ΑρχικήΕιδήσειςΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ν.ΦΙΛΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ν.ΦΙΛΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΨΗΦΙΣΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

- Advertisement -spot_img

Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα την παρακάτω επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας τονίζοντας ότι η ψήφιση της νομοθετικής ρύθμισης ήταν μια αναγκαία πολιτική ενέργεια για την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας στο χώρο και επισημαίνοντας ότι θα πρέπει όλοι μαζί, πολιτεία, κοινωνία και εργαζόμενοι να εγγυηθούν την εφαρμογή της.

ΠΡΟΣ:

Τον  Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Ν. Φίλη

 

Κύριε Υπουργέ,

Η αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας στην ιδιωτική εκπαίδευση ήταν ένα σημαντικό ζητούμενο για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Το καθεστώς ασυδοσίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας στο χώρο τα τελευταία χρόνια με την εφαρμογή ενός ακραίου νεοφιλελεύθερου προγράμματος λειτούργησε εις βάρος εκατομμυρίων πολιτών (μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών). Η αλλοίωση του εκπαιδευτικού αγαθού (νόθευση βαθμολογιών, παραχάραξη προγραμμάτων και ενδοσχολικών διαδικασιών, έκδοση παράνομων τίτλων) όξυνε περαιτέρω τις ήδη διευρυμένες εκπαιδευτικές ανισότητες. Η ανοχή και η, σε αρκετές περιπτώσεις, συνέργεια της πολιτείας σε θηριώδεις φορολογικές και κτηριακές παρανομίες ήταν η μεγαλύτερη απόδειξη ότι μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών απολάμβανε προνόμια ανήκουστα για την βαρύτατα πληττόμενη από την κρίση ελληνική κοινωνία. Ο στόχος προφανής. Μέσω της ανομίας στον ευαίσθητο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα ξεκινούσε η προσπάθεια για την άλωση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος και θα παγιωνόταν η αναπαραγωγή της εξουσίας και της γνώσης σε ένα ελάχιστο τμήμα της κοινωνίας. Η παρασιτική δράση της εκπαιδευτικής διαπλοκής έδρασε, εν τέλει, εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Η ψήφιση στη Βουλή της νομοθετικής ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί αναμφίβολα θετική, προοδευτική εξέλιξη και μάλιστα κόντρα σε ένα πανίσχυρο μέτωπο κομμάτων, επιχειρηματιών και ΜΜΕ. Ωστόσο, οι προκλήσεις για την αποκατάσταση της νομιμότητας σε ολόκληρο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης ξεκινούν. Η εφαρμογή της ρύθμισης και των γενικότερων ελεγκτικών προσπαθειών της πολιτείας θα συναντήσουν τη λυσσαλέα αντίδραση μεγάλης μερίδας των σχολαρχών. Ποιος ξεχνά, άλλωστε, τα σεκιούριτι, τις μπάρες στις εισόδους, την παρακώλυση από θυρωρούς και γραμματείς σε σημαντικό αριθμό ιδιωτικών σχολείων προκειμένου είτε να μην πραγματοποιηθούν έλεγχοι, είτε να καθυστερήσουν τόσο, ώστε να καλυφθούν οι παρανομίες.

Είναι φανερό πως για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον και το εκπαιδευτικό αγαθό, χρειάζεται οργάνωση και τεχνογνωσία. Η επανίδρυση της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης στο Υπουργείο Παιδείας θα αποτελέσει σημαντικό βήμα για την εποπτεία της. Επίσης, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει διαρκής συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας για να εξευρεθούν οι πιο σύγχρονοι και πρόσφοροι τρόποι πραγματοποίησης των ελέγχων και αποτελεσματικής αντιμετώπισης των εμποδίων που συστηματικά θέτουν σ’ αυτούς οι επιχειρηματίες.

Θεωρούμε πως η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επέδειξε ισχυρή πολιτική βούληση για να αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα προβλήματα που δημιούργησε η νεοσυντηρητική επέλαση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Πιστεύουμε πως η προσπάθεια αυτή θα ολοκληρωθεί και θα συνοδευτεί από τις συνεχείς προσπάθειες της πολιτείας, με τη συμπαράσταση της κοινωνίας, για εφαρμογή των όσων ψηφίστηκαν στο Κοινοβούλιο.

Δείτε εδώ το video με την ομιλία του Ν. Φίλη στη Βουλή για τις ρυθμίσεις σχετικά με την ιδιωτική εκπαίδευση.

 

 

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img