ΑρχικήΑνακοινώσειςΈνα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Το αρχιπέλαγος του Αιγαίου: ένα ζωντανό εργαστήριο εξελικτικής...

Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα: «Το αρχιπέλαγος του Αιγαίου: ένα ζωντανό εργαστήριο εξελικτικής βιολογίας»

- Advertisement -spot_img

Στη γωνιά του εκπαιδευτικού θα φιλοξενούμε, πέρα από τη δουλειά των συναδέλφων μας που πρέπει καθημερινά να αναδεικνύεται, ενδιαφέροντα προγράμματα και καινοτομίες για τις οποίες λαμβάνουμε γνώση και που κρίνουμε ότι θα βοηθήσουν το έργο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Είτε για να τις εφαρμόσουν μέσα στην τάξη είτε για να σχεδιάσουν ευρύτερα projects μέσα στη σχολική μονάδα είτε στο πλαίσιο της απαραίτητης επιμόρφωσης και κατάρτισής μας.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι «Το αρχιπέλαγος του Αιγαίου: ένα ζωντανό εργαστήριο εξελικτικής βιολογίας», είναι ένα καινούριο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αποτέλεσμα σύμπραξης του Πανεπιστημίου της Κρήτης και του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης με το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στοχεύει στην ενημέρωση των μαθητών για τις εξελικτικές διαδικασίες που οδηγούν στη βιοποικιλότητα και για το σημαντικό ρόλο της Επιστήμης των Υπολογιστών στην σύγχρονη έρευνα στη Βιολογία.

Συγκεκριμένα, μέσα από 3 επιτραπέζια παιχνίδια και πλούσιο υποστηρικτικό υλικό για τον εκπαιδευτικό, οι μαθητές μαθαίνουν για:

α) την έννοια της μεταβολής στο χρόνο, της εξέλιξης δηλαδή στη γεωλογία και στους ζωντανούς οργανισμούς. Οι μαθητές θα γνωρίσουν αυτές τις μεταβολές μελετώντας τα μοναδικά πρότυπα βιοποικιλότητας στην περιοχή του Αρχιπελάγους του Αιγαίου. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι τόπος συνάντησης για είδη διαφορετικής προέλευσης, όντας στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής.

β) το πώς μπορούν να διερευνήσουν τις λεγόμενες εξελικτικές διαδικασίες πίσω από αυτές τις μεταβολές χρησιμοποιώντας εργαλεία της Επιστήμης των Υπολογιστών και της Βιοπληροφορικής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποστηρίζει σειρά εκπαιδευτικών θεμάτων που συνδέονται με το αναλυτικό πρόγραμμα. Επιπλέον μπορεί να αξιοποιηθεί ως υλικό στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, για παράδειγμα στην ενότητα «Φροντίζω το περιβάλλον» και τον τομέα «Οικολογία – Παγκόσμια και τοπική φυσική κληρονομιά».

Μπορείτε να δείτε το υλικό πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

https://cme.h-its.org/exelixis/outreach.html

Παρακαλούμε τους συναδέλφους να μας ενημερώνουν για ανάλογα προγράμματα-καινοτομίες, ώστε να τα προβάλλουμε στην ιστοσελίδα μας.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img