ΑρχικήΑνακοινώσειςΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΧΑΩΔΕΣ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΞΕΚΙΝΑ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΧΑΩΔΕΣ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ Δ.Ε. ΚΑΙ ΤΩΝ Κ.Ξ.Γ. ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ – ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ 55.000 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΑΛΕΡΑΣ

- Advertisement -spot_img

litharaki

ΠΛΕΟΝ ΚΑΘΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΚΑΤΩΤΑΤΟ ΝΟΜΙΜΟ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟ ΣΤΑ 6,70 ΕΥΡΩ!

Μια ιδιαίτερα σημαντική εγκύκλιος, η οποία αποτελεί εφαρμοστική οδηγία του νόμου Φίλη για την ιδιωτική εκπαίδευση, υπεγράφη από τον Υπουργό Εργασίας κ. Κατρούγκαλο, λίγο πριν αποχωρήσει από τη θέση του. Θυμίζουμε ότι ο συγκεκριμένος νόμος Φίλη (Ν. 4415/2016) για την ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί νομοθέτημα-σταθμό που επιχειρεί να σταματήσει τον αγοραίο κατήφορο και τη μνημονιακή απορρύθμιση στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

 Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο μπαίνει επιτέλους τάξη στο χαοτικό τοπίο των Φροντιστηρίων Δ.Ε. και των Κέντρων Ξένων Γλωσσών, όπου επικρατούν αυτή τη στιγμή συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα. Για πρώτη φορά καθορίζεται κατώτατο νόμιμο ωρομίσθιο για τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε αυτούς τους χώρους (6,70 ευρώ περίπου). Πρέπει να τονιστεί ότι μετά την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων οι συνάδελφοι είχαν χάσει μέχρι και το 70% των αποδοχών τους. Ταυτόχρονα στο χώρο οργιάζει η αδήλωτη εργασία και η φοροδιαφυγή.

Τα όσα ορίζει η συγκεκριμένη εγκύκλιος αποτελούν μια στοιχειώδη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων, αν και απαιτείται αυστηρή εποπτεία από τις αρχές της πολιτείας σε ένα χώρο όπου μαίνεται η  ασυδοσία. Πιο συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

  • Οι εκπαιδευτικοί που έχουν πλήρες ωράριο (21 ώρες εβδομαδιαίως σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν.4415/2016) λαμβάνουν τα πλήρη μηνιαία ένσημα, δηλαδή 25.
  • Κάθε ώρα πάνω από τις 21 αμείβεται υπερωριακά με βάση τις διατάξεις τις εργατικής νομοθεσίας.
  • Η διάρκεια της διδακτικής ώρας ορίζεται στα 45 λεπτά.
  • Για τους εκπαιδευτικούς στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών οι μέρες διακοπών και αργιών ισχύουν, όπως προβλέπονται με την υπ. αριθμ. Δ5/5500/4-11-83 του Υπουργού Παιδείας.
  • Περιμένουμε άμεσα την έκδοση εξουσιοδοτικής πράξης του νόμου 4415/2016 για την εφαρμογή του και από το Υπουργείο Παιδείας

Τέλος, ενημερώνουμε τους συναδέλφους που εργάζονται σε Φροντιστήρια και ΚΞΓ  ότι ετοιμάζεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα εντάσσονται όλα τα στοιχεία τους στο σύστημα για να μπορούν οι Υπηρεσίες των Υπουργείων Παιδείας και Εργασίας να ελέγχουν αποτελεσματικά τη μαύρη εργασία. Τονίζουμε σε κάθε περίπτωση ότι είναι αναγκαία η εγρήγορση και η αγωνιστική κινητοποίηση όλων των εκπαιδευτικών για να εφαρμοστούν ο νόμος και η εγκύκλιος και να συνεχιστεί η πορεία εξυγίανσης του χώρου και αναβάθμισης των όρων εργασίας τους.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο.

- Advertisement -spot_img
Δείτε επίσης
Ανακοινώσεις
- Advertisement -spot_img