ΑρχικήΕιδήσειςΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ: «ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ: «ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΡΗΤΟΡΙΚΗ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΑΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ»

- Advertisement -spot_img

tsipras

Ανοιχτή επιστολή απηύθυνε σήμερα προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μ.Κουρουτός. Στην επιστολή γίνεται λόγος για τις βαρύτατες παρανομίες στο σχολείο της Μητρόπολης Πειραιώς και την προσωπική ευθύνη του Μητροπολίτη, ο οποίος πίσω από την πύρινη ρητορική εναντίον της ρύθμισης για την ιδιωτική εκπαίδευση, κρύβει την πραγματική του βούληση για τη συνέχιση του εργασιακού μεσαίωνα στον εν λόγω εκπαιδευτήριο.

 

Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ αναρωτιέται αν η καταπάτηση κάθε είδους εργασιακού δικαιώματος είναι χριστιανική πράξη και καλεί τον Πρωθυπουργό και την πολιτεία να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και να μη διστάσουν να συγκρουστούν με μια επικίνδυνη, σκοταδιστική αντίληψη  που απειλεί το Κράτος Δικαίου και την ισονομία.

 

Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ

 

ΠΡΟΣ:

Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ Αλ. Τσίπρα

Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Αποτελεί χρέος για μια σύγχρονη, δημοκρατική πολιτεία να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών και δη τα εργασιακά δικαιώματα, απέναντι σε κάθε είδους πίεση. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ιστορική περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη για την  προστασία τους. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο σπουδαίος Αμερικάνος κοινωνιολόγος MichaelApple, ένας συνασπισμός ανεξέλεγκτων δυνάμεων της αγοράς και υπερσυντηρητικών κύκλων επιδιώκουν την επαναφορά ενός ιδιότυπου Μεσαίωνα στις κοινωνίες με την ακύρωση των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος τις τελευταίες δεκαετίες. Η κάλυψη των πιο ακραίων, νεοφιλελεύθερων θέσεων με δήθεν θρησκευτικό περίβλημα, ώστε να πειστούν για τη συντήρηση του υπάρχοντος βάρβαρου στάτους κβο στις κοινωνίες τα πιο αδύναμα στρώματα που είναι ευάλωτα στη ρητορική του μίσους και της προκατάληψης, είναι πάγια τακτική που ακολουθείται σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στις Η.Π.Α..

Φαίνεται ότι κάποιοι στη χώρα μας ζήλεψαν το αμερικανικό μοντέλο, εξαπολύοντας με προκάλυμμα την Εκκλησία, μια πρωτοφανή επίθεση εναντίον των θεσμών της πολιτείας και των εργαζόμενων. Ο Μητροπολίτης Πειραιώς, που συχνά προκαλεί με τις ακραίες θέσεις του, σε κήρυγμά του την περασμένη Πέμπτη σε κτήριο της Μητρόπολης επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του Υπουργού Παιδείας για τη νομοθετική ρύθμιση που πρόσφατα ψήφισε η Βουλή για την ιδιωτική εκπαίδευση. Ποιος ο λόγος παρέμβασης του Μητροπολίτη για την ιδιωτική εκπαίδευση, θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος. Η Μητρόπολη έχει υπό τον έλεγχό της ιδιωτικό σχολείο και ο λόγος της οργής του Μητροπολίτη έχει να κάνει με το ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση βάζει φραγμό στο όργιο ανομίας και καταδυνάστευσης των εκπαιδευτικών στο εν λόγω σχολείο.

Τι συμβαίνει στο σχολείο της Μητρόπολης (που έχει μάλιστα το χαρακτήρα του χριστιανικού, μη κερδοσκοπικού σχολείου);

