γραμματεία Εργασίας για τη διαδικασία επανυποβολής των δηλώσεων στην Εργάνη, όπως μας είχαν διαβεβαιώσει από το μεσημέρι υπηρεσιακοί παράγοντες. Το ζήτημα αυτό, που αφορά κατά κύριο λόγο χιλιάδες συναδέλφους στο χώρο των Φροντιστηρίων και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, είχε δημιουργήσει τεράστια σύγχυση και είναι θετικό πως υπήρξε σχετικά άμεση ανταπόκριση της πολιτείας. Δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει ακόμη ανταπόκριση για το κρίσιμο ζήτημα των πολλαπλών εργοδοτών που ταλανίζει μεγάλο αριθμό συναδέλφων και απειλεί να τους βυθίσει σε εξαθλίωση.

Η εγκύκλιος υποχρεώνει ουσιαστικά συγκεκριμένους «πειρατές» στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, οι οποίοι μέχρι σήμερα επιδίωκαν να έχουν και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο,  να επιλέξουν, εάν θα παρέχουν τηλεκπαίδευση, (επομένως, θα πρέπει να πληρώσουν κανονικά τους εκπαιδευτικούς), ή εάν θα αναστείλουν τη δραστηριότητά τους χωρίς να παρέχουν υπηρεσίες και να εισπράττουν δίδακτρα (επομένως θα αναστείλουν τις συμβάσεις και οι εκπαιδευτικοί θα υπαχθούν στην Εργάνη). Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι η εγκύκλιος κάνει αναφορά για την ανάκληση της αναστολής συμβάσεων των εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, τα οποία λαμβάνουν επιχορήγηση του ΕΣΠΑ. Όπως αναφέρει Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα δημοσιεύσουμε αύριο, νηπιαγωγεία που λαμβάνουν ΕΣΠΑ, δεν μπορούν να θέτουν το προσωπικό τους στο μηχανισμό στήριξης της Εργάνης. 

Οι εργοδότες που έχουν αποφασίσει να αναστείλουν τη λειτουργία των δομών τους  είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε νέα δήλωση αναστολής, καθώς οι παλιές θεωρούνται ως μη γενόμενες.

Αυτό όμως δεν ισχύει για όλους τους εκπαιδευτικούς. Πιο συγκεκριμένα:

  1. Δεν χρειάζεται να υποβάλουν νέα δήλωση οι εκπαιδευτικοί των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν ανασταλεί και έχουν ήδη υποβάλει υπεύθυνη δήλωση σε αντιστοίχιση με την αρχική δήλωση του εργοδότη τους, καθώς λαμβάνεται υπόψη η αρχική τους δήλωση.
  2. Οι εκπαιδευτικοί των οποίων δεν έχει ανασταλεί η σύμβαση, αλλά ειδοποιήθηκαν από τον εργοδότη τους ότι θα τεθεί η επιχείρηση σε αναστολή λειτουργίας, επομένως και οι συμβάσεις τους, θα πρέπει να προχωρήσουν σε υπεύθυνη δήλωση μέχρι και την 20/4.
  3. Υπεύθυνες δηλώσεις που έχουν υποβληθεί από εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν τελούν σε αναστολή, βάσει της ΟΡΘΗΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ της υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης –εργοδότη, εκπίπτουν του συστήματος ως μη υποβληθείσες.

Τέλος, η εγκύκλιος προβλέπει τη διαδικασία ανάκλησης των δηλώσεων των εκπαιδευτικών που δεν μπορούν να υπαχθούν στην Εργάνη, βάσει της Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Πρόκειται για:

  • εκπαιδευτικούς με διοριστήρια σε ιδιωτικά σχολεία που παρέχουν τηλεκπαίδευση
  • εκπαιδευτικούς σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία που λαμβάνουν επιχορήγηση του ΕΣΠΑ, και,
  • εκπαιδευτικούς που δεν έχουν λάβει διοριστήρια καθώς και πάσης φύσεως εκπαιδευτικό προσωπικό που παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img