  • Εκπαιδευτικοί πλήρους ωραρίου υποχρεώθηκαν με την απειλή της απόλυσης να υπογράψουν έγγραφο ότι επιθυμούν τη μείωση (!) του ωραρίου τους και τη συνεπακόλουθη μείωση του μισθού τους
  • Εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται να εργάζονται αμισθί μέχρι τα τέλη Ιουλίου!
  • Εκπαιδευτικοί που αρνήθηκαν να συναινέσουν στις «απαιτήσεις» της διοίκησης του σχολείου απολύθηκαν. Οι απολύσεις τους υπογράφηκαν, όχι από το νόμιμο εκπρόσωπο του σχολείου, αλλά παρανόμως από υπάλληλο του λογιστηρίου!
  • Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Πειραιά αρνήθηκε να αποδεχτεί τις παρανόμως υπογραφείσες απολύσεις και έδωσε εντολή να επιστρέψουν οι εκπαιδευτικοί στο σχολείο. Όμως, προφανώς με εντολή της Μητρόπολης, το σχολείο παρανόμως αρνήθηκε στους εκπαιδευτικούς να αναλάβουν υπηρεσία
  • Υπάλληλος του σχολείου που κατέχει υψηλή διοικητική θέση στη Μητρόπολη υποκαθιστά τη νόμιμη, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, Διεύθυνση.
  • Το κτήριο έχει σοβαρότατες παρανομίες που δεν απαντώνται ούτε στο πλέον ανεξέλεγκτο ιδιωτικό σχολείο. Πολλές αίθουσες είναι παράνομες, ενώ η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου, αντί να διαθέτει υπολογιστές και γενικό εποπτικό υλικό διδασκαλίας (όπως προβλέπει η αδειοδότησή της), διατίθεται για μνημόσυνα!

(Προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση πως,μετά την άρνηση του Μητροπολίτη Πειραιώς να υπάρξει συνάντηση με την ΟΙΕΛΕ για να συζητηθούν τα προβλήματα ανομίας του σχολείου, αν και η Ομοσπονδία απέστειλε την υπ. αριθμ. 42120/2-9-2016  Επιστολή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος για το φλέγον αυτό ζήτημα, δεν έχει λάβει καμία απάντηση…)

Ακόμη και ο πλέον αδαής και ανενημέρωτος αντιλαμβάνεται ότι πίσω από τις πύρινες κορώνες περί «αντιχρίστων» που πολεμούν την Εκκλησία κρύβεται η επιδίωξη διαιώνισης ενός μεσαιωνικού καθεστώτος καταδυνάστευσης και εκμετάλλευσης (στο όνομα του Θεού, άραγε;) των εργαζόμενων. Είναι προτιμότερη, φρονούμε, η ατόφια νεοφιλελεύθερη ρητορική που κυνικά μιλά για την ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων στο όνομα του επιχειρηματικού κέρδους και της δήθεν ανάπτυξης, από την επίκληση των θείων, προκειμένου να πραγματοποιηθούν βάρβαρες αντικοινωνικές επιδιώξεις εναντίον των αντικειμενικά πιο αδύναμων, των εργαζόμενων, που τρέμουν στη δύσκολη παρούσα συγκυρία για την απώλεια της θέσης εργασίας τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι προοδευτικοί πολίτες αντιλαμβάνονται ότι πίσω από την «ιερή οργή» του Μητροπολίτη Πειραιώς κρύβονται σκοπιμότητες και εξυπηρέτηση συμφερόντων. Όμως η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που αποκατέστησε τη συνταγματική νομιμότητα στην ιδιωτική εκπαίδευση και εμποδίζει το όνειδος της αδήλωτης εργασίας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής στα ιδιωτικά σχολεία, προστατεύοντας ταυτόχρονα το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης από αλλοίωση (παράνομοι τίτλοι σπουδών), είναι μια κατάκτηση της κοινωνίας.

Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η πολιτεία, όχι μόνο να προστατεύσει τους νόμους που ψηφίζει, αλλά κυρίως να τιμωρεί όσους τους περιφρονούν θεωρώντας εαυτόν «κράτος εν κράτει». Οφείλει να το πράξει αυτό ακόμη κι αν χρειαστεί να συγκρουστεί με τους εκπροσώπους μιας υπερσυντηρητικής, φονταμενταλιστικής αντίληψης που θέλει τη χώρα ένα σκοταδιστικό, «χριστιανικό Ιράν», χωρίς δικαιώματα για τους εργαζόμενους, για τις γυναίκες, για τους μετανάστες, για κάθε είδους μειονότητα. Η σύγκρουση αυτή είναι, επιτέλους, αναγκαία, αν θέλουμε να επιβιώσουν στη χώρα το Κράτος Δικαίου και οι αρχές του Διαφωτισμού.

 

 

 

 

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img